Отидете към основна версия

7 705 19

Най-необичайните автомобилни паметници

  • паметници-
  • скулптури

Какво правят туристите, когато попаднат на ново за тях място? Снимат паметници и различни архитектурни забележителности. Тези, които се интересуват от автомобили, фотографират и екзотични коли, но на доста места по света има и паметници на легендарни возила. Ето малка част от тези авангардни монументи.

"Бъдете внимателни зад волана", напомня паметник, разположен в центъра на Потсдамер плац в Берлин. Този монумент, изобразяващ катастрофа, е може би най-младият от автомобилните паметници в подборката. Издигнат е на 14 април 2008 година.

Този паметник на Land Rover пък доказва, че автомобилите с висока проходимост могат да стигнат до всевъзможни точки на земята - дори и до върха на тази грандиозна решетъчна конструкция.

Една от улиците на Прага е украсена от странна триъгълна склуптура, направена в по-голямата си част от автомобилни каросерии. Подобно творение се подминава трудно, а мнозина го определят като най-сексуалната и тайнствена фигура.

Щатът Илинойс също може да се похвали с екстравагантна автомобилна скулптура, изобразяваща според мнозина апетитно автомобилно шишче. Снимката вдясно пък показва паметник, увековечил автомобили с марката Ferrari. Той е издигнат на 30 април 1999 г. и се намира на входа на пистата Enzo e Dino Ferrari.

Статуята в британския град Бърмингам напомня за несъществуваща вече автомобилна марка, наречена Lanchester, и за епохата на първите "самодвижещи се каляски".

Музеят на изкуствата в Санта Барбара поразява с уникален паметник на автомобил, изработен изцяло от... сребро.

Пак в Щатите се намира интересна интерпретация на Стоунхендж, само че изработена от автомобили.

Пътешествайки из Европа, туристите няма как да не се натъкнат на автомобилните паметници във Франция, които в повечето случаи са увековечили някой състезателен автомобил, спечел важно и престижно състезание навремето.

Испанците също имат какво да покажат на феновете на автомобили. Зад волана на този железен олдтаймер, позициониран в Малага, не може да се сяда, но това не му пречи да е силен притегател за туристите.

Разбира се, най-прочутата скулптурна композиция на автомобилна тема си остава Cadillac Ranch в Амарило, Тексас. Създадена е през 1974 г. и представлява редица от автомобили на прочутата американска марка с предници, забити в земята под същия ъгъл като страните на Великата пирамида в Гиза. Символизират еволюцията на Cadillac от 1949 до 1963 г. и по-специално раждането и смъртта на "крилатия" заден калник.

Ако материалът е предизвикал интерес у вас и имате предвид още някой автомобилен монумент, ще се радваме да го споделите със снимка в коментарите по-долу. По този начин информацията ще бъде допълнена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини