Last news in Fakti

19 Август, 2012 09:00 11 403 49

Как ще бъде спряна корупцията в КАТ?

  • кат-
  • пътна полиция-
  • корупция-
  • красимир костов

 

През цялата седмица гост в онлайн интервюто на професионалната мрежа Probook беше Красимир Костов - главен инспектор в Пътна полиция при Генерална дирекция "Национална полиция". От него получихме интересна информация относно различни казуси по родните пътища и действията на Пътна полиция за справянето с тях. Сега ви предлагаме становището на Пътна полиция по един доста наболял въпрос - Как ще бъде спряна корупцията в КАТ? Красимир Костов коментира темата така:
 
"Няма нито един случай, в който полицай да е бръкнал насила в джоба на шофьор, да е измъкнал от там пари и да ги е сложил в своя джоб. Отлично ви е известно, че т.нар. корупционност винаги има две страни - този, който взема, и другия, който дава. Тези две страни са еднакво отговорни. Корупцията и така наречените в разговорния език "хранилки" са плод на разговори на маса, на която приятели си разказват преживелици и случки по пътищата с катаджии и в тези разговори постоянно се промъква фразата, "аз дадох".
 
Пътна полиция работи от доста време по проблема с корупцията, като продължава да разширява мерките. Строгият контрол, наблюдението и документирането на корупционни действия продължава. Предстоят да се въведат и други практики в това отношение - например видеонаблюдението (камери в патрулните коли), които ще снимат и записват по време на цялото дежурство на един патрулен екип. Така ще са налични всички контакти и разговори на полицаите с проверяваните лица. Тази практика вече е въведена в някои страни и определено действа.
 
В тази насока положителен ефект оказват и стационарните и мобилни видеокамери, които документират нарушенията на водачи, превишаващи скоростта. На тяхна база се издават електронни фишове на нарушителите, като по този начин в голяма степен се ограничиха възможностите за корупционни действия. Тъй като от заснемане на нарушението до заплащане на глобата липсва намеса на субективния фактор - човека, т.е. контролния орган."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    5 0 Отговор
    s tia niski zaplati na slujitelite i s tozi mantalitet trudna rabota.
  • 2 кой съм аз

    8 1 Отговор
    Няма нито един случай, в който полицай да е бръкнал насила в джоба на шофьор,

    ИМА ИМА
    ЕТО КАЗУС.1

    ЩЕ ТИ ПИША АКТ ЗАЩОТО МАЙ ТЕ ВИДЯХ ЧЕ МИНАВАШ НА ЧЕРВЕНО.
    МАЙ ТЕ ВИДЯХ ?!!

    ТАКА ИЗНУДВАТ ШОФЬОРИ НА ТЕЖКОТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ В БЛАГОЕВГРАД НА ПРЕЛЕЗА ДО НАД ЦИГАРЕНТА.

    МАЙ ТЕ ВИДЯХ И МАЙ ЩЕ ТИ ВЗЕМА МНОГО ТОЧКИ.

    МАЙ ТОВА Е РЕКЕТ !!

    ---------

    ЕТО КАЗУС.2

    СТОЯТ НА ХРАНИЛКИ КЪДЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ КАКВИ СА ПРАВИЛАТА.

    ТУК НЯМА ЗНАК АМА ПРАВИЛАТА ГИ ИМА.
    МАЙ ЩЕ СЕ ГЛОБЯВАМЕ !!

    или знака не се вижда но аз не правя закони.
    ХРАНИЛКИ ИМА И ЩЕ ИМА !!
  • 3 VR4 TT

    13 1 Отговор
    "Няма нито един случай, в който полицай да е бръкнал насила в джоба на шофьор, да е измъкнал от там пари и да ги е сложил в своя джоб"

    Причакването в храстите около някакъв абсурден знак го намирам за аналогично действие на бъркането в джоба.
  • 4 brembovia

    5 1 Отговор
    Mission Impossible 5
  • 5 ivo

    5 0 Отговор
    moje da se spre korupciata samo ako gi mahnat ot patia ,a za dane ostanat mnogo rabotnite horica bez rabota da gi prenaznachat v jandarmeri i da hodiat da hvashtat kradci.a na tiahno miasto da narediat kameri greshish plashtash na darjavat a sega kakvo stava pak plashtash no ne i na darjavata
  • 6 Александър Найденов

    10 0 Отговор
    Не е така. Никога няма да забравя на бул. Дондуков до младежкия театър пресветнах на един шофьор да мине пред мен и без да искам съм превключил на габарити. (От лоста за мигачите се върти за вкл. на габарити, фарове, а с издърпване вкл. светлинен клаксон.)
    Сто метра след кръстовището ме спряха полицаи които почти винаги седят там. Започнаха да ми обесняват как не ми работят фаровете и ще спрат колата от движение, след товаразбраха, че съм ги изключил без да искам (според мен и видяха какво стана...).
    Обясних, че там е светло и нямам индикация на таблото дали е на къси или габарити. Това не помогна. През цялото време се сменяха, заплашваха ме, че ще пишат! И след като няколко пъти им казах да пишат и аз ще си търся правата те се сменяха. Така беше докато най-накрая единия ми каза, че съм умен и трябва да се сетя какво да направя. Разбрах, че си искат и им казах, че не съм давал до сега. Обясниха ми, че трябва да отида в колата, да сложа съответната сума в полицата на ГО и да им я дам. На въпроса колко, ми казаха, че немогат да ми режат от хляба.
    Иначе няма корупция....
  • 7 comment

    7 0 Отговор
    Поредните глупости на търкалета на така наречения майор. Като че репликите "Ся к'во ше пра'име ...?" или "Ше пишеме ли ся, или ...?" въобще не са искане на рушвет. Или просто произнасящите я не знаят акви са им задълженията при констатиране на нарушение, та се допитват да гражданите? Май сме в истинска демокрация, щом властта се допитва до народа така директно ...
  • 8 емо

    6 0 Отговор
    начините за да няма корупция са следните: намаляване на глобите /печалбата идва от оборота не от цената/ и увеличаването на заплатите на на полицаите на 100% и тогава да се търси наказателна отговорност на корумпираните. Не може с трици маймуни да се ловят.
  • 9 lot

    4 0 Отговор
    Най голямата корупция е в София, а там не се прави нищо по въпроса. Другото нещо, което трябва да се промени според мен е ЗДвП и наказанията. Съгласен съм нека глобите са солени, но да са фиксирани.Когато глобата е от...до, за да ти сложат минимума пак се плаща при това яко. А този който издава наказателните постановления седи на бюро и е невинен. Искам да кажа че корупцията не е само при куките на улицата.Тя рибата се вмирисва от главата.
  • 10 ime

    4 1 Отговор
    Разпускаме КАТ и корупцията изчезва.

    Коментиран от #24

  • 11 Спазващ закона

    3 0 Отговор
    Мене са ме спирали, и след въпроса " сега ще пишем ли...?? и моя отговор " Ами пишете!" са ме пускали ! Извод- не обичат да пишат!
  • 12 rex

    0 2 Отговор
    korupciq se bori samo s pari!
  • 13 Ники Николов

    3 0 Отговор
    с разстрел
  • 14 Георги Тодоров

    4 1 Отговор
    Аз не занаех че има корупция в кат.Полицай не е ли към свободните професии която може да упражнява всеки,който има кръвен роднина до 3-то коляно в държавна институция?
  • 15 Реалист

    4 1 Отговор
    Предполага се че има предпоставки да съществува т.н. корупция. С всяка нова промяна се облагодетествува контролния орган да "изнудва" водачите с цел придобиване на парична облага. За малко хора е тайна колко пари си "изкарват" т.н. патрулиращи на смяна, аз лично работя за толкова пари цял месец. Така че смешни коментари като тези за виновност и от страна на водачите при "предлагане" на парични суми си ги запазете моля. Аз не познавам човек насила да иска да си даде парите като знаеме как си ги изкарваме.
  • 16 bursuka

    2 2 Отговор
    ама ако спре корупция ще останеме без книжки бе балъци!
  • 17 сас

    6 0 Отговор
    "Няма нито един случай, в който полицай да е бръкнал насила в джоба на шофьор, да е измъкнал от там пари и да ги е сложил в своя джоб"

    Типично изказване на човек нямащ намерение да бори корупцията!
  • 18 Петров Петров

    4 1 Отговор
    Майор Е.аси Костов е , който или не знае нище по темата за която говори, или много добре знае, ама се прави на ударен, като по-вероятно е второто...имало корупция, нямало корупция, ще я борим, няма да я борим, камери, фишове, бля-бля, дрън-дрън, обичайните простотии...ама така е, като искат глоби по 300 лева за пълни простотии, при положение че средната заплата е 500 лева - еми много ясно ще всеки ще предпочете да се бръкне с 50 лева, всеки може да сбърка и да не види знак и т.н....Как не го разбраха тия не ми е ясно...
  • 19 виждате дърветата а не виждате гората

    6 3 Отговор
    "Как ще бъде спряна корупцията в КАТ?"


    Като се премахне тая излишна институция, така ще се премахне корупцията, ясно!?
  • 20 възмутен

    3 1 Отговор
    Възмутително изказване. Всички знаят, че КАТ не се занимава с превенция, а с изнудване и подтикване към подкупи. Интересно защо в другите държави пътната полиция не се крие в храсти и в канавки и действително действа превантивно. А в милата ни родина, при "тези ниски заплати" има налив от желаещи за полицаи. Защо ли?
  • 21 истината боли

    1 0 Отговор
    Всеки може да сгреши но при разрешени 50 да караш 80-90 във града.Умишлено да минеш на червено или да не спреш на СТОП. Можеби ще се замислим че живота е безценен.
  • 22 Костадин Ризов

    0 0 Отговор
    Много лесно като се махнат такива като теб! /За майора става дума/
  • 23 Боре гъзо

    1 0 Отговор
    че от къв зор трябва да се спира корупцията в КАТ?
  • 24 ооо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ime":

    Разпускаме КАТ и корупцията изчезва не е вярно.А и КАТ е много общо понятие и не трябва да слагаме всички под общ знаменател.По пътищата съм ставал свидетел на много камикадзета.Присъствал съм и на няколко зверски катастрофи и мога да ви кажа че ако не бяха катаджиите щеше да стане мазало.А веднъж изкараха едва дишащия шофьор затиснат в тенекийте.Ако чакахме линейка вече нямаше да е жив.Заслуга и благодарност обаче за това няма.Гледат се само негативите.Типично за Българина/БАЙ ГАНЬО/
  • 25 жжжнн

    1 0 Отговор
    с КАТ стават много катастрофи , айде да няма КАТ и да видим има ли разлика.
  • 26 ilko

    0 0 Отговор
    корупция се маха със сериозни заплати за тези служители. А иди корумпирай един немец или грък примерно.
  • 27 иван

    0 1 Отговор
    м........та им се разплаква когато им кажеш напишете ми акт-умират!
    Само цигани и турци им се връзват защото нямат книжки

    Коментиран от #29

  • 28 saab

    0 0 Отговор
    ...до ilko.....
    поговорка;....Едно куче ,като се научи да яде л..на.....няма отказване!........
    Щом е аванта ....и 5000лв заплата да им направят пак ще са същите!
    Номера брат е да не им даваш!
  • 29 ннн

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "иван":

    Ах да ми паднеш Ванка в нарушение и без да ми кажеш пиши ще те обрисувам и кърпичка ще ти дам защото ти ще плачеш.
  • 30 martin

    1 0 Отговор
    здравейте мен ме валнува кой ще санкционира полицаите който карат без фарове и колани и говорят по телефона и неим пука :)

    Коментиран от #31

  • 31 внд

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "martin":

    Е щом не ги санкционират с актове значи и те си плащат с рушвети по на горе по веригата
  • 32 джонката георгиев

