Last news in Fakti

27 Януари, 2011 08:51 1 972 4

Вибрираща система в каските, ако не сме видяли автомобила зад нас

Съвременната технология се развива с главоломна сила. Знаем, че новите автомобили имат система, която сигнализира при превишена скорост. Е, такава предупредителна система може би ще се наложи като стандарт в идните две години, сочат проучванията.

До момента тестовете са проведени с Yamaha Tenere и Triumph Sprint от Асоциацията на индустриалните проучвания.

Детайлите от пробите бяха съобщени още преди година, когато се каза, че прототипът ще използва GPS и дигитална карта, която ще дава на моториста препоръчителна скорост за завоите, които следват на пътя.

Системи, тествани от „Mira” изпозлват и вибриращи части в седалките, а дори и във вътрешната част на каската до бузите, за да предупредят байкърите за опасности като превозни средства близо до тях в сляпото петно.

Инженерният консултант на Mira Джонатан Мур казва: „Поставихме мотор в каската, така че, ако не заблежите обект, той ще извибрира като по този начин ви даде тактично предупреждение, че има нещо отляво или отдясно.”

Мур сподели с BBC, че очаква производителите да вградят технологията в мотоциклетите си в следващите 18 месеца до 2 години.

Проектът наречен „Saferider” (Сигурен ездач) е финансиран от Европейската комисия, която иска да види системата вградена в шосейните мотори до 5 години. Той е подкрепен и от асоциациите на Федерацията на европейските мотористи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 *46*

    6 0 Отговор
    А за жени в седалките, няма ли да има? :)
  • 2 boko0615

    1 1 Отговор
    Това ще унищожи удоволствието от волната езда, НЕ благодаря!
  • 3 .....

    1 0 Отговор
    то попринцип зад мен коли няма или има но за секунди ... ;D
  • 4 Vasil

    2 0 Отговор
    В същност по-важно е да има система в колите, която да прихваща моториста и подсказва, че мотора ги надминава, така че да не се засича пътя. А иначе горе описанота е пълна глупост.