Отидете към основна версия

6 912 13

Jeep няма да послуша индианците от племето Чероки

  • jeep-
  • cherokee-
  • племето чероки-
  • индианци

Дискусията с хората от Чероки, които настояват за премахване на името на племето им от автомобилите, все още не е приключила

За да обобщим проблема, за който вече ви информирахме, Jeep, който сега е част от Stellantis, бе помолен да спре да използва името Cherokee в своите модели. От името на народа чероки това беше направено от главния вожд на племето. Той обясни, че хората му не са особено щастливи, че със святото име за тях се парадира по колите и е недопустимо някой да печели от това.

Jeep се опита да влезе в мек диалог с представителите на коренното население на страната и е готов да направи финансови инвестиции, например в образователни програми за коренното население. Но шефът на племето Чероки Чък Хоскин-младши казва, че нищо не може да промени мнението му - според него е неприемливо да се спекулира с името на Чероки.

Проблемът далеч надхвърля Jeep, обяснява вождът. Всички компании, представляващи някакъв бизнес, трябва да спрат да използват имена и изображения на индианци. Това важи и за сувенири и скандирания на футболни стадиони. Той обясни, че е дошъл такъв исторически момент, когато е необходимо да се повдигне тази тема, и се надява на разбиране.

Хоскинг призна, че производителят на автомобили се опитва да намери компромис с тях. Но макар да не е благословил Jeep да продължи да използва името Cherokee, той знае, че компанията ще продължи да го прави. Твърде много пари са инвестирани в популяризирането на името на модела, за да може производителят внезапно да реши да го промени. А и корпорацията Stellantis едва ли обмисля сериозно промяна на името на един от най-популярните модели на Jeep.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.

Свързани новини