    2 0 Отговор
    аз лично съм за корупцията !!! не ми се е случвало до сега да ме спрът без причина и да ми искат рушвет, все си е имало причина!!! а когато си оправят системата, да не се налага да ходя до кат 2-3 пъти
    за по 40 мин.-1 ч. чакане съм съгласен и на акт

    Коментиран от #33

  • 33 comment

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "джонката георгиев":

    На мен пък ми се е случвало да ме спрат в София защото колата ми е с несофийска регистрация и да ме изтърмъчат. Затова може да съм в или не в нарушение, но винаги на въпроса какво ще правим сега, отговарям - Ще пишем.СЛучи ми се на магистралата на изгода при бланица да ме глобят за превишена скорост. Проблема беше, че знаците бяха поставени от 130 да забавиш на 50 през 15 метра. В противовес с всякакви правила. Патрулката в 5 сутринта паркирана след знаците, ясна картинка. Естествено, докато успея въобще да забавя профучах, единия кукер щеше да се пребие докато успее да излезе от кафеза си. И ме дръпнаха при тях, защото бях със спътници. И се започна, видя ли сега, какво направи, сега ще трябва да пишем фиш. Аз стоя и чакам, те водят в мача. След никаква реакция от моя страна - ама сега ще трябва да пишем. Казах: Ами пишете, аз какво, химикалка ли да ви дам? Те: Ама ще е 50 лева. Аз: Ами пишете, 50, 50, като съм нарушил правилата пишете. Те: Ама да пишем ли сега, 50 лв са много? Аз: Ами много са, но щом се налага, ще пишем. И така, след около 15 минути подмятане ми написаха фиш за превишена скорост на магистралата и ще му направя дървена резбована рамка и ще си го окача на стената като знак, който да ми напомня, че живея в Анимационна Република България или иначе казано, както пее певецът "Е нема такава държава". В Англия няма как да се види никакъв боби на пътя, съответно и да те цедят за пари. Всичко е в трафик камери и дори кралицата няма измъкване, ако
  • 34 фарфор

    1 0 Отговор
    аз искам да признаят за доказателство записа от видеорегистратора както е тук в Русия! Няма нарушение което да не съм си платил ако съм бил виновен ама в Бг нямаш защита против КАТаджийското безобразие! Джигитите с бензин в кръвта и антифриз вместо мозък най-добре си патят от съвестни шофьори в този случай, доста ще се повиши културата на пътя като си наясно, че всеки може да има камера и своеволията на ербапите рязко ще секнат, за куките да не говорим!
  • 35 бд

    3 1 Отговор
    абе костов ,маса твои колеги ги изловиха с пари на пътя,то наглоста ти няма край.В коя държава пътни полицаи стоят зад табели и в храсталаци за да тормозят съотечествениците си. .Какви са тези ограничения 40,50 60км.в час по главни пътища през 21 век.По закон трябва и да затваряте опасните пътища,що не го правите,а.Още сте милиционери и няма изгледи да станите полицаи с министър физкултурник.
  • 36 Пешо Дългия

    1 0 Отговор
    Спрат ли полицайте да взимат много от нас ще останат без книжки.Като съм виновен питам може ли и ако ми кажат,че може плащам на ръка,ако не след месец в КАТ и така.Та не ревете толкова,че понастоящем с повечето от тях може да се разбереш.
  • 37 Мартин Стоянов

    1 0 Отговор
    Всичко ще спре катоп направите заплатите на Пожарна,Полиция,Лекари Европейски... а не да се гаврите с хората за по 400-500 лева... И аз да съм и да имам деца да гледам , и аз ще взимам ..
  • 38 гражданин

    0 1 Отговор
    и аз вземам 500 лв ама не си допълвам заплатите от поткупи от бедните хора защото те спират само хора с таратаики а не мутри с скъпи коли
  • 39 gstefanov

    0 1 Отговор
    Виждате корупцията в КАТ , а не виждате какво става в болниците !Там е страшно ,там се искат колосални суми за да те "лекуват" и накрая си умираш , като пич . Е, като ти вземе катаджията 20 лв . умираш ли? А ако не дадеш на санитарката 15-20 лв. на ден ще си седиш по цял ден целия в л..на и оповръщано .А лъжливите диагнози за "болните " мутри , кой ги издава , КАТ ли ?Някой пита ли се какви пари вземат за това т.нар.лекари и лекарски комисии.Така ,че.....
  • 40 ayz

    2 0 Отговор
    Всичко идва от мисленето на българина.

    Когато ни спрат и ако случайно дадем пари продължаваме по пътя и си казваме : Добре тука минах метър защо да се обаждам за това и полицая доволен и аз доволен.
  • 41 луд съм мамо ям паркет

    1 0 Отговор
    дрън дрън. само глупости от MBP.
  • 42 ядосан софиянец

    1 0 Отговор
    На влизане в Мездра табелата "Мездра" ескрита под едно дърво. Ограничението със знак е долу към моста. По инерция да караш пак е със 60-70 км. Та маскирали се младоците под храста сутринта и ме спират мене "софоиянеца". Яла / не Ела / да видиш радара. Няма представяне - говори ми на ти и пр... Ами викам къде е ограничението , а той ми сочи табелата "Мездра под дървото" - това е вече в града казва. Какво ша праим---- През това време без фарове и колани летят местните и си махат дружески... Ами викам пишете каквото искате . Пише той и ми Така ли - спрях по надолу в едно кафе и три часа ги снимах сочи място на нарушението някаква улица която е на километър по-надолу.
  • 43 ядосан софиянец

    1 0 Отговор
    Предния пост се обърка - извинете. Три часа ги снимах с видеото как си приказват със супер нарушители - скорост колани фарове по 6 души вътре. Ремаркета без номера .Мотористи без каски и стари табели. Трактори без табели , самоделки с дърва и какво ли не. НИКАКВИ санкции!! - щото са местни . А какви лъскави роми пилеха наярочно пред тях гуми....Сега съм дал филма където трябва и ако няма реакция - ще го гледаме всички. Това е то братя с корупцията!
  • 44 ALK

    0 1 Отговор
    Според мене светнатите фарове, вкл чистачки и мигачи ограничават корупцията
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ГОШУ

    0 0 Отговор
    От корупцията в КАТ не се умира,виж в болниците е друга работа.Там трябва да има обесени и разстреляни.
  • 47 Луд

    0 0 Отговор
    Карам ежедневно и то по много, предимно в София. Каква е ситуацията като те лепнат из зад някой храст с значимо нарушение. Идва един орган на реда, и ме пита какво ще правим? Аз ли да му обяснявам как да си свърши работата, или това е синоним на дай 20 лв ? Как мислят големите шапки. И да никой не ми бърка в джоба, но ме карат сам да си бръкна и лекичко да ги пусна на пода на астрата. Айде бе ние да не живеем в гората. Кво ще стане ако огънчето на цигарата, му падне между краката, а там голи кълки от къси гащи, дали е по опасно от телефончето ..... абе шумкари смешни ....
  • 48 Пешо

    0 0 Отговор
    ГСтефанов, санитарката по никой начин не и е работа да ти чисти л .... ната . Ако искаш го провери в длъжностната и характеристика. По белите страни си има хора които се занимават с това. Санитарката чисти общи помещения , кенефи и подобни, и никак не е редно тей както е лъснала кенефа, да дойде със заразите да ти сменя памперса на оперирания задник с отворени рани по него . Това че го правят за пари по скоро трябва да се санкционира, защото като ти лепне някоя инфекция после докторите ще са ти виновни. А да сравняваш труда на фатмака с гимназиално образование и труда на лекаря учещ цял живот е престъпно !
  • 49 anhhhhhhhhh

    1 0 Отговор
    "Няма нито един случай, в който полицай да е бръкнал насила в джоба на шофьор" - как си ги нагласят нещата винаги да са те прави, направо са ми смешни. Ми да, няма нито 1 такъв случай, полицая предлага право на избор - или пишем или черпиш. хахаха