Last news in Fakti

18 Юли, 2011 11:49 3 916 27

"Гражданска отговорност" според точките

  • гражданска отговорност-
  • бонус-малус-
  • контролни точки

Това обсъждат на среща представители на Комисията за финансов надзор заедно със застрахователи и специалисти от КАТ. Идеята е цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да зависи от наличните контролни точки в талона на водача и извършените от него пътно-транспортни произшествия.

Ако предложението на КФН бъде прието, то провинилите се шофьори ще плащат с до четири пъти по-скъпа ГО отколкото водачите на МПС без нарушения. Друга идея, заимствана от някои европейски държави, е водачите без нарушения и ПТП-та да получават бонус премия, която ще прави "Граждансктата им отговорност" по-евтина. Това е т.нар. система "бонус-малус".

След промените в Кодекса на застраховането електронната система ще генерира този „бонус-малус" коефициент. Именно благодарение на него примерните шофьори ще плащат по-малко, а водачите с много нарушения до четири пъти по-скъпа "Гражданска отговорност".

Определянето на този коефициент ще зависи от два фактора - грешки и нарушения на лицето, сключващо "гражданска отговорност", и катастрофи, пиричинени със застрахования автомобил. Справките ще се правят с новата единна информационна система, част от която вече работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станоев

    15 14 Отговор
    Много добро предлоожение
  • 2 real

    19 9 Отговор
    Поредната изгъзица с цел кражба на парите ти от джоба, компаниите лобират да се узакони и този грабеж над хората. Понеже еди къде било така, дай и тека така - е да ама заплатите да не са като там - дайте ни европейски заплати и си искайте европравила. Иначе това е ПОРЕДНИЯТ ГРАБЕЖ ОТ ДЖОБА НА ХОРАТА! Ти се радваш, че на много хора ще им взимат парите, но гледаш много ограничено. Това няма да промени нищо просто защото закони няма в нашата страна и не се спазват от никой нито депутати, нито работници, нито от която и да е класа. Това няма да промени нищо освен да оправдание да ти вдигнат гражданската, но тя няма да става по-евтина, а просто ще нараства с малко по-нисък темп от другите. Ако това се въведе, процентът без застраховки ще скочи значително, особено в провинцията! Пак казвам - това е цел да крадат още повече от джоба на свички шофьори с държавата и лично ще го усетите!
  • 3 UNreal

    18 1 Отговор
    Защо да е изгъзица? Значи разни които се мислят за ВЕЛИКИ и "варвят на главите си" да плащат колкото мен,при положение 4е нямам и 1 взета точка?щом ще се прави на велик нека си плати нямам нищо напротив,но не мисля 4е и аз трябва да страдам заради разни кухари. айде замислете се кое е по опасно и какви водачи предпочитате да карат около вас :редовен водач с книжка или "камикадзе" което нз какво означава знак номер Б2
  • 4 Пловдив

    12 0 Отговор
    Идеята няма нужда от коментар - така е в целия цивилизован свят,така трябва да е и тук,просто не бива Безмозъчното,дето му липсват първите 7 години да плаща ГО колкото мен,когато нямам нарушения от 1999 г. Проблемът е,че съм скептик относно реализацията на тази идея в нашите условия...

    Коментиран от #5

  • 5 Димитър

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пловдив":

    Колега подкрепям те напълно!
    И аз съм много ЗА този вид "бонус".
    Алианц се опитха да прокарат тази идея още преди 2-3 години, НО тя не бе приета незнайно защо...

    Коментиран от #6

  • 6 4ipi

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Димитър":

    Защото тройната коалиция нямат интерес от това :).
  • 7 user

    3 13 Отговор
    Браво, идеята е добра, но реализирането ще е трагично ! Със сигурност малоумните бюрократи ще отнемат предимствата на тази идея. А защо не се плаща по-скъпа ГО от собствениците на японските МПС-та - логично е, когато колата ти е пълна с дефекти и застрашава останалите участници в движението да плащаш и по-висока застрахователна премия - щом си безотговорен като купуваш евтини и дефектни японски боклуци ще плащаш повече, защото си опасен за останалите с твоят евтин избор ! Логично е - нали ?

    Коментиран от #15

  • 8 име

    13 4 Отговор
    порнография пълна порнография....зна4и карам такси имам и друга кола то4ките ми ги земат заради това 4е съм спрел тук и там където има стоянки за без колан е това прави ли ме рисков шофьор?поредното ограбване просто край немат техните извращения...ми нали ше направим гражданската на името на маика ми дето има книжка и от 25 години не е карала кола и пак ше земем наи ниската цена....пак има заобикаляне
  • 9 не става

    7 0 Отговор
    Не виждам смисъл, гражданската се прави на автомобил, не на лице, ще се прави гражданска през 3то лице просто, което е неактивен шофьор.
    Освен това парите в този фонд за гражданска нали са сметнати да покриват щетите в БГ и застрахователите трябва почти да нямат печалба от ГО, тя е задължителна по закон. Щом ще има такива дето ще плащат 4 пъти повече, трябва да има и такива дето да плащат 4 пъти по-малко, за да остане баланса същия, иначе това ще стане като 2ро каско, от което застрахователите си печелят, но е задължително
  • 10 .

    13 1 Отговор
    Рисковите шофьори ще плащат 4 пъти по-скъпа ГО, а примерните ще получават 10лв. от 190лв. "бонус-малус". Това не е ли легално ограбване?!?!
  • 11 име

    8 3 Отговор
    както казах пълно ограбване боко и тези около него се 4удат от къде да крадат...защо с такова настървение не се заемат да ни дигнат жизнения стандарт и да спрат геноцида ами на застрахователно-мафиотски структури помагат?щото боко си е мафиот...се едно охраната на обама или на саркози да стане мин.председател цирк цирк
  • 12 520 zender

    1 1 Отговор
    Хубаво са го измислили ама не чак толкова хубаво-пък да не говорим за реализацията-можеби ще стане след още 2-3 или 4 години..
  • 13 Станчоу

    2 3 Отговор
    Най-после и ние да започнем да ставаме като нормална държава... Твърдо ЗА
  • 14 vw

    2 2 Отговор
    Противно на повечето коментари по мое мнение това е правилно. Рисковите шофьори да плащат по-висока ГО е добре,защото и да има тарикати,които ще минат метър с ГО под чуждо име,то голямата част сигурно ще бъдат опарени. В развитите страни всяка кола си има рейтинг и се плаща според к.с и тип на колата. Пак ще има каращи без книжка,пияни и с коли-морги,но това е въпрос на контрол,а не на нормативна уредба. Тук се говори за закона,а не за българщината и погазването на морала.

    Коментиран от #19

  • 15 user

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "user":

    да и да увеличат здравните осигуровки на табанари като тебе с дефектни картуни-ебати тапанара.

    Коментиран от #21

  • 16 123

    4 5 Отговор
    Значи да ви обясня защо е хубаво да си плащате гражданската отговорност и да се радостни, че го правите:
    Някой от вас ми удря автомобила (няма значение дали аз съм в него и дали съм пострадал), но не съществува гражданска отговорност. Аз, за да си възтановя щетите трябва да го съдя, което ще ми отнеме време и ще плащам на адвокат. Понеже на мен не ми се занимава с това, ще отида у вас ................ И не, не разчитайте на полицията - аз съм по-умен от тях.
    Така че вие си преценете дали да платите 150-200 лв за застраховка.
    И да повторя - гражданска отговорност е за ваше добро - да не ви вземат къщата, когато блъснете порше за 150 хил. лв. За 50 г. шофьорски стаж ще платите 10 000 лв. застраховки. Хайте сега се замислете дали 100% за тези 50 г. няма да направите щети за поне 10 000 лв.
  • 17 Жоро

    2 1 Отговор
    Идеята е добра, но реализацията ще бъде трагична, поради няколко причини: 1. Ако застраховката остана на автомобил, а не на лице, просто автомобилте ще се завстраховат на името на лице, което не е активен шофьор и няма отнети точки. 2. Ако бонусът трябва да е съразмерим със санкцията, а не бонус 10лв, а санкция 400лв. 3. Всички добре знам, че пътните полицай са свръх корумпирани, отделно в КАТ все още действа системата "Познавам началника => не ми пишат актове", т.е. само ще се вдигнат рушветите. Идеята е супер, но трябва да се реформира целия застрахователен механизъм иначе само се хвърля прах в очите на хората.
  • 18 123

    5 1 Отговор
    И не си мислете, че вие ако карата само с 30 км/ч и сте много внимателни не трябва да има гражданска отговорност, защото идиота до вас може да кара с 150 км/ч и да ви размаже, ако няма гражданска отговорност вие ще си останете с пръст в устата, без кола и без пари. И да, идиота може да сте вие, А как знам? Всеки ден поне 20% от шофъорите, които срещам на пътя са идиоти. Разбира се за това често помага и организацията на движение, маркировката и знаците или липсата на такива.
    Не, не съм застраховател. И на мен ми е гадно, когато отида да я плащам. И на мен ми е гадно, когато ми измъкват пари от джоба.
  • 19 No name

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "vw":

    Подкрепям, всеки трябва да си плаща грешките, НО: Докога гражданската ще се ПРАВИ НА КОЛА,А НЕ НА ШОФЬОР?? Колата сама НЕ ПРАВИ КАТАСТРОФИ! И какво значение има кой каква кола кара?? Защо не искат да решат проблема? Може би защото ще им умре далаверката???
  • 20 n/a

    1 1 Отговор
    Порно, порно и пак порно. Задължителната застраховка ГО се прави на автомобил. И как аджеба ще зависи от контролните точки на шофьора. И на кой точно шофьор, като някои автомобили се карат от 3-4 човека. Може би идеята е добра ако застраховката се прави на шофьора, а не на автомобила, или за друг тип застраховки - каско, живот и т.н
  • 21 user

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "user":

    аз съм простия юзър и колкото и да ме триете аз пак ще съм тук тъпи модове,а до вчера бяхме приятели
  • 22 123

    1 0 Отговор
    Подкрепям само при условие ,че застраховката се прави на човека който кара автомобила ,а не на самия него. Имаш гражданска отговорност караш нямаш не караш елементарно е и така спокойно ще се види кой е рисков и кой не!!! а те искат да нацепят момента с точките на собственика на автомобила и кво аз съм джигит и карам инвалидната кола на бабами дето няма книшка ,а ми кажете по коя система застрахователя ще ми издаде гражданска. Просто се изсипват в пространството купища недомислици. Всичко е продиктувано от това ,че хем искат да взимат и да се извиняват с евронормите хем не им се бара нормативната уредба и вобще законите.
  • 23 123

    0 0 Отговор
    И най вече не искат да се сложат правила като хората коита наистина да са в полза на застрахования! Защото какво е в момента караш не караш даден автомобил плащаш е как пък ще ви плащам бре като едната кола си я карам само лятото !? Данеби колатами докато седи пред блока да хване и да удари някой сама! А ако гражданската е на човека хоп качваш се в която си искаш кола, хоп застрахован си, хоп няма проблем. Обаче не им изнася и това е самата истина!
  • 24 123

    0 0 Отговор
    А и освен това защо пък не хванат и малко да ги стиснат за гушите самите застрахователи, да хванат да извадят една статистика колко парички са прибрали откакто има гражданска отговорност и колко парички са изплатили за обезщетения и вобще всякакви матерялни и нематерялни щети. Няма да искарат такава статистика щото ще им лъснат г..овете ,че са на страхотна печалба ,а не само да се жалват на каква загуба били от гражданската!1
  • 25 Дошан В.

    0 0 Отговор
    ГО е застраховка на автомобила, а не водача. Докато това не се обърне, всяка промяна само ще вади пари от джобовете ни.

    Коментиран от #27

  • 26 user

    0 0 Отговор
    Леко баце леко,слушали сме за тебе такива клавиатурни лъвове са ясни и на първолаците.
  • 27 4x4

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дошан В.":

    Абсолютно си прав! Как ще се определя застраховката на служебните автомобили, които се карат от няколко шофьора? Да не говорим, че за тях фирмата плаща а не шофьора. Ами такситата, лизнингованите?