Отидете към основна версия

8 412 69

Защо са опасни електромобилите: Tesla предизвика пожар за милион долара

  • електромобил-
  • пожар-
  • tesla

Пламъците са обхванали две коли и двуетажна къща, в която е спала семейна двойка

Снимка: The Washington Post

В Сан Рамон, Калифорния, електрически автомобил Tesla Model S, който се зарежда през нощта, се запали в гараж и предизвика голям пожар в къщата, където имало и семейна двойка. Това се е случило в края на миналата година, но подробностите за инцидента се появиха едва сега и бяха публикувани от The Washington Post.

През нощта електрическият автомобил изпраща предупреждение, че зареждането е прекъснато. След 12 минути семейството се буди от рева на пожарната аларма. След като автомобилът Tesla Model S от 2013 година се запалва, огънят се разпространява и към втора електрическа кола от същия модел, паркирана в близост и след това обхваща цялата къща. Жителите не са пострадали, тъй като спят в стая в задната част на къщата, а не над гаража.

Според собственика на изгорялата къща и собственик на Tesla-та Йоги Виндум пристигналите пожарникари не могат да се приближат до поради твърде високата температура. А от гаража се чуват и експлозии - те са достатъчно мощни, за да откъснат металните врати.

Къщата, както и колите са унищожени напълно, а щетите се оценяват на 1 милион долара. Пожарникарите посочват възможните причини за запалването, като според тях инцидентът са дължи на неизправност в системата за термично управление или електрическото окабеляване на Tesla-та Model S.

Собственикът на изгорялата електрическа кола, който преди това е отявлен фен на автомобилната марка на Илон Мъск, заяви, че след парите от застраховката си е купил Audi с бензинов двигател. Той изрази разочарование от липсата на интерес на представителите на Tesla към случилото се. Той твърди, че овъглените "тесли" са стояли в къщата седмици, „чакащи представители на компанията да разберат какво се е объркало“.

„Автомобилите, които работят на бензин, не се запалват в гараж. И това е разликата “, казва той. "Не се притеснявам, че моето Audi може да се запали отдолу, когато не работи." Tesla не отговоря и на искането на The Washington Post за коментар относно пожара в дома на сем. Уиндъм.

През последните години производителите на автомобили, включително General Motors, Audi и Hyundai, редовно провеждат кампании за изтегляне със загриженост за безопасността на своите автомобили. Например през 2020 г. Chevrolet съветва собствениците да не зареждат колите си за една нощ или да съхраняват напълно заредени автомобили в гаража. Компанията е изтеглила повече от 60 000 от своите електрически превозни средства Bolt поради опасения от спонтанен пожар.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.

Свързани новини