Отидете към основна версия

4 261 7

Най-необичайната технология в Bugatti Bolide (ВИДЕО)

  • bugatti-
  • bolide-
  • dimple airscoop

Създадена е от един от инженерите, докато работи върху докторската си дисертация

Представен в края на октомври, хиперкарът Bugatti Bolide изненада не само със своето свръхниско съотношение тегло/мощност от 0.67 килограма на конска сила, но и с интересни технологии. Една от тях е активната аеродинамична система Dimple Airscoop, разработена от младия служител на Bugatti Engineering Нилс Балерщайн.

От началото на 2020 г. Балерщайн работи по докторска дисертация в Института за самолети и леки конструкции към Техническия университет в Брауншвайг, фокусирайки се върху изместващите формата външни обвивки. Проектът далеч не е спекулативен и вече е намерил приложение в отдела за нови технологии на Bugatti Engineering.

А преди две седмици младият инженер дори кандидатства за патент. Същността на разработената от него технология Dimple Airscoop е да се намали размерът на реактивната струя (зона с ниско налягане), забавяща автомобила и да се намали въздушното съпротивление.

Това се постига чрез физическа промяна на формата на обекта - и на Bugatti Bolide е възложено да бъде първият, който ще тества обещаващата технология. На повърхността на въздухозаборника на покрива има 60 малки мехурчета. С увеличаване на скоростта - от 80 километра в час и нагоре, когато преодоляването на въздушното съпротивление се превърне в основна задача, те се надуват с максимум 10 милиметра, оптимизирайки входящите въздушни потоци.

По-конкретно технологията работи по следния начин: С абсолютно гладка повърхност ламинарният (еднопосочен) граничен слой често образува вихри, така че трябва да се превърне в турбулентен. С новата технология той по-активно се „придържа“ към повърхността и остава по-дълго прикрепен към каросерията на автомобила, което означава, че намалява въздушното съпротивление. По същата причина се правят вдлъбнатините на топките за голф.

Времето за реакция на "мехурчетата" при увеличаване на скоростта е десети от секундата. Резултатът в цифри е следният: Намаляване на въздушното съпротивление с 10 процента. В допълнение, Dimple Airscoop подобрява производителността на крилото на Bolide, което генерира 1 800 килограма притискаща сила при 320 километра в час.

Хиперкарът с тази технология се задвижва от W16 8.0-литров турбо двигател с четири турбокомпресора, произвеждащ 1 850 конски сили и 1 850 Нм въртящ момент. Bolide ускорява до 100 километра в час за 2.17 секунди, а до 300 за 7.37 секунди. Маркерът от 500 километра в час се превзема в рамките на 20.17 секунди след старта. На теория колата може да преодолее една обиколка на Нюрбургринг за 5: 23.1 мин.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини