Отидете към основна версия

17 060 79

Официално: Обявиха цената на електрическата Dacia. И тя е още по-ниска

  • dacia-
  • spring-
  • електромобил-
  • цена

Бюджетният електрически кросоувър Dacia Spring с пробег от 300 км ще струва от 16 900 евро в Европа, без субсидиите от държавите (във Франция цената започва от 12 400 хиляди евро, а в Румъния теоретично може да струва и 7 000 евро)

По време на представянето на компактния електрически кросоувър Dacia Spring се очакваше европейската цена на иновацията да не надвишава 20 хиляди евро. Сега, според официалните данни се оказва, че ситуацията е още по-добра - стартовата версия на модела ще струва на клиентите само 16 990 евро и то без да се вземат предвид различните бонуси и субсидии, предлагани от държавите в Европа.

За съжаление у нас такова подпомагане все още липсва и българите ще трябва да плащат минимум 30 000 лева за да притежават новата електрическа Dacia. Предварителните поръчки започват на 20 март, а доставките към клиентите - още това лято. Междувременно, на 1 и 2 април, румънската марка ще направи първите международни тестове на модела, а екип на mobile.bg ще е на мястото на събитието от където ще ви разкажем всичко най-интересно за Dacia Spring. Но да се върнем на цената на модела.

Например за Франция началната цена на Dacia Spring ще бъде 12 403 евро, а за Румъния, с държавното подпомагане за електрически автомобили в размер на около 10 000 евро, като цяло цената теоретично може да падне до €7 000 (все още няма официално потвърждение за такава цена).

В допълнение към стандартната версия за 16 990 евро, електрическият кросоувър Dacia Spring ще се предлага във версията Comfort Plus за 18 490 евро. По-наточеното изпълнение ще добави 7-инчов сензорен дисплей, камера за обратно виждане, сензори за задно паркиране , както и боя металик и специален дизайн с оранжеви акценти в екстериора и интериора.

Основната причина за избора на тази версия обаче е възможността за инсталиране на допълнителен CCS конектор за високоскоростно зареждане до 30 kW (това ще струва допълнително 600 евро).

Имайте предвид, че електрическият кросоувър Dacia Spring получи електромотор с мощност от 33 кВт (44 к.с.) и с въртящ момент 125 Нм, който може да ускори модела до 125 км/ч. Капацитетът на батерията е 27.4 kWh, което е достатъчно, за да се изминат 230 км по цикъла WLTP или 305 км по цикъла WLTP City. Гаранцията за Dacia Spring е 3 години или 100 хиляди километра, а за батерията - 8 години или 120 хиляди километра.

В допълнение към обичайната "гражданска" версия на Dacia Spring, на европейския пазар от март 2021 г. ще се предлага специална бизнес версия за т.нар. каршеринг автомобили (с по-устойчив на износване интериор, автоматично отваряне на вратите, вградена навигация и дистанционно проследяване на местоположението), а от 2022 г. - лекотоварна версия Spring Electric Cargo без задни седалки и респективно с по-голям багажник.

Ще припомним, че Dacia Spring е създадена на базата на модела Renault City K-ZE, който от своя страна е електрическа версия на бюджетния кросоувър с ДВГ Renault Kwid. С пускането на пазара ще се предлагат две нива на оборудване: Confort, който разполага с климатик, 3.5-инчов дисплей с Bluetooth, USB порт и тапицерия от плат като стандарт, и Confort Plus, който добавя 7.0-инчов инфоразвлекателен дисплей с огледално отразяване на смартфон, оранжево- тематичен интериорен стайлинг пакет и боя металик.

Първоначално Spring ще се предлага в континентална Европа, като основният клиент е компанията за споделяне на автомобили Zity. Все още не е потвърдено за продажба в Обединеното кралство, но преди това от Dacia потвърдиха, че колата е "в процес на оценка" за възможността за версия с десен волан.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини