Отидете към основна версия

4 849 12

Volkswagen спря реклама след обвинения в расизъм (ВИДЕО)

  • volkswagen-
  • golf-
  • реклама-
  • расизъм

Реклама на новия Golf бе свалена от каналите на Volkswagen в социалните мрежи заради расистки внушения, съобщава BBC. Първоначално от германската компания отрекоха всички обвинения, но по-късно се извиниха официално за безвкусния клип.

Сюжетът на видеото се върти около чернокож мъж, който оглежда чисто нов Golf. В кадър обаче се появява бяла ръка, която го "хваща", отмества го към входа на близкия ресторант и го вкарва вътре с енергично перване с показалеца.

Самото заведение се казва Petit Colon, което според BBC се превежда като "Малкия колонизатор". През 17 и 18 в. Германия колонизира части от Африка и избива хиляди местни жители.

Двусмислиците в рекламата обаче не приключват с това. Клипът завършва с надпис "Der Neue Golf", чиито букви се появяват постепенно, като за момент на екрана остават само N, E, G, E, R.

След първоначално заетата защитна позиция от Volkswagen бързо се окопитиха и публикуваха официално извинение. "Напълно разбираме възмущението и гнева, които предизвика видеото. Няма никакво съмнение, че е неподходящ и безвкусен. Решително се разграничаваме от клипа и искрено се извиняваме". От компанията обещават да разследват кой е одобрил рекламата и декларират, че няма да толерират никакви форми на расизъм, ксенофобия или дискриминация.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.

Свързани новини