Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 10:14 9 851 27

Индианци принуждават Jeep да се откаже от името Cherokee

  • индианци-
  • чероки-
  • jeep-
  • cherokee

Племето Чероки настоява Jeep да се откаже от използването на названието за своите модели Cherokee и Grand Cherokee

Индианци принуждават Jeep да се откаже от името Cherokee - 1

Както е известно на мнозина, Чероки са индианско племе от югоизточната част на САЩ. Автомобилната марка Jeep обаче от много години използва името на племето за название на свои модели.

Сега обаче един от вождовете на индианците не е съгласен с това. Чък Хоскин-младши, в интервю за Car & Driver, казва, че е настъпил моментът, в който корпорациите най-накрая да спрат да използват коренните американски имена за търговски цели.

"Сигурен съм, че е направено с най-добри намерения, но използването на историческото ни име на борда на автомобил не ни прави горди. Най-добрият начин да направите това е да научите за нашето суверенно съществуване, за нашата роля към страната, историята, културата и езика", казва вождът.

Хоскин-младши също така отбелязва, че американските власти трябва да участват в конструктивен диалог с всички признати от федералните индианци племена по културни въпроси.

Jeep отговори на индианците, като заяви, че имената на автомобилите са „внимателно подбрани и защитени през годините, за да почитат и уважават индианските народи, като се набляга на тяхното благородство, чест и умение“. Вождът на Чероки обаче отговори, че позицията му ще остане непроменена.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 S Class

    21 20 Отговор
    Един приятел ме пита коя е най-хубавата кола и аз му казах Тесла, защото не ми е истински приятел и искам да се прецака. Истината е, че са реципрочното на хубава кола.
  • 2 фен на сидеров

    54 3 Отговор
    ясно е, че потомците на винету искат зелена шума !
  • 3 Едмонд Дантес

    30 9 Отговор
    Трябва да си платят на вожда . Дълги години използват това име за Jeep.
  • 4 бай Мирчо

    19 2 Отговор
    Сега остава да се появи Гойко Митич и да скалпира тюфлеците от борда на джип барабар с главния конструктор.После да подкара с воле от отровни сттрели всеки бледолик дръзнал да прокарва цивилизация на американския континент. Така нещата ще се развият като в уестърн на ГДР завършващ добре за всички джагали които го гледат от първите редове в киносалон,люпят семки и издават победоносни животински звуци всеки път когато индианска стрела улучи бледолик.А после да ми обяснява някой че либерализма е ново поняте.
  • 5 Гост

    51 1 Отговор
    Настоявам ювелирната марка Булгари да си смени името.
  • 6 досега

    18 14 Отговор
    нямаха проблем с наименованието на Джипа, може би се произвежда с това име от 30 години, сега изведнъж проблем, вероятно става въпрос за пари, както знаете индианците в американските и канадските резервати не плащат никакви данъци, имат право да търгуват свободно и на дъмпингови цени, и както се досещате безработицата при тях е 80%, не защото няма работа, а защото са свикнали Правителствата да ги обгрижват на 100% заради отнетата земя, най вероятно сега Байдън е спрял някой привилегии за индианците и те надигат вой до небесата, и като се има в предвид, че винаги злоупотребяват с огнена вода която сами си произвеждат от нискокачествени продукти, и затова смърността при тях е огромна специално от тази злоупотреба, така че вожда да си гледа хайрлъка, и да не дърпа Крайслер за опашката.

    Коментиран от #9, #24

  • 7 Седящият Бик-Татанка Йотанка

    11 0 Отговор
    Идва времето на скалпа,Винету,готви се..

    Коментиран от #18

  • 8 Тъй ли?

    11 4 Отговор
    Индианецът иначе с хамериканско име.Да се откаже от него и да си се преименува с индианско такова като дедите си!

    Коментиран от #13, #25

  • 9 Троянеца

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "досега":

    Да дойда във вас със пушка да ти налагам ценности? Тия никой не ги е оставил на спокойствие да покажат какво могат.
  • 10 ...

    4 0 Отговор
    Вечната борба между дух и материя.
  • 11 Този е Тумаи

    9 3 Отговор
    от Последният Мохикан.По - добре мъртъв индианец,отколкото жив негър.Сега дойде време и те да си потърсят правата,пак зор за краварите,фирмите им ще плащат,идват дела и адвокати..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 DOĞAN BURSA

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тъй ли?":

    Ем че тя Америка си е на Индианосите бе

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 DOĞAN BURSA

    16 4 Отговор
    Тоя да не се тревожи Латиносите в САЩ са 150 милиона и повечето имат над 55% Индианска кръв.... Така че САЩ пак ще е тяхен
  • 16 Дедо ви

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "DOĞAN BURSA":

    Анджък.
  • 17 Spy

    6 3 Отговор
    Много правилно след като са избили към над 100 милиона индианци няма ли US холокост даже репарепарации трябва да искат

    Коментиран от #20

  • 18 КНМ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Седящият Бик-Татанка Йотанка":

    Йордане, разкрит си :)
  • 19 Християн

    0 0 Отговор
    Ако се казва Камчу - "пушещата халка" напълно го разбирам.
  • 20 Много снижи числото

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Spy":

    на избитите индианци. Най-новите археологически и антропологични проучвания доказват, че всъщност избитите индианци са 1 трилион 68 милиарда и 583 милиона. Няма да издребняваме с числата 691 хиляди и 403-ма души, каквото е истинското число. Доказано е също, че под съвременните мегаполиси Ню Йорк, Чикаго, Лос Анжелис, Далас, Сан Франциско и още много други, са останките на древни индиански мегаполиси, като във всеки от тях са живеели между 16 милиона и умопомрачителните 90 милиона индианци, или общо във всички индиански мегаполиси са живяли около 758 милиарда индианци. Върху всичките тези индиански селища американците са построили своите градове, за да скрият престъпленията си за избиването на индианците. Задължително е да споменем и унищожаването на цивилизациите на ацтеки, инки, маи и олмеки (избити от американците в периода 1200-400 г. преди Христос). Златото и съкровищата на всичките тези цивилизации е отвлечено във Вашингтон, после се чудим откъде американците имат толкова пари. А едно от най-варварските избивания е безмилостното унищожение на племето тупи в Амазонската джунгла, наброяващо цели 4 хиляди души. Просто потресаващо!

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Логично

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "Много снижи числото":

    Има логика, защото преди около 300 години населението на Земята наброява около трилион и малко, после рязко спада на около 600 млн. и това е, защото америкаците избиват цял трилион и близо 100 млн. индианци. В кремъл се пазят историческите сведения за избиването на индианците, в които прилежно са отбелязани имената на всеки избит индианец. Едно не ми е ясно обаче: защо русофилиснясната винаги набляга на 100 млн. избити индианци, при над трилион избити реално? Вероятно преводача на историческите документи е злоупотребявал с водката и много е омазал превода, с което без да иска е направил мечешка услуга на американците.
  • 22 Геренски

    5 2 Отговор
    Чакайте сега -ама нали ги бяха избили индианците ,как така ? От къде се появиха тия индианци ?
  • 23 ТокайИхто

    5 0 Отговор
    Не се тревожете за индианците а погледнете как ви изтребват вас, докато вие стоите вцепенени, като добитък в двора на кланицата
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бегай бре

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Много снижи числото":

    батко какви глупости говориш...къде ги четеш тия истории,къде са тия археологически разкопки....какви трилиони бълнувате не знам....населението е 6-7 милярда и то в този момент...,преди е било мн по-малко,хората са мряли на като мухи от какво ли не...еболи,чуми грипове....,и от развитието на медицината,от откриването на петрола популацията тръгва на горе...ТОВА са фактите....не ги чете тич жълтури "Уикенд" щото там нищо вярно няма......
  • 27 Психиатър

    0 0 Отговор
    Дали са останали още одеала с тиф. Да му подарят на тоя пишман вожд едно и готово. На роднините му за успокоение по едно шише безплатна огнена вода е достатъчна.