Отидете към основна версия

34 130 59

ЗиЛ предлага по-евтина лимузина за Путин

  • зил-
  • 4112р

Само дни след като руското министерство на промишлеността и търговията обяви старта на проект "Кортеж" за създаване на нова правителствена лимузина и автомобили за съпътстващия ескорт на стойност 1 млрд. евро, ЗиЛ представи прототип под името Monolit. Моделът носи индекс 4112Р, но ако се съди по снимките, представлява поредната еволюция на ЗиЛ-4104 и вариантите му, което означава и осезаемо по-ниска цена.



Работата по лимузината върви от 2006 г., съобщава в-к "Известия". Дизайнът на колата няма нищо общо с показания неотдавна проект на Святослав Саакян. Стилист на "новата" руска лимузина е московчанинът Гера Калитин.



От ЗиЛ признават, че първата им задача е била да отстранят недостатъците на стария модел. Двигателят вече се храни не от карбуратор, а от инжекцион. 7.7-литровият V8 развива 400 вместо досегашните 315 к.с. Тристепенната автоматична трансмисия пък е заменена от петстепенна, разработена от американската компания Allison специално за 4112Р. Окачването на автомобила не е променяно изобщо.



Предшественикът ЗиЛ-4104 е проектиран за дълги пътувания с висока скорост и инженерите не са предвиждали спирания по светофари, заради което лимузината прегрява при работа на място. Ето защо конструкторите са създали изцяло нова охладителна система.



ЗиЛ-4112Р има 18-цолови колела срещу 16-цолови за предишния модел. Промяната се наложила, защото гуми с по-малкия размер за такъв автомобил навремето произвеждал само Московският завод за гуми. "Обувки" за возило с тегло 3.5 тона и максимална скорост 200 км/ч се намерили с Щатите, но само за 18-цолови джанти.



Салонът на новата лимузина е стандартен за модификациите Pullman - пътниците седят един срещу друг, като вторият комплект седалки се сгъва и разгъва автоматично. Багажникът вече поема повече от едно дипломатическо куфарче, защото резервната гума е изместена под пода, а мощността на генератора е увеличена от 100 на 150 ампера.



Засега прототипът Monolit не е брониран. От ЗиЛ очакват реакцията на властите преди да пристъпят към изработката на версия с капсула. По проекта обаче били увлечени достатъчно богати частни лица, за да бъде реализиран и без държавна намеса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Президентската лимузина: ГАЗ vs. Marussia

    Станаха известни нови подробности около проекта за създаване на руска лимузина от т.нар. представителен клас. Автомобилът, който ще бъде предназнач ...
    13.12.2012
    40 207
    48
  • Арабски шейх искал новия ЗиЛ

    Представената неотдавна президентска лимузина ЗиЛ-4112Р може да замине за  Близкия още преди да е получила окончателна оценка от Гаража със сп ...
    13.10.2012
    45 036
    24
  • Милиард евро за новия президентски ЗиЛ

    Руските власти са възобновили проекта за нов руски VIP автомобил, съобщава в-к "Комерсант". Според изданието идеята вече включва създаван ...
    03.09.2012
    45 541
    42