Отидете към основна версия

9 130 22

Безсмислено или гениално: Електромобил добива криптовалута, докато е паркиран

  • криптовалута-
  • електромобил

Канадският производител на леки електрически превозни средства Daymak обяви пускането в производство на електрическа кола, която може да копае биткойни и други криптовалути, докато е на паркинг

Канадският производител на леки електрически превозни средства Daymak обяви предстоящ електрически автомобил, който може да добива криптовалутите Bitcoin, Ethereum и Doge - докато се зарежда или е паркиран.

Според съобщението на компанията, електрическият автомобил Spiritus ще бъде пуснат на пазара през 2023 г. и ще бъде снабден с „водещ в индустрията графичен процесор“. Детайлите обаче за това какви са специфичните възможности на хардуера за добив на криптовалута са оскъдни .

„Daymak Spiritus е първата кола в историята с хардуер и технология за добив на криптовалута, програмирани в потребителския интерфейс“, се казва в съобщението. Всеки автомобил Spiritus ще бъде „екологичен възел за копаене на криптовалути“ и ще бъде снабден с хардуер Daymak Nebular, крипто портфейл Nebular и система за зареждане от слънцето.

От компанията заявяват, че техният автомобил, за разлика от всички други превозни средства, няма да бъде обезценяващ се актив: „Докато повечето превозни средства бездействат, докато седят в гаража, Nebula Miner ще прави пари, докато вашият Spiritus е паркиран.“

Въпреки технологичния подвиг, много специалисти са на мнение, че начинанието няма да е толкова изгодно. Въпреки това от Daymak вече приемат предварителни поръчки за колата, както тя може да бъде закупена и чрез крипто плащания в Doge, Ethereum, Cardano и Bitcoin, а също така „работи с различни борси, за да предложи лизингови плащания чрез крипто“.

Spiritus се предлага в няколко разновидности, като най-скъпата е на цена от 149 000 долара. Изглежда, че моделите се различават само по ефективност на шофиране, като максимална скорост и живот на батерията, както и добавени функции за безжично зареждане и персонализирана боя - а не по хардуерни възможности за "копаене".

„Предвиждаме бъдеще, при което пътните такси, паркингът и поръчката ви от магазина ще бъдат плащани директно в движение с криптовалута. Вашите онлайн сметки и вашето банкиране могат да бъдат обработвани чрез една и съща софтуерна платформа, и всичко да бъде платено с криптовалута“, заявява Алдо Байоки, президент на Daymak.

Това не е първият път, когато кола е оборудвана с хардуер за крипто копаене, още през януари ви разказахме за крипто ентусиастът Саймън Брайн, който инсталира преносима платформа за копаене в своя хибриден автомобил BMW i8. Тогава собственикът заяви, че колата му може да генерира 122 000 долара печалба годишно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини