Отидете към основна версия

1 979 4

Вибрираща система в каските, ако не сме видяли автомобила зад нас

Съвременната технология се развива с главоломна сила. Знаем, че новите автомобили имат система, която сигнализира при превишена скорост. Е, такава предупредителна система може би ще се наложи като стандарт в идните две години, сочат проучванията.

До момента тестовете са проведени с Yamaha Tenere и Triumph Sprint от Асоциацията на индустриалните проучвания.

Детайлите от пробите бяха съобщени още преди година, когато се каза, че прототипът ще използва GPS и дигитална карта, която ще дава на моториста препоръчителна скорост за завоите, които следват на пътя.

Системи, тествани от „Mira” изпозлват и вибриращи части в седалките, а дори и във вътрешната част на каската до бузите, за да предупредят байкърите за опасности като превозни средства близо до тях в сляпото петно.

Инженерният консултант на Mira Джонатан Мур казва: „Поставихме мотор в каската, така че, ако не заблежите обект, той ще извибрира като по този начин ви даде тактично предупреждение, че има нещо отляво или отдясно.”

Мур сподели с BBC, че очаква производителите да вградят технологията в мотоциклетите си в следващите 18 месеца до 2 години.

Проектът наречен „Saferider” (Сигурен ездач) е финансиран от Европейската комисия, която иска да види системата вградена в шосейните мотори до 5 години. Той е подкрепен и от асоциациите на Федерацията на европейските мотористи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини