Last news in Fakti

8 Август, 2022 10:21 3 478 2

Състезанието на най-бързите коли в света на соленото езеро Боневил е отменено

  • боневил-
  • солено езеро-
  • скорост-
  • състезание

„Седмицата на скоростта“ няма да се състои поради дъждове, които наводниха долината

Състезанието на най-бързите коли в света на соленото езеро Боневил е отменено - 1

Веднъж годишно няколкостотин любители на скоростта се събират в Bonneville Dry Salt Lake в Юта, за да се състезават с ултра-бързи автомобили и мотоциклети като част от „Седмицата на скоростта“. През 2022 година обаче събитието няма да се състои, защото отдавна изсъхналата солена повърхност беше наводнена от проливни дъждове. Решението за отмяна на състезанието беше взето от Асоциацията за измерване на времето в Южна Калифорния (SCTA). В момента вече пристигналите на мястото участници спасяват автомобили и техника от вода.

Проливни дъждове удариха щата Юта през уикенда, в резултат на което пресъхнало езеро беше покрито със вода. Първоначално организаторите очакваха, че само състезанието в неделя ще трябва да бъде отменено - те се надяваха, че слънцето и вятърът ще изсушат настилката. В неделя обаче стана ясно, че ситуацията няма да се промени към по-добро и SCTA обяви в социалните мрежи пълната отмяна на всички състезания, които трябваше да приключат следващия уикенд.

Преди обаче да стане известна новината за отмяната на „Седмицата на скоростта“, много участници успяха не само да пристигнат на мястото, но и да разопаковат оборудването и да изкарат колите на езерото. Сега те трябва да спасят цялото си оборудване от солта, смесена с вода, която се е превърна във вискозно вещество, което усложнява евакуацията от Боневил. „Правим всичко възможно да премахнем всичко от наводнената зона“, се казва в официално изявление на организаторите.

Това не е първият път, когато Седмицата на скоростта се отменя. През 2015 г. събитието беше застрашено заради исканията на екоактивисти. Те се противопоставиха на състезанията в Боневил, защото твърдата солена черупка, която оковава равнината, беше отмита и не възстановена и бе достигнала най-ниската си стойност за всички времена. Така, ако през 50-те години на миналия век дебелината ѝ е била около метър, сега на места е изтъняла до няколко сантиметра.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    3 0 Отговор
    щях да ходя с дъстъра ама не искам да го цапам там много пясък

    Коментиран от #2

  • 2 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    карай бе. На саламура не си карал вярвам