Отидете към основна версия

8 701 22

Porsche чества 30 години от създаването на Mercedes 500E

  • mercedes-benz-
  • 124-
  • 500e-
  • porsche

От компанията разказват за проекта между двата бранда

Снимки: Mercedes

Mercedes-Benz W124 е един от най-разпознаваемите модели на Mercedes през годините, а екземпляри в добро състояние или редки изпълнения достигат доста високи цени дори и днес. Именно такъв е и моделът 500E, който въпреки, че носи емблемата на Mercedes, всъщност е повече Porsche.

Моделът е направен с ясната цел да се конкурира с тогавашното М5 от BMW, като вместо лукс и комфорт, Mercedes търси и спорт в модела. Именно затова от компанията търсят помощ в лицето на Porsche, които в този момент са в криза и се нуждаят от финанси.

Двете компании постигат съгласие за параметрите на сделката, като от Porsche се заемат с преправянето на купето, окачването, изпускателната система, двигателя, електрониката, спирачките и дизайна на купето, а от Mercedes трябва да се погрижат за аеродинамиката и външния вид на колата.

След няколко премеждия двете компании постигат успех, който се изразява в мощен луксозен седан за Mercedes и финансова помощ за Porsche. Моделът става доста популярен и търсен, като вместо производството на 10 бройки на ден, от поточните линии излизат по 20 сглобени коли всеки ден и това се запазва до края на производството през 1995 година.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Свързани новини