Отидете към основна версия

28 745 87

Намериха 30-годишна Волга с пробег... 2 000 км

  • волга-
  • газ 24-12

Комбито ГАЗ 24-12 стои неподвижно в сух гараж от 2000 година

Блогърите от YouTube канала "Retrorembaza" откриха в Москва почти нов ГАЗ 24-12 с пробег по-малък от 2000 километра. Комбито на популярната в миналото Волга е произведено през 1990 година, но и до днес впечатлява с идеален светло бежов салон. Колата е стояла в сух гараж две десетилетия без въобще да е изкарвана от там.

В Съветския съюз, а и у нас Волга комби рядко се продаваше на частни лица. Универсалните модификации бяха предназначени за таксиметровия транспорт, медицинските институции и правоприлагащите органи. Първият частен собственик на ГАЗ 24-12 успява да си купи комбито през лятото на 1990 година, като той е бил високопоставен военен. Именно негова е откритата в гараж в Москва Волга комби.

От 1990 до 1999 г. Волгата практически не се използва и е изминала по-малко от 2 000 километра, тъй като собственикът на комбито е имал служебен автомобил за лична употреба. След пенсионирането си мъжът си купува по-модерна и по-икономична "западна" кола, оставяйки ГАЗ 24-12 в тотална забрава.

Минималният пробег и внимателното съхранение обаче позволяват светлият интериор на Волгата да бъде идеално запазен. Тази своеобразна капсула на времето има оригинални гуми, документи и регистрационни номера още от времето на бившия СССР.

Каросерията е третирана с антикорозионни препарати, като само уплътненията на вратите са леко поразвалени. Според специалисти, техническите течности в колата, както и гумените съединения трябва да бъдат заменени, но иначе автомобилът изисква минимални инвестиции - химическо чистене, полиране и локален ремонт без боядисване.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.

Свързани новини