Отидете към основна версия

18 279 127

Без винетка? Глоба 300 лв.

  • винетка-
  • винетки

Нови изменения в Закона за пътищата бяха приети на първо четене от Парламента. Едно от важните предложения е тройно увеличаване на глобата за нередовен винетен стикер или липса на такъв. Предложението е глобата от 100 лева да бъде увеличена на 300 лв.

Няма изменение в санкцията за неотлепен стар винетен стикер. Размерът й остава минимален - 20 лева, но глобата вече ще е официално записана в Закона. Според депутатите това се налага, защото у нас масово собствениците на автомобили не отлепят старите си винетки.

Водачите ще бъдат глобявани за наличие на стара винетка, дори ако на ветроупорното стъкло има залепен валиден винетен стикер. Водачите на МПС вече ще трябва да изписват регистрационния номер върху стикера, но до края на годината глоби за неизписан номер на годишните винетки няма да има.

Мерките се вземат, защото все повече се увеличават измамите с винетните стикери. Статистиката сочи, че заради злоупотребите с винетки се губят около 30% от приходите им. Според данни от специално направено проучване само 50% от автомобилите в България ползват винетки.

Ще припомним, че министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев заяви в колуарите на Парламента, че дневна винетка за леките коли няма да се въвежда, защото такава практика нямало в цяла Европа.

Плевнелиев се обяви категорично и против това годишната винетка да важи до месеца, в който е купена. Адекватни ли са предложенията за размера на новите глоби и трябва ли годишната винетка да важи за календарната година, независимо кога е купена?

Очакваме Вашето мнение по тези въпроси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини