Last news in Fakti

1 Юни, 2011 11:26 7 734 51

Правят Гражданската отговорност електронна

  • гражданска отговорност-
  • застраховка

От първи юни стартира нова електронна система, чрез която ще се издават полиците по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". На този етап обаче е предвиден 45-дневен тестови период, през който ще се изчистят евентуални грешки в системата и брокерите ще се обучат да работят с нея.

Така до 18 юли тази година ще могат да се издават и хартиените полици, но след тази дата сключване на застраховката ще се прави само чрез новата електронна система. Решението за тези промени е взето след среща между заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев и застрахователи.

След датата 18 юли 2011-а застрахователите ще имат едноседмичен срок, през който да обработят и вкарат в електронната система всички валидни застраховки, сключени на хартия. От Комисията за финансов надзор настояват за възможно най-скорошното влизане на електронната система в действие.

Полицаите ще проверяват дали спряното от тях МПС има сключена ГО чрез SMS. Проверката ще бъде безплатна за пътните полицаи и на цената на обикновен SMS за хората. В съобщението ще се съдържа само номерът на полицата, който е уникален и се генерира от новата информационна система. SMS-проверката обаче ще бъде пусната от септември.


Според зам. шефът на КФН Борислав Богоев нововъведението ще помогне за значително по-добрър контрол на нередовните водачи. Ще отпадне и необходимостта от отчитане на полиците, като по този начин ще се прекрати практиката на отчитане с голямо забавяне.

Едно от смислените предложения е данните за застрахованите автомобили да бъдат непрекъснато препращани към базата данни на КАТ, като така контролът за наличие на ГО ще се автоматизира и нередовните водачи ще са доста по-малко. То обаче има и доста недостатъци.

Ако системата бъде свързана с КАТ, от пътната полиция ще могат да изпращат напомняне за изтекла "Гражданска отговорност", както и да налагат глоби без да е нужно автомобилът да бъде спиран за проверка. Липсва отговор на логичния въпрос защо трябва да се плаща ГО на коли, което не се карат.

Промените облагодетелстват допълнително Гаранционния фонд, след като правителството одобри предложение задължителната застраховка да се плаща накуп, а не на разсрочени вноски.

Може би един от най-полезните ефекти от въвеждането на електронната полица е, че ще бъде прекратена една порочна практика водачи да сключват застраховки със задна дата, след като са предизвикали пътно произшествие.

И накрая най-добрата новина. След промените в Кодекса на застраховането електронната система ще генерира и така нареченият „бонус-малус" коефициент. С него примерните шофьори ще плащат по-малко, а водачите с много нарушения в пъти по-скъпа "Гражданска отговорност".

Новите предложения трябва да бъдат приети от парламента и да се направят промени в Кодекса за застраховането, което се очаква да стане съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 todor

    21 4 Отговор
    kak dagi pla6tame na kyp zastrahovka kato zaplatata naprimer e 300lv .TE taka go pravqt 4e horata da karat bez zastrahovki.KAKAVO IM PRE4I 4E GI PLACHTAME NA IZPLACHTANE.BALGARIA PRAVITELSTVOTO E NAI GOLQMATA MAFIQ.....I ZACHTO PAK KOLA KOQTO NESE KARA DA IMA ZASTRAHOVKA....AKO SADIM PO TQHNATA LOGIKA ,AKO KOLATA NESE DVIJI NO NQKOI Q ODRASKA ILI YDARI V TAKAV SLY4AI ZASTROHOVATELITE TRQBVA DA POKRIQT CHTETITE.
  • 2 napu6en_marmot

    11 1 Отговор
    Uuuuuu....................
  • 3 IvoGolfa

    26 0 Отговор
    Добре, съгласен съм с автоматизацията на системата. Но при това положение, което е описано по-горе, на всички коли без гражданска отговорност ще бъде налагана глоба. Ами кола която не се кара 6 месеца да речем, пак ще бъде налагана глоба. Това е поредната българска простотия. Пак нещо е недообмислено и не е както трябва. Сигурно трябва да се спира от движение колата и после пак да се пуска...
  • 4 tatarina

    12 2 Отговор
    За "бизнесмени", олигарси, политици и цигани /все крадци в една или друга степен/ държавата е безсилна и безпомощна, все няма доказателства все закона е такъв все няма какво да им вземеш. А за обикновения данъкоплатец и човечец от народа закона и държавата са могъщи
  • 5 И след 1000 Години България няма да се оправи

    24 1 Отговор
    С 3 думи: Това е боклушка държава!
    Само данъци, застраховки, винетки и т.н им е в главата...
    А заплатите ... 240лв с това какво по напред да платиш...
    Заличаване на българския народ това е мотото на ГОСПОДАТА...
  • 6 brmbrm

    7 1 Отговор
    Хубав закон с много недомислици в него...според мен трябваше да се доизпипа доста преди да го гласуват.
  • 7 brmbrm

    16 0 Отговор
    ...а за мотористите помислиха ли, че няма как да се кара пистов мотор в 50см сняг... :D:D:D:D
  • 8 Иван

    4 2 Отговор
    И сега неможе да се сключват застраховки със задна дата.Понеже застраховката важи от внасянето на парите в дружеството. Аман от измислени казуси. Как ще се осчетоводи вноската от минала дата, да не говорим ,че полиците имат номера.
  • 9 V40

    10 2 Отговор
    И пак нарушители и изрядни шофьори ще плащат еднакво - няма ли кой да ги даде под съд тия за дискириминация?!
  • 10 Deo

    4 1 Отговор
    ......
  • 11 No name

    22 0 Отговор
    Аз съм за модерна система, но в случая пак е побългарена! Какво общо има застраховката Г.О. с това, каква кола караш?? До кога ще се застрахова КОЛАТА ,а не водача?? Ами не знам кола,седяща на паркинг, да е направила катастрофа!!Така ли се стимулира безопасното шофиране?? Пак всичко е сведено до едно - ДА СЕ ОБЕРЕ НАРОДА!!!И тези, които си карат колите само през лятната отпуска, например! Аман от рекерьори с държавни службички!!
  • 12 Вальо

    14 1 Отговор
    А БЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 13 Cako

    6 2 Отговор
    Боли ме фара! Аз имам кон с каруца, на него ГО му не требе!
  • 14 Станишев

    10 6 Отговор
    Долу Боко! За всичко е виновен тоя! УУУУ Вие си го избрахте, сега ще си сърбате попарата! Долу Боко! УУУУУУУУУУУУ
  • 15 Stefko

    20 3 Отговор
    Евала! За всичко е виновен Бойко! Подкрепям напълно! Тоя ще ни затрие- да го махаме, докато не е ни затрил още!
  • 16 kolio_vg

    19 0 Отговор
    На бунт това е,безредици,война,тормоз това е. Нека се убединим всички,не 100 човека
  • 17 !!!

    24 1 Отговор
    Бойко с тоз закон пак се оля !!! НЯМА ОПРАВИЯ ,ЕМИГРАЦИЯ МУ Е МАЙКАТА !!! САМОУНИЩОЖАВАМЕ СЕ .... ;( ;( ;(
  • 18 GTT

    8 0 Отговор
    Писна ми вече!!!дано хакерите си поиграят с ней като я направят...
  • 19 rado

    6 2 Отговор
    tova ne e pravitelstvo iskat da otrepat naroda si ako kolata mi sedi v garaj i ne q karam ot kakav zor 6te triabva da i pravq zastrahovka za da moje boiko da pulni gu6ata na nqkoi negov priatel biv mafiot ili nastoia6t a nie da mizeruvame
  • 20 ........

    13 0 Отговор
    Всичко поскъпва, но не и заплатите!!!
  • 21 georgiev

    9 2 Отговор
    niama da se opravi tazi darzava
  • 22 BmW

    6 3 Отговор
    време е някой да изхвърли боклука....

    Коментиран от #32

  • 23 BmW

    9 4 Отговор
    време е някой да изхвърли боклука
  • 24 нЕНО

    10 1 Отговор
    Боко ще ни затрие верно е това.От бивш пожарникар кво може да се очаква

    Коментиран от #25

  • 25 a$

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "нЕНО":

    a ti komunista i fesa li iskash da ni opravliavat?
  • 26 do модераторите

    2 2 Отговор
    narichat premiera bokluk a ne triete.da go priema kato ataka sreshto pravitelstvoto li i da informiram nujnite instancii?
  • 27 spazvaite si sobstvenite pravila

    2 2 Отговор
    mobile.bg не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.
  • 28 GOGO

    3 7 Отговор
    Как някой се осмелява да нарича Пожарникаря "боклук"! Той е вилик и ще спаси нацията!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 re

    6 1 Отговор
    dali tezi sami spazvat zakona m mojebi sa redovni
  • 30 vnuk na represiran.

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "GOGO":

    gogo dreben si zada se butash v debelite igri.trai si i puskai chervenata biuletinka i chakai kebapcheto da stane8 ctotinki.borisov e goliam igrach i ne e reshil ne e zabranil DPD BSP i drugite koito ni iziadoha prez godinite na prehoda a i predi tova.zabravihte Lagerite na smarta kadeto nashite diadovci sa izmachvani do smart i hvarliani na prasetata

    Коментиран от #40

  • 31 nevi

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "GOGO":

    po dobre pojarnikar otkolkoto savetska za premier i vtreshen ministar koito se napiva s dupnishkite banditi i lkoalicionen partnior turchin koito na nash grab iska da vkara Turcia v EU saiuza.mislete mako de...ma...
  • 32 ?

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "BmW":

    da ti eba maikata komunisticheska svinia.na maikati v ustata i gaza.pomiaaa
  • 33 Станишев

    0 2 Отговор
    Нас червеното знаме роди ни! Нан не ще ни изплаши Боко! И долу Боко и долу Боко але але але! Убре дебре искаме далавери и кирии кати бате Серго! ДОЛУ БОКО!!!
  • 34 Станишев

    0 1 Отговор
    Нас червеното знаме роди ни! Нан не ще ни изплаши Боко! И долу Боко и долу Боко але але але! Убре дебре искаме далавери и кирии като при бате Серго! ДОЛУ БОКО!!!

    Коментиран от #35

  • 35 vishist

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Станишев":

    duhach s kur v anala
  • 36 ........

    5 3 Отговор
    abe kak se sabraha vse takiva v parlamenta s konkurs dagi bqha izbirali pak nqma6e da se polu4i takav efekt
  • 37 mitko

    2 3 Отговор
    tva napravo kurti hahahah teq neznam kakuv dilur polzvat
  • 38 СМЕШНИКА

    2 2 Отговор
    След промените в Кодекса на застраховането електронната система ще генерира и така нареченият „бонус-малус" коефициент. С него примерните шофьори ще плащат по-малко, а водачите с много нарушения в пъти по-скъпа "Гражданска отговорност" - абе в България не плащахме ли ГО на автомобилите, не на водача?
  • 39 REDBUL

    2 2 Отговор
    OT POJIRNIKAR KAKVO MOJE DA SE O4AKVA TO MOZAKAMU E IZGORQL OT TOLKOVA MNOGO POJARI KADE E GASIL BOIKO GOVORI KATO DRUGARQ TODOR JIVKOV I TAKA NI LAJE 4E ISKA DA RASIPE TAZI DARJAVA
  • 40 GOGO

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "vnuk na represiran.":

    Vnuk na represiran,
    Аз не съм нито репресиран, нито син или внук на репресиран. Не съм активен борец против фашизЪма и капитализЪма, нито съм син или внук на такъв! Но, поне уважавам собственият си език и затова пиша на кирилица!
    Наистина, според твоите схващания трябва да съм дребен човечец, защото нямам нужното потекло – нито за предишното, нито за сегашното време! За съжаление само в ТАЗИ страна – това може и да е истина! Не мога да разбера защо приемаш думите ми като подигравка към някого?!?
    Не виждам какво лошо съм написал? Може би и ти не вярваш много, много в човек с ръце в джобовете! Сигурно си чувал един виц за приемането на Петка в пратията: Попитали го дали пие. „Ако кажа, че не пия – всички ще умрат от смях и ще кажат, че съм лъжец. Ако кажа, че пия – няма да ме приемат в партията.” Отговорът бил – „Пия, но с отвращение!”
    Не мога да вярвам на хора, които жестоко са пострадали от „комунягите”, а след това „с отвращение” са драпали да влезнат в силовите им структури, „с отвращение” са станали членове на БКП, и накрая – „с отвращение” са напуснали тези структури, защото е трябвало да се деполитизират!
    Разбира се, всичко, което пиша на пръв поглед няма нищо общо с гражданската отговорност! Но, нашата гражданска отговорност се състои и в това – да разберем, че не е срамно да сбъркаш при някакъв избир – срамно е да не си признаеш за това! Така казваше дядо ми, но той не беше нито активен борец, нито репресиран! Той беше умен човек! Както е умен човек и този, който е вкарал в устата на своя герой знаменитата и мнго вярна за нашето време фраза „И едните, и другите са маскари!”

    Коментиран от #41

  • 41 vnuk na represiran.

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "GOGO":

    priatelio mnogo uvajavaniat vidimo ot teb stanishev i prestapnata mu partia dokaraha date opravliavat turcite.iavno ti haresva Dogan da ti rakovodi jivota.losho niama iavno nosish v sebesi nai golemiat bich dasi Rob na niakoi si.ok tvoi izbor no nemi obiasniavai che sergo tova choveche e dobar za premier.kradci kato nego i negovite ministri dokaraha tova che Borisov dase chudi kak da plati na vazrastnite hora pensiite.samiat fakt che ima hora i to ne malko koito sa vkarvani i ubivani v lagerite sochi che komunistite ste nai golemite go.eda v BG.i na frenski da pishesh pak si ostavash promit mozak na komunisticheskiat stroi.

    Коментиран от #45

  • 42 Иван

    5 0 Отговор
    Стига с комунисти и.т.н. В закъсала Гърция минималната заплата е 862 евро. Трябва ли да се добавя нещо. Нашата минимална запа=лата да е поне 850 лева- ще се.......
  • 43 ебачнабойковимайки

    7 2 Отговор
    Следващите избори Бойко Педалов, ааааа Борисов няма да ги спечели със сигурност!!! Тоя тъп милиционер трябва да разбере, че положенията са две, или плащаш високи заплата и събираш големи данъци и затягаш контрола, или не плащаш заплатаи(както е сега), но оставяш хората да могат сами да се оправят някак си по втория начин. Не може и двете бе свиньо милиционерска.
  • 44 Опел

    5 0 Отговор
    Милиоцинера (милионер) другите избори ще ги види през крив макарон.Тоя само и само да земат кинти целия народ ще пожертва барабар с оня Дянков само и само да са изрядни пред ЕС,ама тва че хората мрат от глад не им пука.Само магистрали в главата и все няма пари викат.Ем какво само мутренски джипове ще карат по тия магистрали за тва ще са здрави 50 години :) после яяя гледате ли с по-малко пари здрави магистрали :)
  • 45 GOGO

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "vnuk na represiran.":

    Бъди щастлив!Не можах да разбера къде ти се привидяха станишевци, догановци и какви ли не други! Отново ти казвам - дано това разбереш! - и едните и другите са маскари!
    Колкото за писането - когато пишеш на латиница по-трудно се разбира колко си неграмотен!
    И дядо ми, който не е репресиран и не е активен борец, а само умен човек ми е казал:"Никога не споря с глупаци!4
    Това и ще направя1 Чао!
  • 46 :-)

    2 6 Отговор
    Само не разбирам какъв е проблема на всички, че все недоволстват. Става въпрос за електронна система, нищо повече. Чак пък и правителството да сваляме, нещо не ми е ясно. А който няма пари да си плаща застраховките и горивото - да ходи пеш.
  • 47 jeko

    1 0 Отговор
    dobre az imam edin mercedes koito zimata sedi v garaj zimata karam edno polo za6to trqbva da pla6tam zastrahovka za mercedesa kato daje i zimni gumi ne mu slagam i te sedat v garaja motoristite i te go qdat za6to toq 4ovek da pla6ta za motora i zimata pisna mi pa samo da se 4udat kak da mi vzemat parite i az da si karam po dupkite i da si kupuvam 6arniri i tamponi kakva e taq durjava ne razbiram az
  • 48 Ваня

    1 0 Отговор
    Не съм против електронна система,против съм за правото на избор как да се плаща.Какво означава:Задължителната застраховка да се плаща накуп, а не на разсрочени вноски.....Помислете "господа" от парламента преди да приемете промените в Кодекса за застраховането,колко ви е богат народа и дали ще имат тази възможност.А по повод изказването на №46:Всеки рипа според тягата.И дали ще ходи пеша или ще се вози е избор на всеки свободен човек.
  • 49 gad

    0 0 Отговор
    Сега ако я направят гражданската и на човек, не автомобил..
  • 50 123

    0 0 Отговор
    Как ще я направят на водача гражданската, та нали по този начин ще има нещо справедливо в тази държава!? Представяте ли си да доживеем да гласуват закон обслужващ интереса на обикновенния данъкоплатец .......... ех мечти! В интерес на истината всички откакто е прието до този момент си затваряха очите защото в този си вид с това задължително плащане приравняват "гражданската" на директен данък както имаме "данък ПС" ! Обаче все си мисля ,че в съда този абзац от закона ще падне, немисля че има държава от ЕС в която се плаща застраховка дори да не си ползваш мпс-то данъци да ,но застраховка едвали!
  • 51 Anonymous.

    1 0 Отговор
    Ще зареждам пистолета !