Отидете към основна версия

15 316 25

Легендарният Mercedes на Владимир Висоцки

  • mercedes-benz-
  • s-klasse-
  • w116-
  • владимир висоцки

През 60-те и 70-те години на миналия век малко съветски звезди могат да се мерят по популярност с Владимир Висоцки. Не по-малко известен от обожавания поет, певец и актьор е неговият Mercedes-Benz 450 SEL W116, за какъвто не могат да мечтаят и най-висшите партийни величия в СССР.

По онова време в Съветския съюз има само три такива S-класи. Останалите две са на генералния секретар на КПСС Леонид Брежнев - черен 450 SEL и син 280 SEL, подарък от генералния секретар на комунистическата партия на ГДР Ерих Хонекер.

Синият Mercedes от 1974 г. е първият автомобил, който Висоцки си купува. Говори се, че бил подарък от съпругата му Марина Влади, но според семейни приятели бардът го плаща със собствени средства.

W116 е изключително скъпа кола дори по западните стандарти. Синият 450 SEL има осемцилиндров двигател M117 с обем 4.5 литра и мощност 225 к.с. и автоматична трансмисия.

Моделът е триумф на съвременните технологии, което му печели титлата "Автомобил на годината" през 1974-та. Макар лимузината да има климатик, Висоцки предпочита на шофира с отворени прозорци. Докато чака на светофарите, колата често е обграждана от хора, които искат да се полюбуват не само на идола си, а и на чудото на немската инженерна и дизайнерска мисъл. Много от тях се сдобиват с автограф през прозореца на S-класата.

Владимир Семьонович и неговият Benz стават герои на множество митове. Говори се, че щом видели колата, катаджиите заставали мирно, отдавали чест и никога не го спирали за проверка. Самият Висоцки разказва точно обратното - често се налагало да отбие на вдигната палка, защото милиционерите искали да се запознаят с него и да научат нещо за колата. В историите вероятно има нещо вярно, тъй като по същото време Брежнев често кара идентичия като цвят 280 SEL.

Висоцки попада в няколко пътнотранспортни произшествия с "мерцедеса", но катастрофите са леки. Това се променя на 1 януари 1980 г., когато бардът се забива в тролейбус. Ремонтът на колата приключва едва след смъртта на Владимир Семьонович на 25 юли същата година.

През 80-те S-класата сменя няколко собственици и през 1989 г. се озовава в Грузия, където следите ѝ се губят дълги години. Във филма за певеца е използван подобен автомобил, който въпреки политическите промени също се оказва труден за намиране.

Оригиналният Mercedes се връща в Русия благодарение на един от почитателите на Висоцки Андрей Гавриловски, който успява да го открие и да го реставрира. Днес звездната S-Klasse е музеен експонат в експозиция, посветена на легендарния съветски поет.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.

Свързани новини