Отидете към основна версия

3 657 12

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

  • кросоувър-
  • suv-
  • porsche-
  • aston martin-
  • lamborghini-
  • tesla

Отстъпва ли електричеството на бензина?

През последните няколко години, SUV сегмента се утвърди като най-популярен на пазара и в момента почти няма производител, който да не предлага поне един „джип“ в своята гама. Логично или пък не за някои, марките, които в началото на този век свързвахме единствено със спортни купета, сега също произвеждат кросоувъри, но с малко по-интересни характеристики. Това са брандове като Porsche, Lamborghini и Aston Martin, които заслужено се позиционират в списъка за Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата.

Въпреки, че споменахме тези марки, които използват големи бензинови мотори, то в списъка ще намерим и електрически автомобил и именно такъв се нарежда на пета позиция. Става въпрос за Tesla Model Y Performance, която може да се похвали с ускорение от 0 до 100км/ч в рамките на 3.7 секунди. Това е постигнато с два електромотора със системна мощност от около 450 конски сили.

Четвъртото място е отредено за Lamborghini с единствения за момента представител от този сегмент на марката – Urus. Кросоувърът, който се задвижва от 4.0-литров бензинов двигател разполага с 650 конски сили и ускорява от 0 до 100км/ч за 3.6 секунди.

Третата позиция се заема от още един представител на VW Group, но този път от марката Porsche. Последната версия на Cayenne – Turbo GT е задвижвана от същия 4.0-литров бензинов осмак като при Urus, но с мощност от 631 конски сили. Въпреки по-малката мощност, Cayenne Turbo GT може да се похвали със спринт от 0 до 100км/ч за 3.3 секунди.

Британците от Aston Martin също имат представител, който заема втората позиция. Новият DBX707 също разчита на 4.0-литров осмак с бензинова тяга и подобно на Porsche, ускорението от 0 до 100км/ч отнема 3.3 секунди.

Първото място се държи от Tesla Model X Plaid, която може да се похвали с мощност от 1020 конски сили. Благодарение на три електрически мотора и задвижване на четирите колела, колата на Мъск може да ускори до 100км/ч за само 2.6 секунди.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини

  • Porsche и Audi влизат във Формула 1

    Porsche и Audi влизат във Формула 1 през 2026 г. Вече не говорим за слухове, а за официално потвърждение от Херберт Дийс, изпълнителният директор на V ...
    03.05.2022
    1 636
    5