Отидете към основна версия

12 900 20

Новият ЗиЛ на Путин щял да бъде масов

  • зил-
  • чайка-
  • руссо-балт-
  • marussia

Лимузините, разработени в рамките на проекта "Кортеж" за руския политически елит, ще се продават свободно на пазара, съобщава в. Авторевю. Според създателите на новия ЗиЛ той ще привлича "представители на едрия бизнес и официални лица, обединени от идеята за национален продукт - символ на активната жизнена позиция и успеха, постигнат с труда за родината". Руските чиновници са убедени, че след осем години представителните автомобили "отечествено производство" ще завладеят между 10% и 20% от луксозния сегмент.

През юли тази година лично президентът Путин нареди да бъде разработена нова правителствена лимузина. Заповедта му бе последвана от съвещание, в което взеха участие Группа ГАЗ, ЗиЛ, Минпромторг, държавната корпорация Ростехнологии и дори производителят на суперколи Marussia. Два месеца по-късно Минпромторг и Централният научноизследователски автомобилен и автомоторен институт НАМИ представиха проекта "Кортеж", който предвижда създаването на цяла серия возила за нуждите на правителството.

Според плановете президентът ще се придвижва с бронирана лимузина ЗиЛ, проектирана от нулата, а за чиновниците на по-ниски нива са предвидени нови "Чайки". "Кортеж" не изключва възможността за възраждане на марката Руссо-Балт и създаването на серия спортни автомобили под бранда Marussia.

В линията от бъдещи модели по програмата влизат лимузина и всъдеход с 12-цилиндрови V-образни двигатели, седан с V8 и няколко варианта на междуосието, кросоувър, миниван и купе-кабриолет. Най-масови трябва да станат колите на възкръсналата Руссо-Балт. Сред тях ще има кросоувър и миниван с цена от 2 до 4 млн. рубли (50 000-100 000 евро). Планираният производствен обем предвижда около 40 000 автомобила годишно.

Очаква се с основната част от производството да бъдат натоварени мощностите на компанията МосАвтоЗИЛ. За преоборудването на завода вече са отделени 10 млрд. рубли (248 млн. евро), осигурени от правителството и Сбербанк. Държавната корпорация Ростехнологии пък ще похарчи 8 млрд. рубли (198 млн. евро) за проектиране и изработка на компоненти. Общите разходи за проекта "Кортеж" ще достигнат 25 млрд. рубли (625 млн. евро), а прогнозната печалба към 2020 г. е 100 млрд. рубли (2.5 млрд евро).

Производството на новите автомобили трябва да стартира през 2017 г.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини