Отидете към основна версия

7 740 51

Правят Гражданската отговорност електронна

  • гражданска отговорност-
  • застраховка

От първи юни стартира нова електронна система, чрез която ще се издават полиците по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". На този етап обаче е предвиден 45-дневен тестови период, през който ще се изчистят евентуални грешки в системата и брокерите ще се обучат да работят с нея.

Така до 18 юли тази година ще могат да се издават и хартиените полици, но след тази дата сключване на застраховката ще се прави само чрез новата електронна система. Решението за тези промени е взето след среща между заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев и застрахователи.

След датата 18 юли 2011-а застрахователите ще имат едноседмичен срок, през който да обработят и вкарат в електронната система всички валидни застраховки, сключени на хартия. От Комисията за финансов надзор настояват за възможно най-скорошното влизане на електронната система в действие.

Полицаите ще проверяват дали спряното от тях МПС има сключена ГО чрез SMS. Проверката ще бъде безплатна за пътните полицаи и на цената на обикновен SMS за хората. В съобщението ще се съдържа само номерът на полицата, който е уникален и се генерира от новата информационна система. SMS-проверката обаче ще бъде пусната от септември.


Според зам. шефът на КФН Борислав Богоев нововъведението ще помогне за значително по-добрър контрол на нередовните водачи. Ще отпадне и необходимостта от отчитане на полиците, като по този начин ще се прекрати практиката на отчитане с голямо забавяне.

Едно от смислените предложения е данните за застрахованите автомобили да бъдат непрекъснато препращани към базата данни на КАТ, като така контролът за наличие на ГО ще се автоматизира и нередовните водачи ще са доста по-малко. То обаче има и доста недостатъци.

Ако системата бъде свързана с КАТ, от пътната полиция ще могат да изпращат напомняне за изтекла "Гражданска отговорност", както и да налагат глоби без да е нужно автомобилът да бъде спиран за проверка. Липсва отговор на логичния въпрос защо трябва да се плаща ГО на коли, което не се карат.

Промените облагодетелстват допълнително Гаранционния фонд, след като правителството одобри предложение задължителната застраховка да се плаща накуп, а не на разсрочени вноски.

Може би един от най-полезните ефекти от въвеждането на електронната полица е, че ще бъде прекратена една порочна практика водачи да сключват застраховки със задна дата, след като са предизвикали пътно произшествие.

И накрая най-добрата новина. След промените в Кодекса на застраховането електронната система ще генерира и така нареченият „бонус-малус" коефициент. С него примерните шофьори ще плащат по-малко, а водачите с много нарушения в пъти по-скъпа "Гражданска отговорност".

Новите предложения трябва да бъдат приети от парламента и да се направят промени в Кодекса за застраховането, което се очаква да стане съвсем скоро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини