Отидете към основна версия

13 616 18

Audi представи "плъзгащ" се роудстър, който се удължава с 25 сантиметра (ВИДЕО)

  • audi-
  • skysphere

Размерът на колата се променя в зависимост от режима на шофиране

Audi подготвя линия от три концептуални автомобила: Skysphere, Grandsphere и Urbansphere. Първият вече е разсекретен и представлява електрическият роудстър, който носи името Skysphere. Автомобилът е разкрит на официални снимки, въпреки че публичният му дебют ще се състои на 13 август по време на седмицата на автомобилите в Монтерей в Калифорния.

Роудстърът може да се разтяга по дължина в зависимост от избрания режим на шофиране. Увеличението е 25 сантиметра, а цялото това разстояние пада върху междуосието. Плъзгащата се Skysphere концепция има за цел да демонстрира посоката на развитие на дизайна на Audi. Според дизайнерите на компанията точно така трябва да изглеждат електрическите автомобили на марката, които ще се появят в бъдеще.

Skysphere е създаден с поглед към Horch 853, петметров роудстър от 30-те години на миналия век и е проектиран в стил Арт Деко, съчетан с модерни технологии. Концепцията има светещ панел на решетката на радиатора и още един на кърмата, но с червени светодиоди. Другите дизайнерски характеристики включват широки, изпъкнали арки на колелата, аеродинамични 23-цолови джанти и подвижен покрив.

Дължината на роудстъра може да варира. Skysphere може да се удължи с 25 сантиметра и цялото това разстояние пада върху междуосието. В спортен режим, роудстърът е с дължина 4.94 метра, а в режим Grand Touring, за спокойно шофиране и с активиран автопилот от ниво 4, той се удължава до 5.19 метра. Идеята за физическа трансформация обаче не е нова. Ще припомним, че концепцията Renault Morphoz може да направи същото.

Между другото, автопилотът, с който е оборудван Skysphere, не предвижда намеса на водача в процеса на управление. Освен това, когато системата се активира, воланът автоматично се прибира в предния панел, а педалите - в ниша в пода. Забавлението на водача и пътника отпред е отговорност на мултимедийната система с широкоекранен дисплей, който се простира по цялата ширина на арматурното табло.

Роудстърът се задвижва от електрически мотор с мощност 623 конски сили, монтиран на задната ос. Захранва се от батерия с капацитет 80 киловатчаса, с едно зареждане на която електрическата кола изминава 500 километра в цикъл WLTP. Audi уверява, че 1.8-тонният Skysphere може да ускори до 100 километра в час за четири секунди.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.

Свързани новини