Отидете към основна версия

8 604 16

Американският хиперкар SSC Tuatara счупи рекорда за скорост на Koenigsegg

  • ssc tuatara-
  • рекорд-
  • скорост-
  • серийни автомобили

Постижението е все още неофициално

Телевизионната компания KPVM от Пачръмп, Невада, САЩ, обяви поредния рекорд за скорост, поставен на държавен път 160. Според журналистите, хиперкарът SSC Tuatara е подобрил постижението на Koenigsegg Agera RS от преди три години, т.е. при два опита показва средна скорост от над 447 километра в час. Все още обаче няма официално съобщение от производителя.

До момента Koenigsegg Agera RS държи титлата за най-бърза кола в света с постижението си от 447 км/ч. Този автомобил е с мощност от 1 360 конски сили и 1 371 Нм въртящ момент. При първия опит шведският хиперкар се ускори до 437 километра в час, а при втория - до 457. Средната скорост от 447 километра в час беше записана като нов световен рекорд за автомобилите от серийното производство.

Според слуховете SSC Tuatara е успял да ускори до 483 километра в час, но все още няма официално потвърждение за това. Американският хиперкар разполага с V8 мотор с обем 5.9 литра с два турбокомпресора и инжекционна система с по два инжектора на цилиндър. При обикновен бензин двигателят произвежда 1 369 конски сили, а при смес E85 - 1 774 конски сили.

Tuatara ускорява до 100 километра в час за 2.5 секунди. Четвърт миля се изминава за 9.75 секунди. Приблизителната ѝ "максимална скорост" е 312 мили в час или 502 километра в час. Като цяло е възможно Tuatara да успее да счупи още един рекорд, поставен от прототипа Bugatti Chiron на тестовата площадка на Volkswagen в Era-Lessin.

Тогава купето, модифицирано заедно с фирмата Dallara, успя да достигне скорост от 304.773 мили в час (490.484 километра в час), но само в една посока. Те отказаха повторен спринт, тъй като пистата се смяташе за недостатъчно безопасна и впоследствие те напълно се отказаха от високоскоростните състезания.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини