Last news in Fakti

3 Май, 2022 11:15 3 645 12

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

  • кросоувър-
  • suv-
  • porsche-
  • aston martin-
  • lamborghini-
  • tesla

Отстъпва ли електричеството на бензина?

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата - 1

През последните няколко години, SUV сегмента се утвърди като най-популярен на пазара и в момента почти няма производител, който да не предлага поне един „джип“ в своята гама. Логично или пък не за някои, марките, които в началото на този век свързвахме единствено със спортни купета, сега също произвеждат кросоувъри, но с малко по-интересни характеристики. Това са брандове като Porsche, Lamborghini и Aston Martin, които заслужено се позиционират в списъка за Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата.

Въпреки, че споменахме тези марки, които използват големи бензинови мотори, то в списъка ще намерим и електрически автомобил и именно такъв се нарежда на пета позиция. Става въпрос за Tesla Model Y Performance, която може да се похвали с ускорение от 0 до 100км/ч в рамките на 3.7 секунди. Това е постигнато с два електромотора със системна мощност от около 450 конски сили.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

Четвъртото място е отредено за Lamborghini с единствения за момента представител от този сегмент на марката – Urus. Кросоувърът, който се задвижва от 4.0-литров бензинов двигател разполага с 650 конски сили и ускорява от 0 до 100км/ч за 3.6 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

Третата позиция се заема от още един представител на VW Group, но този път от марката Porsche. Последната версия на Cayenne – Turbo GT е задвижвана от същия 4.0-литров бензинов осмак като при Urus, но с мощност от 631 конски сили. Въпреки по-малката мощност, Cayenne Turbo GT може да се похвали със спринт от 0 до 100км/ч за 3.3 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

Британците от Aston Martin също имат представител, който заема втората позиция. Новият DBX707 също разчита на 4.0-литров осмак с бензинова тяга и подобно на Porsche, ускорението от 0 до 100км/ч отнема 3.3 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

Първото място се държи от Tesla Model X Plaid, която може да се похвали с мощност от 1020 конски сили. Благодарение на три електрически мотора и задвижване на четирите колела, колата на Мъск може да ускори до 100км/ч за само 2.6 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мерцедесаджия

    5 13 Отговор
    къде е АМГ 63 ....тъс тИсла ко праи тук

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Хахахаха

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "мерцедесаджия":

    Мдааа. Тесла мачка!
  • 3 Трън

    13 5 Отговор
    Както винаги сравнявате ябълки с круши. ТеслАта какво място има тук.

    Коментиран от #7

  • 4 CX7

    5 8 Отговор
    има и бюджетни варианти човек да се докосне до подобен клас кола и упораление - а именно старите Кайени и Мазда CX-7 бензинката. Страхотни автомобили.
  • 5 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "мерцедесаджия":

    Астъна е с АМГ двигател М177 и с 9G-tronic.
  • 6 Немците са толкова смотан, че

    5 3 Отговор
    Позволиха да ги изкарат от играта, която те сами създадоха преди повече от 1 век! То техника, то чудесии, а една електрична не успяха да създадат, която да бие конкуренцията на такива цени. Мъск си зариби хората с безплатни чарджъри, а сега в някои западни страни трябва да се плаща 90 цента на Киловат... Но германците са просто племе - искат да събират пари от данъци върху горивата и затова не им стискаме да се отдадат на иновации... Е, сега го поеха...
  • 7 Ами свиквай

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Трън":

    Когато се говори за мощност и ускорение, вече винаги ще става въпрос за електрически автомобили, независимо дали са Тесла или не, защото това е най-лесния и бюджетен начин за много коне, а батериите правят бебешките си крачки и ще стават все по-мощни и по-мощни, като теглото им ще намалява.

    Скоро мощността на автомобилите няма да се мери в киловати, а в мегавати. 1000 коня ще са базовите модели.
  • 8 onq s konq

    4 9 Отговор
    СУВ = Джипо-кола = Недоразумение .

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Е колко да е недоразумение

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Принципно си прав ако говориш за бензинов автомобил, защото за да се компенсира по-високото тегло и автомобилът да не е тромав, му трябват много коне които пият много бензин. Дори на на книга да харчат малко, в реалния живот 20 на сто е добър разход за такъв автомобил.

    Но като говорим за първия SUV в класацията, харчи по-малко от базовият модел на Volkswagen polo или Рено clio, въпреки че е повече от 1000 коня и тежи два тона и половина.

    Освен това в завой ще е по-стабилен от тях, въпреки по-голямата височина, защото центърът на тежестта му е ниско и е невъзможно да се преобърне. При опитите да го преобърнат странично в краш-тестовете, бяха счупили стенда но въпреки това не успяха.
  • 11 Разликата

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Е то разликата между електрически SUV и останалите

  • 12 Проба отново

    2 0 Отговор
    Вече половин ден клипа от предишното мнение не е одобрен. Ще пробвам отново!