Отидете към основна версия

3 930 27

"Гражданска отговорност" според точките

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус-
  • контролни точки

Това обсъждат на среща представители на Комисията за финансов надзор заедно със застрахователи и специалисти от КАТ. Идеята е цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да зависи от наличните контролни точки в талона на водача и извършените от него пътно-транспортни произшествия.

Ако предложението на КФН бъде прието, то провинилите се шофьори ще плащат с до четири пъти по-скъпа ГО отколкото водачите на МПС без нарушения. Друга идея, заимствана от някои европейски държави, е водачите без нарушения и ПТП-та да получават бонус премия, която ще прави "Граждансктата им отговорност" по-евтина. Това е т.нар. система "бонус-малус".

След промените в Кодекса на застраховането електронната система ще генерира този „бонус-малус" коефициент. Именно благодарение на него примерните шофьори ще плащат по-малко, а водачите с много нарушения до четири пъти по-скъпа "Гражданска отговорност".

Определянето на този коефициент ще зависи от два фактора - грешки и нарушения на лицето, сключващо "гражданска отговорност", и катастрофи, пиричинени със застрахования автомобил. Справките ще се правят с новата единна информационна система, част от която вече работи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини