Отидете към основна версия

7 046 19

Нов рекорд за скорост на сериен автомобил (ВИДЕО)

  • ssc-
  • tuatara-
  • скорост-
  • рекорд-
  • сериен автомобил

SSC Tuatara разви средна скорост от 455 км/ч

Миналата година SSC ​​бе критикувана за предполагаеми фалшиви резултати, свързани с измерване на максималната скорост на хиперкара SSC ​​Tuatara. В средата на януари създателите на автомобила отново направиха опит на пистата във Флорида, като целта беше да докажат възможностите на Tuatara с помощта на специалисти по телеметрия от Racelogic.

Оказва се, че все пак SSC Tuatara е най-бързата кола в света. Тя ускори до 450,1 км/ч в едната посока и до 460.4 км/ч в обратната посока. Така средната максимална скорост беше 455,3 км/ч, като това е нов рекорд за серийни автомобили, на които е разрешено да се движат по обществени пътища.

До този момент за най-бърз сериен автомобил се смяташе шведския хиперкар Koenigsegg Agera RS, който постигна официален резултат от 446.97 км/ч. Неофициалният рекорд пък принадлежи на Bugatti Chiron Super Sport - 490.48 км/ч, но той не бе зачетен, тъй като състезанието не беше проведено по всички правила.

За първи път прототипът SSC Tuatara беше показан през 2011 г., но серийният автомобил - беше представен девет години по-късно. Хиперколата е оборудван с двигател V8 с обем 5.9 литра и с мощност 1 750 конски сили. За тази мощ се грижат още два турбокомпресора, и седемстепенна роботизирана трансмисия. Колата тежи само 1 247 килограма, а от нея ще бъдат произведени 100 бройки.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини