Отидете към основна версия

8 559 40

Обикновен идиот, гений или Ковидиот №1 е Илон Мъск?

  • илон мъск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Животът на Илон Мъск е в разгара си, въпреки пандемията. Бизнесменът продава недвижими имоти, роди му се син, Tesla радва акционерите, а за SpaceX проблемът не е коронавирусът, а възмутените астрономи.

Подготовката за полета до Марс е в ход и през май, благодарение на Мъск, за първи път от много години астронавтите ще летят до МКС на американски, а не на руски кораб. SpaceX и NASA пък имат идея да снимат екшън филм с Том Круз в космоса. С други думи Мъск не се вълнува много от коронавируса. С действията си той помогна на и компанията си SolarCity да избегне неустойки в размер на 41.2 милиона долара.

"Ню Йорк пост" нарече Мъск "Ковидиот № 1", като събира туитовете му за пандемията. Например, 6 март: „Коронавирусната паника е глупава.“ Или 17 март: „Децата са по същество имунизирани [срещу коронавирус]“ (всъщност това не е така). Или 20 март: "Съдейки по сегашната тенденция, до края на април в САЩ броят на новите инфекции ще бъде близо до нула." Той нарича идеята за самоизолация фашизъм, подигравателно призовава за „освобождаване на Америка“ и „връщане на свободата на хората“.

Мъск става в седем сутринта и ляга в един след полунощ, обикновено работи 85-100 часа седмично. Ако в Tesla или SpaceX има затруднения, той може да не напусне работното си място няколко дни и прекарва там и нощите. Той няма офис - бюрото му се поставя по-близо до мястото, където в момента е проблемът. Миналата година той каза, че на 48-ия си рожден ден няма да празнува, а ще работи по логистични въпроси. Първата съпруга Мъск се оплака, че е невъзможно да се говори с него и за за връзка въобще не може да става и дума. Той никога не е имал време за това.

Мъск уверява, че това не е най-трудната работа в живота му. Най-лошото било в дъскорезница в Канада: "Трябваше да се стигне до котела през тесен тунел. Работниците се сменяха на всеки 15 минути, за да избегнат хипертермия. Но плащаха по 18 долара на час - през 1989 г. това бяха добри пари", разказва за първата си работа Мъск.

Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в Претория (Южна Африка). Като юноша той мечтае да се премести в САЩ и да работи в ИТ компания. Първата стъпка е преместването му на 17-годишна възраст в родината на майка му - Канада. Там трябва постоянно да търси работа на непълно работно време - или за прибиране на реколтата, или за помощ на дървообработването.

В крайна сметка той успява да влезе в Университета на Пенсилвания в САЩ, където дори получава малка стипендия. Освен това в почивните дни той и приятел отворили подземен бар в апартамента си, за което искали по 5 долара за вход. Докторантура решава да пише в Станфорд. Но той напуска университета заради стартирането на Zip2. През 1999 г. Zip2 беше продаден за 307 милиона долара, от които 22 милиона долара отидоха в сметката на Мъск. Той веднага ги инвестира в проекта, от който се роди платежната услуга PayPal. Когато я продава на eBay през 2002 г., Мъск притежава 180 милиона долара. От там на сетне историята му е известна, а последният хит е, че кръсти детето си X Æ A-12 Musk.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини