22 Април, 2012 20:38 7 057 44

С 10% скача „Гражданска отговорност” от юли

  • гражданска отговорност

Нов финансов удар за шофьорите. След трайното поскъпване на горивата, се задават и по-високи цени на задължителната полица "Гражданската отговорност". Според застрахователите ръстът ще е с 10 на сто, а причината са по-високите лимити на обезщетенията, които те трябва да изплащат при щети и които влизат в сила от средата на юни, предупреждава бТВ.

В момента средната цена на полицата е около 215 лева. С готвеното увеличение тя ще стигне около 237 лева. Системата бонус-малус, която трябва да направи застраховката по-евтина за добрите шофьори и по-скъпа за рисковите, все още не работи. Причината - не са приети промени в Кодекса за застраховането, които да казват как точно ще се оценява рискът на шофьорите. Така застрахователите предлагат в момента само бонуси за изрядните си клиенти, но тези, които причиняват повече щети на пътя, на практика не са санкционирани с по-скъпа застраховка.

От лятото максималното обезщетение при имуществени вреди на вещи става 2 милиона лева. До същата сума ще стига и обезщетението при телесно увреждане или смърт на един човек. При двама или повече пострадали сумата скача на 10 милиона. Сега тези лимити са двойно по-ниски. Застрахователите отчитат, че заради промените цената на гражданската отговорност ще тръгне нагоре, но обещават поскъпването да става плавно. А шофьорите без произшествия ще ползват отстъпки, които стигат и до 20 на сто.

По данни на Комисията по финансов надзор, в момента обхватът на застраховката у нас е около 73%.

„Ето, времето се затопли, снеговете се стопиха, хората почнаха да вадят своите автомобили, да ги разконсервират от гаражите и съответно сключват застраховка ГО - обикновено с настъпването на лятото застраховката се вдига с 3-4-5 процента”, казва Борислав Богоев от КФН.

През лятото на 2011 година обхватът на застраховката е достигнал 80% .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гого

    13 1 Отговор
    това е законен рекет защо не застрахова всеки себеси ами застрахова другия има застраховка полу4ва ..няма застраховка не полу4ава обещитение
  • 3 гражданин

    11 1 Отговор
    нищо няма да плащам да мре тая скапана система като ми направят заплатата 3000-4000 евро може и да си купя тая лепенка. Мразех моторите ама вече ще си купя мощен пистак и ще се гавря с корумпираните полицаи и с камерите които ще ми снимат номера дето го нямам! НЕ съм в биг брадър нито искам камери нито застраховки! тровят ни с отрвони ГМО храни пък после мислели за нас със задължителни застраховки! Теорията им ПРОПАДА! Ниакакви застраховки няма да си взимам и всеки разумен човек трябва да направи това! Да напрасвят пътище като в ЕС за който ни говориха 5 години че трябвало да влизаме, да направят и заплатите като там пък тогава да вдигат цените. Просто няма да плащам край не ме интересува.
  • 4 lapa4iiiiiiiiii

    7 1 Отговор
    tova sa nai golemite lapa4i v stranata puk i vseki znae kakvi obe6teteniq davat ama trqbva i sre6to tova da protestirame
  • 5 гражданин

    6 1 Отговор
    ДА ДОБАВЯ: НЯМА ДА ПЛАЩАМ НЕ САМО ЗАЩОТО Е НЕХУМАННО И АНТИЧОВЕШКО А И ЗАЩОТО НЯМАМ ПАРИ! ПРОСТО НИКОЙ ДА НЕ СИ КУПУВА И ТОВА Е ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ГЛОБЯТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! АКО БЯХТЕ ЕДИННИ А НЕ КОМПЛЕКСАРИ ЩЯХМЕ ПРОСТО С ВЗАИМНО НЕСЪГЛАСИЕ ДА ГИ СМАЧКАМЕ, А НЕ ДА НИ ЗАМАЗВАТ ОЧИТЕ С ПРОТЕСТИ ЗА ПО 1-2 ЧАСА ОТ КОИТО НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ АМА НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ ОСВЕН ВЪПРОСНОТО ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ. ВРЕМЕ Е ДА СИ ОТВОРИТЕ ШИРОКО ОЧИТЕ И ДА СПРЕТЕ ДА ПОДКРЕПЯТЕ ТАЯ БЕЗУМНА СИСТЕМА, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ВЕЧЕ СИ БРОИТЕ ЖЪЛТИТЕ СТОТИНКИ!!!!! ВЗАИМНО НЕСЪГЛАСИЕ ТОВА Е! КАТО ГЪРЦИТЕ - МОЖЕ ДА СА МАЛКО ПРОСТИ, АМА ВСЪЩНОСТ МАЙ НИЕ СМЕ ПРОСТИТЕ - ГОЛЕМИ ГЪЗАРИ СМЕ - НЕ ХОДИМ НА ПРОТЕСТИ АМА СМЕ СЪС ЗАПЛАТКИ 300 ЛЕВА, СТРАШНИ ГЪЗАРИ СМЕ! СТЯГАЙТЕ СЕ И СПРЕТЕ ДА ИМАТЕ СТРАХ ОТ КАМЕРИ И КАТАДЖИИ И ГЛОБИ! ДКАТО ИМАТЕ СТРАХ ТЕ ЩЕ СЕ ХРАНЯТ ОТ СТРАХА ВИ В БУКВАЛНЯИ СМИСЪЛ! ПОЗЛВАЙТЕ СИ ГЛАВИТЕ ПОВЕЧКО! АЗ КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ПЛАЩАМ ЗАЯВЯВАМ ГО КАТЕГОРИЧНО! НЯМАТ ПРАВО ДА МИ ВЗИМАТ ПОСЛЕДНИТЕ СТОТИНКИ!
  • 6 шофер

    1 2 Отговор
    Ами да направят лимитите за обезщетения по 20 милиона примерно и съответно ще имат основание за задължителна гражданска по 1000 лв. на година и да мирясат!

    Коментиран от #7

  • 7 grajdanin

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "шофер":

    6te umorite horata v taq prosta darjava kolkoto se moje pove4e gi natiskate da umirat ne im davate da se izpravet malko a ina4e peqt pesni varnete se balgari kak da se varnat
  • 8 Пловдив

    5 0 Отговор
    Гърците палят ш...ните банки,ние си седим на задниците. Ненавиждам я тая държава до смърт,както и наглата сг.н от политици и неясно забогатялии,дето се мислят за наместници на Господ-Бог.
  • 9 ралица тончева

    1 0 Отговор
    и аз съм за
  • 10 гражданин

    3 1 Отговор
    МАСОНИТЕ!!!!!! ТЕ СА ВИНОВНИ РАЗОБЛИЧЕНИ СТЕ!!!! ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ЗНАЯТ КАК УНИЩОЖИХТЕ БЪЛГАРИЯ И ВЕЧЕ НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ! НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 11 ......

    2 1 Отговор
    ЦВЕТЯ ДА СИ КУПИТЕ С ПАРИТЕ НА ХОРАТА .
  • 12 brand

    4 1 Отговор
    докога ще морите хората с вашите даньци, акцизи, налози,такси и т.н.
  • 13 gost_Bl-d

    2 1 Отговор
    Ние не сме народ,а мърша!Като ми удариха вратата и стана на смачкан вестник,от ДЗИ-застрахователя на виновния,ми преведоха сумата от 74,80лв.
  • 14 poznaj

    0 2 Отговор
    Pros narod sme si i takuv 6te si ostanem.sedim i 4akame niakoi da ni pomogne ,no prejdevremeno ni tup4at ot vsikade.za tezi koito glasuvaha za tova pravitelstvo da vi e 4estito.pak glasuvaite drugia put za tiah.evala im pravia na gurcite.praviat sta4ki i si durjut na svoeto i pravitelstvoto igrae po tiahnata svirka,a nie ... s nas si praviat kakvoto iskat kato niakakvi marionetki sme.nestiga4e gi izbirame i na na6 grub polu4avat hilkite zaplati ,a na lice kakvo polu4avame -nai-niskia standart na jivot,nai niski zaplati.nai visoki ceni na wsi4ko i samo luji i obe6tania kolkoto da ni zamajat o4ite.vuprosa e dokoga bulgarina 6te e kato ovca i 6te blee samo v stadoto i da si kazva za6to az da go napravia ,kato moje nqkoi drug.
  • 15 The Bear

    5 0 Отговор
    Застраховка гражданска отговорност трябва да има. И трябва да е задължителна, а който няма - в затвора, защото по този начин не се е погрижил за този, когото ще блъсне виновно... Само че на фона на доходите тук, застрахователите трябва да коригират ставките, а не да алчнеят. Трябва да работи принципа на поощрението и наказанието - не си правил произшествие 10 години - взимат ти някаква ниска базова цена за застраховка, тъй като явно ти само плащаш, без виновно да причиняваш щети. Правиш всяка година виновно катастрофа - всеки път ти повишават гражданската двойно, така че на 5-та 6-та катастрофа ти става по-изгодно да плащаш на шофьор отколкото да караш. Така е зад океана и системата работи много добре. Стига се до там, че келеши, които не се съобразяват със законите и причиняват виновно повечко катастрофи от гъзария трябва да плащат такава ГО, че продават колите - не могат да карат без гражданска, защото регистъра отчита кой не е застрахован и се спира от движение, а за движение без ГО има огромни глоби, а някъде и зътвор... та там си знаят и не карат биз ГО... Така трябва да бъде - да си поемеш отговорността за този когото си блъснал....
  • 16 АнтиДжумаята

    0 5 Отговор
    А Пловдив е един град Нагледах се на беззаконие и наглост, арогантност и крадливост. Сдобих се и с поредна присъда за побой, макар да съм интелигентен и много образован, висококвалифициран професионалист. Обвинение, абсолютно безпочвено и неправилно, но...такъв е живота... Надявам се, пловдивчани специално, да плащат, да плащат и пак да плащат! Каква културна столица, какви пет лева, нали. ГО да стане и 500 лв. минимално, бих се радвал!
  • 17 Гост1000

    1 1 Отговор
    Хора няма за какво да св сърдите всички си седим и нищо не правим.Докато е така ще ни мачкат,прави сте че трябва да стане като в Гърция да палим и да чупим ако не за друго поне печалбите им ще отиват в ремонти.Ако има дори и малко останали Българи нека не плащаме повече граждански.
  • 18 Е, па, баш ма брига!

    1 0 Отговор
    добре те разбирам! Карат ме да се смея ирационално, защото някак абсудно е всичко, но не си мисли, че е само в тази страна! Европа и САЩ не са това, което си мислим, цивилизацията не е точно това! Същото отношение е, защото ще сме външни, съответно ралични, кой ще ни пусне?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Jack Western

    3 1 Отговор
    Никога не съм чул застрахователи да са изплатили огромните суми, за които уж важи застраховката. Очевидно е, че за нашите условия са по-подходящи едни други лимити на отговорността, по-ниски поне с 10 пъти. Т.е. застраховката да струва средно 20 лева ! Не бива да се пропуска и фактът , че това си е вид данък, доколкото е нещо задължително. Против съм данъци да се събират от частни структури, но държавни такива да следят за плащането им /КАТ/ !
  • 21 докторо

    4 0 Отговор
    Изнудвачи.Не плащат счупено стъкло а ми говорят за 10 милиона обезщетение.Да го д.... яко всички застрахователи.
  • 22 Моето

    3 0 Отговор
    Единствената държава в света, която работи против народа си!!!!
  • 23 малко е

    0 0 Отговор
    Това ни чака от тук нататък, а и не съм усетил някой да се интересува реално. Впрочен често чувам изрази от рода ,,аз съм добре и имам пари" или пък ,,който работи е добре". Дали си струва тогава при тази ситуация, 50-100 човека да се влачат по разни минипротестчета!? Айде успех на бачкерите и как беше по-нататък... а да, малко се работи, криза е, а и те предните открадаха всичко.
  • 24 Д.Савчев

    3 0 Отговор
    Проявете гражданско неподчинение- откажете се като мен да платите данъка.Защо плащаме 2 данъка за едно и също нещо-данък кола/който незнайно защо се определя по мощността/ и такса"винетен стикер"!Бъдете свободни!Долу тиранията!
  • 25 nqma

    0 0 Отговор
    dignete si4ko ako mojete samo zaplatite svalaite posle kak nqma da bqgat v chujbina horata
  • 26 Валентин ВИТАНОВ

    0 0 Отговор
    моля да побликувате по хубави новини стига с този рекет и няма да е с 10 на 100 а пове4е некакав друг даньк нема ли да има това се изтарка
  • 27 shofior4e

    0 0 Отговор
    spored men nai to4ni vazgledi ima ,,гражданин" !!!! i az sashto nqma da si napravq zastrahovka na motora
  • 28 ото

    2 0 Отговор
    НИКОЯ КОМПАНИЯ НЕ Е ИЗПЛАЩАЛА ТАКИВА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ - 2 МЛН. ЗА ИМУЩЕСТВЕНИ И ДО 10 МЛН. ЗА НЕИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ . ТОВА СИ Е ЛОБИСТКИ ЗАКОН И ТРЯБВА МАСОВИ ПРОТЕСТИ И БОЙКОТ !!!
  • 29 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    takiva obeshtetenia nikoia kompania ne plashta be.vsichko e s cel da ni natovariat poveche tia moshenicheski kompanii.
  • 30 НЕ ПЛАЩАМ ЛЕВ

    3 0 Отговор
    СЛЕД КАТО 4 ГОДИНИ СМЕ В КРИЗА И ДОХОДИТЕ НИ НАМАЛЯХА ТОТАЛНО БЕЗ ДА БЪДАТ СЪОБРАЗЕНИ С ИНФЛАЦИЯТА - ТО СЛЕДВА ЧЕ ЩЕ МЕ ХВАНАТ ЗА Ч..А ДА ИМ ПЛАЩАМ ЗАСТРАХОВКА !!! НАЛИ ТАКА БАТЕ БОЙКО ? ТИ ТОВА МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЕШ РАЗСИПНИКО КАЖИ ИМ ГО ... ЗАЩО ...
  • 31 GOGO

