Отидете към основна версия

9 884 27

Индианци принуждават Jeep да се откаже от името Cherokee

  • индианци-
  • чероки-
  • jeep-
  • cherokee

Племето Чероки настоява Jeep да се откаже от използването на названието за своите модели Cherokee и Grand Cherokee

Както е известно на мнозина, Чероки са индианско племе от югоизточната част на САЩ. Автомобилната марка Jeep обаче от много години използва името на племето за название на свои модели.

Сега обаче един от вождовете на индианците не е съгласен с това. Чък Хоскин-младши, в интервю за Car & Driver, казва, че е настъпил моментът, в който корпорациите най-накрая да спрат да използват коренните американски имена за търговски цели.

"Сигурен съм, че е направено с най-добри намерения, но използването на историческото ни име на борда на автомобил не ни прави горди. Най-добрият начин да направите това е да научите за нашето суверенно съществуване, за нашата роля към страната, историята, културата и езика", казва вождът.

Хоскин-младши също така отбелязва, че американските власти трябва да участват в конструктивен диалог с всички признати от федералните индианци племена по културни въпроси.

Jeep отговори на индианците, като заяви, че имената на автомобилите са „внимателно подбрани и защитени през годините, за да почитат и уважават индианските народи, като се набляга на тяхното благородство, чест и умение“. Вождът на Чероки обаче отговори, че позицията му ще остане непроменена.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.

Свързани новини