Отидете към основна версия

9 062 39

PSA и FCA обявиха името на алианса си

  • fiat chrysler automobiles-
  • peugeot citroen-
  • fca-
  • psa

Алиансът между Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и Peugeot Citroen (PSA Group), които водят преговори за сливане от края на 2019 г., ще носи името Stellantis. Названието е производно на латинската дума "stello" ("звезда").

Новият френско-американски гигант претендира за четвърто място в света по обем на производството след Volkswagen Group, Toyota и Renault-Nissan-Mitsubishi. Името предложено от френската агенция Publicis Group, която разработила и емблемата на Stellantis. Тя обаче няма да появи на автомобилите, а ще се използва само за корпоративни документи и съвместни медийни проекти.

Собствеността върху Stellantis ще бъде поделена поравно между PSA и FCA, а в управителния съвет ще влязат по пет мениджъри от двата концерна. Изпълнителен директор на алианса ще стане шефът на Peugeot Citroen Карлос Таварес, а председател на управителния съвет - директорът на Fiat Chrysler Automobiles Джон Елкан. Щабквартирата на Stellantis ще бъде базирана в Нидерландия.

Процесът на сливане между PSA и FCA ще отнеме доста време. По оценки на двата концерна след четири години той ще бъде завършен на 80%, а окончателното обединение ще приключи чак през 2027 г.

По предварителни оценки Stellantis ще произвежда по 8.7 млн. автомобила годишно. В състава на алианса ще влязат марките Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Dodge, RAM, Fiat, Fiat Professional, Lancia, Chrysler, Peugeot, Citroen, DS, Opel и Vauxhall, както и услугата за споделено пътуване Free2Move и производителят на аксесоари Mopar. Очаква се съвкупната им печалба да надхвърли €170 млрд.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.

Свързани новини