    0 0 Отговор
    Да се публикуват данни за печалбите на всички застрахователни дружества за 2011 год., но не в порценти от нещо си, а чистата сума /в млн.лева/!
    Да се публикуват данни поне за средната заплата на управленския персонал в тези дружества!
    Когато видим етези данни, всички вкупом ще ги "ожалим" и ще се съгласим да се вдигне ГО поне с 20%!
  • 32 логобот

    0 0 Отговор
    и моята хонда 6те е без гражданска пак колата няма да има да я спират от движение аз сега сам без преглед няма пари за такива глупости
  • 33 Димитър Михайлов

    2 0 Отговор
    Жив пладнешки ОБИР!!!Това е грозната истина.Отвсякъде гледат да те оберат законно-то май не остана нещо,което не е вдигано последните 2 години.Прави сте хора,че трябва да се направи нещо,но истината е ,че не сме единна нация.Гърците изпотрошиха Атина и имаше успех(дори и не пълен),но имаше.И пак са по-добре от нас и са на едни от челните места по заплати в ЕС.Е как става?Уж криза,ще обявяват фалит и накрая какво се получи? Докато има това търпение и смирение ще е така-ще вдигат,ще вдигат и ще докарат народа до просешка тояга(което е на път да стане) Къде са управниците и не виждат ли ,че народа няма пари-какво вдигат?на какво от горе? подобрила се е инфраструктурата?начина на живот?увеличили са се заплатите?стандарта на живот?кое от всичко това се е подобрило?НИЩО!!! Да видим до кога ще се търпи тази тирания-ще чакаме бензина да стане 10лв.,застраховката 1000 и винетка 500 и може и да се запали някое министерство....
  • 34 ЗаСТРАХо-ох...

    3 0 Отговор
    Аман от лапачи в тая държава...упс...в това подобие на държава...
    Никой паразит не изпива кръвчицата на жертвата си до край - те "наште" по долни и от паразити... Взимайте тоягите инче няма оправия!
  • 35 ДОшО

    1 0 Отговор
    ухааа.. тъкмо се чудех как да си давам всичките пари на държавата. Обаче 10% са ми малко, ще ми остават и джобни, мисля 50-85% е по-примливо. Да си плащаме по 500-800 лева годишно понеже така трябва. А като ти запалят колата, или ти се откъсне носач от някоя плитка дупка, блъсне те пиян бакшиш без книжка от 10 години застраховката ти го покрива
  • 36 гост

    0 1 Отговор
    треа да станат гражданските по 500 лева точно може и 510 та да слезнете от колите или поне тия с кривите ръце и крака щото сутрин и вечер като тръгна на некъде и направо ми се такова тва ... . амнистия за всички затворници, задължително образование, казарма 4 години най малко да немате време да изкарате книжки хора с коеф. на инт. под средния за сапун с дребни изключения ( мега каки и роби ) мога и още полезни съвети да ви дам
  • 37 Георги Дочев

    1 0 Отговор
    Обещетенията трябва да станат като в ЕС,пълни глупости.
    Никой застраховател не плаща такива пари.
    Цената на човешкия живот в България е 10000 лв. и да ги съдиш до дупка няма да вземеш повече.
    Искам заплатите на европейските застрахователи около 6000 евро на месец, а не тяхните тарифи за застраховки ГО.
  • 38 обезщетен

    1 0 Отговор
    Да ги е.. и рекетьорите и законодатели. На мен след ПТП ми изплатиха щета 100 лв а ремонта с много компромиси и стари части ми излезе 240 лв. Сега смятам да си направя И автокаско в същата компания и да вляза с колата в сградата им или в някоя от колите им
  • 39 не-плащача

    1 0 Отговор
    Едно време идваха да рекетират момчетата в анцузи, сега тези момчета, които останаха живи вече са с костюми, а част от тях са в Парламента и правителството.
    Напълно нормално е, като ни управляват рекетьори и рекета да е държавна политика.
    Решението е да се спре да се плаща и тва е!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 HAHA

    0 0 Отговор
    КАто сгазиме един двама от рекетиорите на пътя ще се научат да не пречат на движението докато се опитват да спрат кола за рекет
  • 42 СПАРТАК

    1 0 Отговор
    Чист законен рекет.На какво основание.Врели некипели.Имаш нямаш ПТП плащаш като луд.А ако трябва застраховател да ти плати, ти се подиграва и пита жива ли е на баба ти баба и.
  • 43 ГОРКИЯ

    0 0 Отговор
    Питам Ц“Ц и Б“Б защо колите на МВР нямат нито винетки,нито ГО.И аз няма да си взема
  • 44 Бесен българин!

    0 0 Отговор
    Българи на бунт!