Last news in Fakti

21 Май, 2020 10:43 8 549 40

Обикновен идиот, гений или Ковидиот №1 е Илон Мъск?

  • илон мъск
Обикновен идиот, гений или Ковидиот №1 е Илон Мъск? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Животът на Илон Мъск е в разгара си, въпреки пандемията. Бизнесменът продава недвижими имоти, роди му се син, Tesla радва акционерите, а за SpaceX проблемът не е коронавирусът, а възмутените астрономи.

Подготовката за полета до Марс е в ход и през май, благодарение на Мъск, за първи път от много години астронавтите ще летят до МКС на американски, а не на руски кораб. SpaceX и NASA пък имат идея да снимат екшън филм с Том Круз в космоса. С други думи Мъск не се вълнува много от коронавируса. С действията си той помогна на и компанията си SolarCity да избегне неустойки в размер на 41.2 милиона долара.

"Ню Йорк пост" нарече Мъск "Ковидиот № 1", като събира туитовете му за пандемията. Например, 6 март: „Коронавирусната паника е глупава.“ Или 17 март: „Децата са по същество имунизирани [срещу коронавирус]“ (всъщност това не е така). Или 20 март: "Съдейки по сегашната тенденция, до края на април в САЩ броят на новите инфекции ще бъде близо до нула." Той нарича идеята за самоизолация фашизъм, подигравателно призовава за „освобождаване на Америка“ и „връщане на свободата на хората“.

Мъск става в седем сутринта и ляга в един след полунощ, обикновено работи 85-100 часа седмично. Ако в Tesla или SpaceX има затруднения, той може да не напусне работното си място няколко дни и прекарва там и нощите. Той няма офис - бюрото му се поставя по-близо до мястото, където в момента е проблемът. Миналата година той каза, че на 48-ия си рожден ден няма да празнува, а ще работи по логистични въпроси. Първата съпруга Мъск се оплака, че е невъзможно да се говори с него и за за връзка въобще не може да става и дума. Той никога не е имал време за това.

Мъск уверява, че това не е най-трудната работа в живота му. Най-лошото било в дъскорезница в Канада: "Трябваше да се стигне до котела през тесен тунел. Работниците се сменяха на всеки 15 минути, за да избегнат хипертермия. Но плащаха по 18 долара на час - през 1989 г. това бяха добри пари", разказва за първата си работа Мъск.

Мъск е роден на 28 юни 1971 г. в Претория (Южна Африка). Като юноша той мечтае да се премести в САЩ и да работи в ИТ компания. Първата стъпка е преместването му на 17-годишна възраст в родината на майка му - Канада. Там трябва постоянно да търси работа на непълно работно време - или за прибиране на реколтата, или за помощ на дървообработването.

В крайна сметка той успява да влезе в Университета на Пенсилвания в САЩ, където дори получава малка стипендия. Освен това в почивните дни той и приятел отворили подземен бар в апартамента си, за което искали по 5 долара за вход. Докторантура решава да пише в Станфорд. Но той напуска университета заради стартирането на Zip2. През 1999 г. Zip2 беше продаден за 307 милиона долара, от които 22 милиона долара отидоха в сметката на Мъск. Той веднага ги инвестира в проекта, от който се роди платежната услуга PayPal. Когато я продава на eBay през 2002 г., Мъск притежава 180 милиона долара. От там на сетне историята му е известна, а последният хит е, че кръсти детето си X Æ A-12 Musk.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Driving pleasure

    26 51 Отговор
    Ни едното - най-обикновен престъпник...

    Коментиран от #4, #32

  • 2 сектант

    12 29 Отговор
    обикновен нагърмян лек
  • 3 Мислещ

    47 6 Отговор
    Точно заради това, че е сгрешил за изчезването на вируса, е още по-прав за останалото. Вирусът явно няма да изчезне, следователно хората трябва да се научат да живеят с него, вместо да се крият като мишки. Това е същото като да си стоиш вкъщи, понеже навън ссе случват катастрофи, убийства и изнасилвания. Ами случват се и ще продължават да се случват. Нарича се живот. Нещо, което стоящите панически вкъщи нямат. Имат само съществуване.

    Коментиран от #38

  • 4 Ахахахаха

    14 9 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    Статията не беше, кой е Driving pleasure!
  • 5 Бачо Киро

    10 11 Отговор
    Това дете един ден белким му изчатка една тояга в тиквата. Напълно заслужено при това, след като го е нарекъл X Æ A-12 Musk...
  • 6 Българан Космически

    32 25 Отговор
    Илън Мъск е вдъхновителя, символа и олицетворението на човешкото развитие през XXI век. Всяка от технологиите, които развива е приложима и в извън атмосферна среда. Когато изпрати първите колонисти на Марс ще превърне човечеството в интерпланетарно.
    Велик визионер и мотор на прогреса.

    Коментиран от #19, #27

  • 7 Борислав

    30 15 Отговор
    Мъск, промени светът, гениален е. Това че не се поддаде на манипулацията с пандемията само му прави чест.

    Коментиран от #20

  • 8 Голям Слон

    18 8 Отговор
    Covidiot е точно с обратния смисъл :-) Онзи, който вярва, че вирусът е смъртоносен. Абе, idiocracy :-)
  • 9 антим

    23 7 Отговор
    Мъск има много грешки и грехове като всички работещи хора. Намирам за пълна глупост приемането на киборгизирането. Но средствата за масова ид*отизация на населението реват точно срещу правилните му умозаключения. Всички специалисти-вирусолози, патоанатоми и некупени епидемолози казват: има починали с прословутия вирус, няма нито един умрял от него. Излезнаха информациите за давани пари да се пишат умрелите, че са умрели от същото нещо. Излезна, че самия вирус го има като патент от 2015г. Един от малкото критично мислещи президенти направи сляп тест - проби не от хора, а от разни животни, зеленчуци, чак от моторно малсо и се получи, че част от пробите са без, други - неопределено, а трети - представете си - "болни". Папаята била позитивна! Освен че няма как да не се усъмним, че поне част тестовете си идват заразени, изниква въпроса как тия "тестове" определят наличие на въпросния вирус? Ами оказва се, че тези тестове тестват за частици от РНК веригата на вируса. Е да, обаче корона-вирусите са 1500-2000! Т.е. нормално е човек да има подобни фрагменти без въобще да е имал досег с конкретния вирус. Но не ми вярвайте - накарайте да ви покажат на електронен микроскоп снимки на вируса в проби, взети чисто, по процедурите от обявените за "болни". Накарайте да ви покажат доклад на патоанатомите, извършили аутопсии на починалите от въпросната болест. Такива няма. Защо? Ами питайте СЗО, която ги забрани. Чудно защо ли.
  • 10 Кондю

    8 13 Отговор
    Момчето контролира изобретенията на изкуствения интелек затова глупаците си мислят че е гений!
  • 11 антим

    16 8 Отговор
    Особено голямо удоволствие доставя да гледаш как световната пропаганда вие като глутница насъскани кучки срещу човек, който дори и да греши в някои от постъпките си, явно здраво е настъпал господарите им по мазола. Самия им вой и пресилената реакция е изява на слабост и показва пред всички колко са на косъм организаторите на корона-истерията да гушнат букета. Нека им помогнем и да им скочим и по останалите мазоли!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гений

    19 10 Отговор
    Последно време, каквото и да е измислено ново, е от компаниите на Мъск. Спейс Х с ракетите, Солар сити с покривите, Тесла с ел. колите, тунелите под ЛА, ХиперЛууп и т. н. Така, че незнам какво да се коментира тук от престъпници!

    Коментиран от #14

  • 14 Случаен

    11 11 Отговор

    До коментар #13 от "Гений":

    Ел колите били нови? Че тя първата е от 1881 година, нови били...

    Коментиран от #15

  • 15 Аха

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "Случаен":

    И какво общо има първата с последната, освен че върви на ток?
  • 16 ала бала

    6 3 Отговор
    " X Æ A-12 Musk" - как му викат галено на детето ?
    Пък не ми се мисли като порасне.
  • 17 от Дисни

    6 2 Отговор
    По вероятно е да се случи второто - да направят филм с Том Круз!
  • 18 Фърфуй

    5 6 Отговор
    Бе какво стана с ракета на Мъск дето я пратиха към Марс? Фърка ли още или пак пари на вятъра .
    Според прогнозата щяла да пристигне към 3 000 година.
  • 19 бай астронавто

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българан Космически":

    Какво стана с билетите дето ги продаваха за полета до Марс ? Трябваше да се осъществи още преди няколко години. Внуците ще наследяват ли билетите?
  • 20 световна енциклопедия

    12 9 Отговор

    До коментар #7 от "Борислав":

    И с какво Мъск промени света ? Изпратил е първия човек в космоса ? Изобретил е електромобила ? Какво ново е измислил ?

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Какво?

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "световна енциклопедия":

    Първите ракети, които се връщат, а не се разпадат! Първите масови електромобили! Първите масови електромобили с монтирани батерии в пода! Първите масови, които минават 400 километра, след това 500, 600 и т. н. Първите са с масови зарядни станции. Има и доста неща в ин планирането на чипове, но там не е масово, за сега. Първи са масово производство на зареждащи плочи (керемиди), а не фотоволтаици. Направиха огромна батерия, която "имплантираха" в мрежата на Австралия, която се оказва доста ефективна и т. н. и т. н. но може и това да е малко, защото ти си измислил повече!
  • 22 Промени го

    15 3 Отговор

    До коментар #20 от "световна енциклопедия":

    Не е нужно да измисля колелото. Илон Мъск просто подобри и направи използваеми и евтини неща които са измислени преди векове. Не е измислил електромобила, просто го направи продаваем и конкурентен на автомобилите с ДВГ. Битка, която беше изгубена преди век. Не е измислил и ракетите. Просто ги научи да се връщат обратно на земята, а не да се ползват за еднократна употреба. Не е измислил и батериите. Просто ги направи по-дълготрайни и евтини. Не е измислил и камиона. просто е единственият, който може да направи камион с пробег 1000 километра и нормално тегло на влекача, докато колегите му от daimler, казват че такъв камион не може да съществува защото ще противоречи на физичните закони. Топлата вода отдавна е измислена, но начини за нейното затопляне продължават да се измислят и подобряват и ще продължават още векове.

    Коментиран от #26, #28

  • 23 Пако

    8 4 Отговор
    Ей,тези амерЕканци най-после събраха пари
    да си направят ракета.Досега чакаха на
    Стоп някъде в стратосферата и чакаха гладните
    руснаци да минат и да ги вземат на стоп

    Коментиран от #24

  • 24 Объркáл си се малко

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пако":

    Досега американците хранеха гладните руснаци, за да си поддържат остарелите технологии, които не са променяли от времето на соца. Сега се появи НЕгеният Илон Мъск, който за по-малко пари и само за няколко години, направи това, което НАСА не успя да направи с десетократно повече пари и три десетилетия време. Тук обаче не спират да питат какво толкова бил направил Мъск, като дори те самите правили повече от него, пък никой не им обръщал внимание.
  • 25 Тесланар

    6 6 Отговор
    Както може да видите от коментарите, "ковидиот" и "фен на тесла/EМ" са синоними. Тесланарите не са нито автомобилни ентусиасти, нито любители на природата. Те са просто овце, които обичат да бъдат водени за носа.
  • 26 Тесланар

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Промени го":

    Я ми кажи къде е тоя камион? Ти може ли да си преведеш какво значи "vaporware". Половината продукти на Тесла са това - празни приказки, за да се помпи цената на акциите.

    Коментиран от #29, #30, #33

  • 27 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българан Космически":

    Това ти го каза маск по телефона ....майтапчия🤣🤣🤣🤣
  • 28 Хайл

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Промени го":

    "Камиона" когато изкачи онези 3 прохода за които ти писах с едно зареждане всички транспортни фирми ще купят такъв боклук 🤣🤣🤣🤣 ти наистина си бил от сектата на мъск лъжливий
  • 29 Тома неверни

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "Тесланар":

    Кое точно не е изпълнил Илон Мъск? Понякога по-късно понякога по-рано, но винаги изпълнява това което е обещал. Обикновено с доста по-малко закъснение, отколкото опитните стогодишни. Къде volkswagen id3, който вече се произвежда цяла година? Обаче оревахте света, че Тесла модел 3 се забави с няколко месеца и в началото произвеждаше по-малко от обещаното. Къде е Порше тайкан с 600 километра пробег за 80 хиляди долара? Защо не казвате нещо по въпроса, а само Тесла ви е в устата?
    Защо не казахте нищо, когато започнаха да продават в началото на годината модел y, при положение че производството трябваше да започне в края на годината а продажбите в началото на 2021?
  • 30 Акции

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Тесланар":

    Ако цените на акциите се определяха от това кой какви картинки и обещания публикува, Тесла щеше да е на последно място. Другите вече са "планирали" и обявили десетки модели, за някои от които нямат дори картинки. Тесла обикновено представя работещи прототипи при обявяването на нови модели, чиито изпитания започват веднага след представянето на модела, а за по-масовите модели като 3 и У производството започва след година, включително строителство на цяла фабрика за по-малко от година - това вдига акциите, не самите обещания. Фолксваген дори мястото на новия завод не могат да изберат за две години. Само тази година Тесла започна 3 нови завода.
  • 31 TSLA

    5 5 Отговор
    Мнението е като задника - всеки го има. Съдейки по делата, повечето хора не са достойни да му оближат топките (от които междувпрочем са излезли 7 мъжки рожби поред). Та освен МАЙСТОР - ТЪПКАЧ, Илон е и ДЯВОЛСКИ УМЕН човек! Ясно му е от космоса, че "китайския грип" е страхотна пунта Мара - преброяване на тъпаци.
    На властта й харесва послушанието на хората в затвореност и изолация. На нея не й трябват хора, а лесно управляеми бройлери.
    Човечеството лесно се поддава на психози и лесно се управлява чрез панически внушения.
    Шарани се ловят в мътна вода. Публични средства се източват в смутни времена.
    Дойде времето на нов вид тероризъм - медицинско-медиен. Това е светата истина и свети Илон знае, че истината има едно фундаментално свойство - винаги съществува!!!
  • 32 куку руку ку

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Driving pleasure":

    Но за едно е абсолютно прав, че децата не могат да се заразят. Жирусите трябва да излъжат клетката, за да проникнат в нея. Обикновено използват някой рецептор за троянски кон. Този вирус използва рецептор, който е наличен само във възрастните индивиди. Затова и децата, в голяма част, са неподатливи на заразяване.
  • 33 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тесланар":

    Това отдавна го говоря и аз.

    Коментиран от #35

  • 34 Пусислав Диков

    1 1 Отговор
    Швейцарският жид явно знае достатъчно по въпроса...
  • 35 Е защо и другите не правят така?

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Димов":

    Защо не построят нови заводи, които за по-малко от една календарна година от първа копка произвеждат електромобили за да си вдигнат акциите?

    защо не построят завод който произвежда половината от батериите в света за да си вдигнат акциите?

    Защо не продават по половин милион електромобила годишно за да си вдигнат акциите?

    Защо не могат да произведат с печалба електромобили за да си вдигнат акциите?

    Защо не могат дори без печалба да направят електромобил поне с данните на моделите на Тесла от 2012 година?

    Виж колко просто било да се направи за да си вдигнеш акциите, но според тебе? А автомобилните производители не мислят така. Никой от тях не е казал, че Тесла е надценена. Всички са си поставили за цел да я настигнат в най-добрия случай след пет години. И на тях ли Илон Мъск име платил да приказват така, а не са съгласни с тебе че Илон Мъск само приказва, а нищо не прави?

    Коментиран от #36

  • 36 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Е защо и другите не правят така?":

    Защото някой трябва да печелят от производство. Не може всички да са пирамиди и балони. Защото традиционните производители си изкарват парите с честен труд, а не чакат на субсидии и борсови спекулации.

    Коментиран от #39

  • 37 гост

    0 2 Отговор
    Гениалните хора в повечето случаи не са били приятни характери. Няма как хем да си толерантен и внимателен, за да си приятен човек, нем да не говориш истината и да не държиш на идеите и убежденията си. Много повече хора трябва да му се кланят, защото той даде на хората използваеми и практични електрически коли, соларни покриви, батерии за дома и ракетостроене, което никой не е виждал досега. Всичко се пише на сметката на американците, за тях са най-големите облаги. Ето, един модел 3 с 450км реален пробег струва 36х.долара, поръчаваш си го днес и след два месеца ти го доставят, това са 50х.лв за кола, която не плаща паркомясто, не плаща данък, не спира на бензиностанция и не дава по 20лв на 100км, нито пък по 600лв за обслужване на всеки 15х.км.
  • 38 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Много правилно. Значи исвъртат думите на Мъск. Той каза, че паниката по ковид е тъпа. ОСвен това само завода на Тесла не получава разрешение да работи, сенаторите не им издават разрешително въпреки потвърждението от щатските власти, че мерките и условията са на високо ниво. Шортселърите купуват политици, за да усложняват производството, като чуха, че само покупката на електрички се е увеличило в тази ситуация веднага се опитват да ги спрат. Защо в Китай фабриката им не спира да работи? Нямат един починал, нямат зарази, нищо, просто мислят и действат. Не е като Язакито у нас.
  • 39 Ти май че те до третия ред

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Димов":

    "Защо не могат да произведат с печалба електромобили за да си вдигнат акциите? Защо не могат дори без печалба да направят електромобил поне с данните на моделите на Тесла от 2012 година?"

    Това май си го пропуснал, а? Тесла всъщност май е единствената компания, която печели от производство на електромобили, дори когато влага милиарди в нови фабрики, купува компании които произвеждат и проектират батерии, купува компании които произвеждат машини за промишлено производство и въобще правят всякакви харчове за вертикална интеграция. Другите печелят, защото не плащат за разработки и не строят нови заводи, защото продажбите им не растат с 50% годишно, като Тесла. Уж изкарват милиарди и са конкуренти, а произвеждат един и същ автомобил под различни марки, като само му сменят емблемата. Тесла сама си разработва всичко от батериите до чипа и софтуера на автопилота и невронната си мрежа. Виж volkswagen като разчита на 20 различни доставчици, Как не може да накара модулите да комуникират помежду си и вече година не могат да ги накарат да работят за да си пуснат електромобилът id3.
  • 40 Bat Sande

    0 0 Отговор
    Кукурукуку вафла чуднда....странници всякакви има. А при животновъдите явно им е в генома, щом са си избрали перчемлията за президент. То за това и Мъск го влече натам.