Отидете към основна версия

3 831 14

Ето ги претендентите за "Световна кола на годината"

  • wcoty-
  • световна кола на годината 2021

Списъкът на кандидатите за титлата „Световна кола на годината“ бе обявен. Към момента той включва 24 модела, но все още има време за промени, тъй като окончателният вариант трябва да се формира чак до декември. По-специално, класацията може да включва модели, които все още не са представени, например, новото поколение Mercedes-Benz S-Klasse, чиято премиера е насрочена за септември. 

Настоящият списък включва пет немски автомобила (Audi A3, BMW 2-Series Gran Coupe, BMW 4-Series, Mercedes-Benz GLA и Volkswagen ID.4). Корейските марки са представени от Genesis G80, Hyundai Elantra, Hyundai i10, Hyundai i20, Kia Optima, Kia Sonet и Kia Sorento. Японските претенденти пък са Honda Jazz, Honda-e, Mazda MX-30, Nissan X-Trail и четири модела на Toyota - Highlander, Sienna, Venza и Yaris.

Единственият американски автомобил в списъка е Ford Kuga. Citroen C4, Seat Leon и Skoda Octavia също са в предварителния списък. Победителят ще бъде избран от експертно жури, което включва 90 автомобилни журналисти от 29 държави. Той ще бъде обявен през пролетта на 2021 година на автомобилното изложение в Ню Йорк.

Възможно е през 2021 година модел, който не е представен на всички пазари, да стане „Световен автомобил на годината“. Такъв прецедент стана победител през 2020 г., когато журито избра Kia Telluride, който се предлага само в САЩ. Новият списък включва два такива автомобила - Kia Sonet, който е насочен към индийския пазар, и Toyota Harrier, която може да се купи само в Япония, САЩ и Канада.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.

Свързани новини