Отидете към основна версия

40 196 48

Президентската лимузина: ГАЗ vs. Marussia

  • газ-
  • marussia-
  • зил

Станаха известни нови подробности около проекта за създаване на руска лимузина от т.нар. представителен клас. Автомобилът, който ще бъде предназначен за първите лица на Русия, както и може би за богати бизнесмени, още не е ясен. Властите ще изберат проект за тази луксозна машина през пролетта на 2013-а, а дотогава борбата продължава. Младият руски дизайнер Святослав Саакян вече предложи дизайн за новата руска лимузина (на снимките), като идеята е автомобилът да е максимално представителен и да излъчва духа и мощта на страната. Какъв ще е дизайна обаче все още не се знае, тъй като на този етап не е известно чий проект ще бъде одобрен от правителството.

През юли тази година лично президентът Путин нареди да бъде разработена нова правителствена лимузина. Заповедта му бе последвана от съвещание, в което взеха участие Группа ГАЗ, ЗиЛ, Минпромторг, държавната корпорация Ростехнологии и дори производителят на суперколи Marussia. Два месеца по-късно Минпромторг и Централният научноизследователски автомобилен и автомоторен институт НАМИ представиха проекта "Кортеж", който предвижда създаването на цяла серия возила за нуждите на правителството.

Сега обаче, според информация на Газета.ru, които се позовават на изказване на шефа на Минпромторг Денис Матуров, става ясно, че основни съперници за спечелване на конкурса за представителната руска лимузина са  ГАЗ и Marussia. Групата ГАЗ предлага да направи автомобила на вече съществуваща платформа, като шасито няма да е родно производство. Другият проект е на Централния научноизследователски автомобилен и автомоторен институт НАМИ и на компанията за суперкари Marussia.

Те пък предлагат да направят автомобила от нулата, но техният проект се оценява на сумата от 15 млрд. рубли, докато този на ГАЗ ще струва значително по-малко - 4 млрд рубли. Проектът на Marussia и НАМИ може да бъде реализиран най-рано през 2015 година. Ще припомним, че първи своето желание да прави правителствена лимузина заяви ЗиЛ. Информацията потвърди лично руският президент, като каза, че колата се намира в заключителен стадий на разработка. Какво ще се случи обаче, едва ли някой знае, освен разбира се Владимир Путин!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини