Last news in Fakti

9 Август, 2021 10:36 8 380 69

Защо са опасни електромобилите: Tesla предизвика пожар за милион долара

  • електромобил-
  • пожар-
  • tesla

Пламъците са обхванали две коли и двуетажна къща, в която е спала семейна двойка

Защо са опасни електромобилите: Tesla предизвика пожар за милион долара - 1
Снимка: The Washington Post

В Сан Рамон, Калифорния, електрически автомобил Tesla Model S, който се зарежда през нощта, се запали в гараж и предизвика голям пожар в къщата, където имало и семейна двойка. Това се е случило в края на миналата година, но подробностите за инцидента се появиха едва сега и бяха публикувани от The Washington Post.

През нощта електрическият автомобил изпраща предупреждение, че зареждането е прекъснато. След 12 минути семейството се буди от рева на пожарната аларма. След като автомобилът Tesla Model S от 2013 година се запалва, огънят се разпространява и към втора електрическа кола от същия модел, паркирана в близост и след това обхваща цялата къща. Жителите не са пострадали, тъй като спят в стая в задната част на къщата, а не над гаража.

Според собственика на изгорялата къща и собственик на Tesla-та Йоги Виндум пристигналите пожарникари не могат да се приближат до поради твърде високата температура. А от гаража се чуват и експлозии - те са достатъчно мощни, за да откъснат металните врати.

Къщата, както и колите са унищожени напълно, а щетите се оценяват на 1 милион долара. Пожарникарите посочват възможните причини за запалването, като според тях инцидентът са дължи на неизправност в системата за термично управление или електрическото окабеляване на Tesla-та Model S.

Собственикът на изгорялата електрическа кола, който преди това е отявлен фен на автомобилната марка на Илон Мъск, заяви, че след парите от застраховката си е купил Audi с бензинов двигател. Той изрази разочарование от липсата на интерес на представителите на Tesla към случилото се. Той твърди, че овъглените "тесли" са стояли в къщата седмици, „чакащи представители на компанията да разберат какво се е объркало“.

„Автомобилите, които работят на бензин, не се запалват в гараж. И това е разликата “, казва той. "Не се притеснявам, че моето Audi може да се запали отдолу, когато не работи." Tesla не отговоря и на искането на The Washington Post за коментар относно пожара в дома на сем. Уиндъм.

През последните години производителите на автомобили, включително General Motors, Audi и Hyundai, редовно провеждат кампании за изтегляне със загриженост за безопасността на своите автомобили. Например през 2020 г. Chevrolet съветва собствениците да не зареждат колите си за една нощ или да съхраняват напълно заредени автомобили в гаража. Компанията е изтеглила повече от 60 000 от своите електрически превозни средства Bolt поради опасения от спонтанен пожар.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    47 1 Отговор
    Исках да коментирам, ама нямам желание !
  • 2 Янко от 4 клас

    31 1 Отговор
    Нормално. Токът предизвиква пожари
  • 3 recovery

    41 1 Отговор
    Далеч сме от тези неща у нас!Парка ни е над 20 годишен!Но хубавото е че не се самозаплва нощем!
  • 4 отегчен

    38 2 Отговор
    Хамериканси автомобили, какво повече да коментираш.
    Язък, че му маскарят името на Никола.
  • 5 Boxer EZ 3.0

    40 1 Отговор
    Излиза, че за да спиш спокойно, когато ти се зарежда електричката, освен гараж, трябва да имаш и басейн, в който да я бутнат пожарникарите...

    Коментиран от #8, #18

  • 6 омъскаряване

    40 1 Отговор
    След като "свети" Илон се опитал да принесе в жертва на кладата един от своите сектанти, последният се отказал от "правата вяра" и вече се кълне в Ауди, ти да видиш ;)

    Коментиран от #19

  • 7 Plameni

    13 3 Отговор
    Чакаме коментар от ,,гост,,

    Коментиран от #22

  • 8 физика и химия за начинаещи

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer EZ 3.0":

    Точно тези не трябва да ги поливаш с вода ни да ги буташ в такава, че ще стане по-голям ад !

    Коментиран от #44

  • 9 Госあ

    16 1 Отговор
    Поне е ясно, че батериите горят като гумите. Покрай тях и електрокарите. Няма проблем за зелената сделка.

    Коментиран от #20

  • 10 злорадстващ

    16 2 Отговор
    Смешните и жалки западняци с мегаломанските наклонности нямат нужда от Трета световна война, макар и мнооого да си я искат. Те сами ще си изгорят и опропастят като китайците им спрат батериите :)
  • 11 mi6osp

    23 0 Отговор
    Гасенето на литиева батерия е като гасене на волтова дъга. С една разлика - следва трайно и безопасно замърсяване наоколо с литиев оксид.

    Коментиран от #13

  • 12 Plameni

    20 1 Отговор
    гост да внимава с неговата Tesla model S в Норвегия да не му запали замъка хахаха
  • 13 mi6osp

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    небезопасно, разбира се
  • 14 Ток и жица

    5 4 Отговор
    Тоя пък нали има застраховка какво се прави :))). Иначе има две тесли те такива са потребителите на Тесла новобогаташи по 2,3,4 коли в гаража. Сега друго се замислям ако има проблем с мрежата това би ли се отразило на колата или не примерно знаем за перални, климатици, телевизири и друга техника изгорена от променливо напрежение как стоят нещата с ел колите?

    Коментиран от #34

  • 15 DrivingPleasure

    19 2 Отговор
    Този е разберал по трудния начин, че електрификацията е измама.

    Сега ще наизлязат електричарите с опорките как ДВГ се палел повече. Да ама и човека го е казал - той не се пали докато ти и децата ти сте в леглото!!!

    По непотвърдена информация в Холандия било забранено да ги зареждат в закрити помещения, не знам дали е така, но е редно. Това е в пъти по-опасно от газифицираните, на които достъп до подземни паркинги е забранен...
  • 16 ОтегчеН

    14 2 Отговор
    Поредно доказателство какви ноклуци са Ел автомобили и тук говорим за Тесла а не някаква китайка изшезнала туко- що на пазара. Ако ще 0.1 от 0-100 да прави ще си остане една кабеларка с батерия като евтина играчка от корекома...Дано Господи винаги да има бензинови агрегати, истинско ръмжене и удовлетворение за душата На всеки Истински автомобилист, моторист а не библиотекар с омачкана риза и дурасел батерия Haha
  • 17 Механик

    20 1 Отговор
    Казвал съм го и пак ще го кажа:
    Алектромобилът е хубаво нещо и може би това е бъдещето. Но електромобилът, такъв какъвто е днес е не само скъпа и модерна ИГРАЧКА за богати михлюзи с голЕмо АЗ, ами е и много опасна джджа.
    В тоя ред на мисли се чудя, как може такова шиле, което е наброило една камара пари за да се прави на модерно, е имало толкова пари (над милион според щетите)?
    Чудя се и не схващам логиката, как очевидно прости и неуки хора успяват да забогатеят? А това е повсеместно явление по света.
    Тия, ,оито с уменията си работят и създават благата или са средна класа или още по-надолу. А отгоре плува "каймака" на пошлостта и тъпотията и се къпе в разкош.
    А, кажете ми защо е така!

    Коментиран от #21

  • 18 Автоматизация

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Boxer EZ 3.0":

    Защо пожарникарите, това е супер идея. Купуваш лебедка и при зареждане на колата я вързваш с въже за колата и един датчик за дим той задеиства лебедката и тя дърпа колата към воден басеин 5 на 2 на 2 метра. Всичко е автоматизирано и няма риск.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Експерт

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Чакай чакай сега идва гост да ти каже както пожара в Австралия че дима не е токсичен а мирише на теменужки от батериите и освежава въздуха както след утринна роса :))). Даже наторявал почвата!!!

    Коментиран от #52

  • 21 DrivingPleasure

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Умният човек преценява рисковете за всяко свое действие, за това е предпазлив и не рискува. Простака не мисли, той действа. И понякога, твърде често просто му проработва късмета...
    Това е хазарта в природата. Ако имаш поне мозъчна гънка знаеш, че не можеш да биеш рулетката, в казиното винаги банката е на печалба, и не играеш. Обаче има и недоразбрали, които отиват и залагат... и макар мнозинството да си е оставило парите има и един двама, които си тръгват с пълни джобове :)
  • 22 гост

    5 16 Отговор

    До коментар #7 от "Plameni":

    Ми чакайте си , през това време пребройте колко петролки са изгорели за последния ден само , не въобще , щото това е невъзможно просто , хаха ! Щото Тесла вече са близо 2 милиона , а са изгорели няма и 20 за вече 10 години и по какви причини отделно ! Толкова само в България горят на ДЕН , всеки ден , питай в пожарната , ако не вярваш !

    Коментиран от #23, #25, #35, #38, #39, #41

  • 23 DrivingPleasure

    17 4 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Но няма нито една, която да се е запалила в гараа, докато ти спиш - малка но съществена разлика.

    Коментиран от #26

  • 24 злорадстващ

    14 1 Отговор
    Представяте ли си големи, дебели хора-рокери с обеци и каски с роги на главите как безшумно преминават по улицата, бавно и тържествено или пък откачалките-безсмъртници как прелитат беззвучно и незабележимо с електрическите си мотори! Срам, срам........голям срам....хи хи хи!
  • 25 Статистика

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Явно ти работиш в пожарната нали? Ще се радваме да чуем статистиката колко коли на бензин и дизел са се запалили на колко години са и от коя марка?

    Коментиран от #27

  • 26 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "DrivingPleasure":

    Верно ли ? И що , щото ти се ще ? Не ти се урежда щението , такива колкото щеш и то откакто има петролки , хахаха !!

    Коментиран от #28

  • 27 Има има

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Статистика":

    Има статистики! Достатъчно е да се поровиш и да прочетеш, че електрическите се палят по-малко!

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Статистика

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Хаиде гост натрии му носа даи да видим статистиката как ДВГ коли горят като слама през лятото на слънце. Ама не даваи тези с газови бутилки сложени от квартален гараж да видим фабрични коли? Даваи утрепи всички с главозамаиващи числа!!!
  • 29 Давай я

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Има има":

    Даваи я чакаме.

    Коментиран от #33

  • 30 Глокая Куздра

    12 1 Отговор
    На госта Теслата му няма как да се запали, той не се притеснява. Всъщност той има две тесли, едната виси на стената в бараката до триона и бичкията а другата е още в гига фабриката в Берлин 😅
  • 31 pokoloko

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Има има":

    Палят се кои коли с ДВГ, тези със саморъчно поставено и подържано "газово". Защото с такива като Ганьо е пълно, със S 500 на газ и ходят да зареждат по тъмно, виждал съм и дори с домашна бутилка в багажника, нали битовата газ е с 20 стотинки по-евтина....

    Коментиран от #32

  • 32 Има има

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "pokoloko":

    Статистиките са от държави с много ел. коли! В България каква статистика можеш да направиш с хиляда ел. коли?
  • 33 Има има

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Давай я":

    И как ще я разчетеш, ако не е на български? И как да ти я кача, като линкове не качват?

    Коментиран от #36

  • 34 Ама ди умник!

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ток и жица":

    Изгорели им къщата и колите, ама нали имали застраховка!!! Не знаех, че тя е като магическа пръчка, щото иначе ще минат години докато им изплатят щетите, а докато си направят пак къща- не знам още колко.

    Коментиран от #37

  • 35 Грета Тунберг

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Скъпи,да не е изгоряла твоята къща с Теслата?
  • 36 Давай я

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Има има":

    Хехе ако е на Китаиски няма да я разчета ама няма ли нещо на Английски? Иначе линкове не може да, но може да дадеш ключови думи за гугъл ще я намерим статията желание да има!

    Коментиран от #55

  • 37 Ток и жица

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ама ди умник!":

    А бе кво толкова ще живеят в каравана хората, важно е да са живи.
  • 38 Turbo

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Колите с двг се палят при катастрофа хахахахаха Тесла се пали както си стои,без външна намеса.Честито на печелившите,един милион са назад.Сега има да чакат с години за застраховката.Застрахователя може да реши,че от Тесла имат вина и да ги съдят хахахаха липсвал интерес от представителите на Тесла.Интереса е докато ти приберат парите,после върви се оправяй.Умните хора не допускат една и съща грешка два пъти.Човека си купил бензиново Ауди хахахахаха.
  • 39 Пожарната

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Без такива глупости по наш адрес! Има ежедневна сводка за станалите пожари (не е тайна) и там за последната година фигурират 6 пожара с товарни МПС, друго няма. Защитавай си огореляците, но нас не намесвай, че от сега си берем грижа, какво ще правим с тия електрички дето се самозапалват.

    Коментиран от #42

  • 40 Гост

    8 0 Отговор
    До тук със сметките за евтино зареждане на нощна енергия, докато спиш. Приключи и идеята на много никовото, че щял да търгува с ток с теслата си, като зареждал евтино нощем и продавал скъпо денем.
  • 41 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    И колко от запалилите се бензинови коли са от категорията на Тесла?

    Коментиран от #45, #46

  • 42 Пак ли лъжливи опорки

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Пожарната":

    29 юли 2021 | 10:52


    Кърджали. Лек автомобил изгорял в гараж в село Домище при пожар около 18.00 часа снощи. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Кърджали. Екип на пожарната служба в Подкова загасил огъня и спасил постройката. Късо съединение причинило запалването.

    Коментиран от #43, #48

  • 43 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Пак ли лъжливи опорки":

    загасил огъня и спасил постройката. А при пожара на теслата няма как да спасиш ни постройка ни кола.
  • 44 Boxer EZ 3.0

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "физика и химия за начинаещи":

    А, защо някои пожарни в Европа разполагат с контейнер за потапяне на електромобилите?
  • 45 Какво общо има категорията

    1 7 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Какво значение има каква категория ти е автомобила, ако изгори? Нали само Тесла се пали, а другите не?

    Ето ти още едно пожарче от миналата седмица за доказателство:

    Лек автомобил е изгорял при пожар в село Струйно в област Шумен
    03 август 2021 | 13:07


    Шумен. Лек автомобил е изгорял при пожар в село Струйно. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. В 21.01 часа е получен сигнал за пожар в лек автомобил „Форд Мондео“ с румънска регистрация на пътното платно в село Струйно. Пристигналият на място екип погасил пламъците с помощта на 1000 л. вода и 10 л. пяна. Пожарът е тръгнал след късо съединение в двигателния отсек. Автомобилът е унищожен. Няма пострадали.

    Коментиран от #49, #65

  • 46 Категория

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Категорията на Тесла :)))))). Бре бре каква категория е Тесла вселенска, галактическа?

    Коментиран от #47

  • 47 Друга категория - безопасна газ

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "Категория":

    Задръстването от Юг към Бургас става още по-голямо, кола се запали до парк „Росенец“
    01 авг 763
    Задръстването от Юг към Бургас става още по-голямо, кола се запали до парк „Росенец“
    Шофьорските неволи на пътуващите от южните курорти към Бургас продължават. След верижната катастрофа от пет коли до разклона за Ченгенето преди минути стана ясно, че в отсечката между Ченгене скеле и парк Росенец в 21.30 часа се е САМОЗАПАЛИЛ автомобил с газова уредба.

    Коментиран от #50

  • 48 Кърджали

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Пак ли лъжливи опорки":

    Е да де лекият автомобил е бил Тесла 3:))))). Даи да видим какъв е автомобила като знаеш много?
  • 49 Късо съединение

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Какво общо има категорията":

    Е то само къси съединения :)))). Сега си задай въпроса къде късото съединение е по вероятно в 12 Волта инсталация или 400 Волта?
    Иначе кабели има навсякъде.
  • 50 Сульо

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "Друга категория - безопасна газ":

    Казахме газовите сложени от СУльо не ги броим. То и по теслата ако почнеш да бърникаш може и бомба да си направиш.

    Коментиран от #51

  • 51 Аха, добре

    5 6 Отговор

    До коментар #50 от "Сульо":

    Значи ако някое семейство изгори от газова уредба няма никакви проблеми. Обаче ако е от Тесла е огромен проблем. Да ти припомня ли колко газови уредби и колко тесли има в България? До кой автомобил е по-вероятно да си паркираш автомобила и като се върнеш да го намериш изгорял?

    Коментиран от #54

  • 52 Мирис на теменужки

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Експерт":

    Това определено не е Тесла по-миналата седмица в Пловдив, ама като гледам пуши повече от батерията в Австралия и определено не отделя по-полезен пушек

  • 53 Plameni

    6 1 Отговор
    На гост теслата никога няма да се запали ,защото просто е една мечта
  • 54 Сульо

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "Аха, добре":

    А на теслата ако сложа газова бутилка и се запали тогава броим ли я за изгоряла тесла?
  • 55 Има има

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Давай я":

    Давам. Пиши - elbiler brenner sjelden 2021! Статията е на motor.no! Има и други статии! Тази е на норвежки, пускаш си преводача и четеш! Както знаем, там статистика могат да направят, защото имат 400 хиляди електрически коли, а ДВГ колите им не са стари! Влизате и четете! Данните са от техните пожарни статистики!

    Коментиран от #57

  • 56 Има има

    2 3 Отговор
    Само ще спомена, част от статията! За периода 2019,2020,2021 в Норвегия са изгорели 2334 коли на бензин и дизел! За същия период са се запалили само 59 електрически, като в рядък случай се пали батерията! В Норвегия електрическите коли са около 15 процента от парка! Как е статистиката? 2334 срещу 59 за един и същ период?
  • 57 Давай я

    1 5 Отговор

    До коментар #55 от "Има има":

    Нали ти казах че знам Китайски а ти ми даваш на Норвежки. Освен Китайски знам и Таджикистански, Азърбайджански и Бангладешки :)).
    А нещо на Английски не намери ли?

    Коментиран от #58, #60

  • 58 Има има

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Давай я":

    В Бангладеш нямат ел. коли! Нали искаш истинска статистика, давам ти я! Преводач нямаш ли на компютъра? Ако нямаш, това не ти е оправдание да изкривява статистиката, нали? Значи излиза електричките се палят повече, защото компютъра ми няма преводач! Аз ти написах една част от статията! 2334 ДВГ срещу 59 електрички за един и същ период!

    Коментиран от #59

  • 59 Давай я

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Има има":

    То такива дето използват гугъл преводач изкарват че компотите биле ИТ технология :)). Аз такива източници не ползвам няма ли нещо на Английски?

    Коментиран от #61

  • 60 Има има

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "Давай я":

    Същото е и в Швеция! Колите с ДВГ се палят с 40 процента повече от електрически! Това са и техните статистики! Статията е от тази година май месец!
  • 61 Има има

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Давай я":

    И като ти намеря на английски и пише същото, какво ще направиш, ще се гръмнеш ли? Нали написах, че не можеш да разбереш езиците, ти пишеш пращай! А пък сега не разбирал! Ми научи се!

    Коментиран от #62

  • 62 Давай я

    2 6 Отговор

    До коментар #61 от "Има има":

    Сигурно ама ти ли я преведе статията или използва гугъл преводач мистър полиглот???
    Ти ми изпрати на Английски пък нека да не знам езици.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 Има има

    4 3 Отговор

    До коментар #62 от "Давай я":

    Ти понеже си много отворен, дай ми статистика, където пише че ел. колите се палят повече? Давай, пращай!
  • 64 Има има

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Давай я":

    Давай я и на английски! Чакам!
  • 65 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Какво общо има категорията":

    Вие постоянно сравнявате Тесла с другите марки, но само ако са от нейната категория. На ти сега. Колко коли от нейната категория са се замозапалили в гаража, докато собственика спи?

    Коментиран от #66

  • 66 BMW става ли

    3 3 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Да пускам ли клипа колко десетки BMW та се бяха самозапалили докато си стоят? Май само за година бяха повече, отколкото всички запалени тесли от началото на производството досега, като броим и катастрофите и запалените по други причини.

    Коментиран от #68

  • 67 TSLA®

    0 1 Отговор
    Който го е шубе: Модел 3 с LiFePo4 клетки и жми градо
  • 68 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "BMW става ли":

    Че бмв от кога е кола?
  • 69 Бравоо

    0 0 Отговор
    Е сега, кое е по опасно? Метана, LPG, бензин,дизел или електричка. И кое е по зелено?