Отидете към основна версия

5 545 22

Афганистан направи суперавтомобил с двигател от... Toyota Corolla

  • афганистан-
  • суперавтомобил-
  • mada 9

Купето Mada 9 е рожба на местното дизайнерско студио ENTOP

Първият национален суперавтомобил на Афганистан вече е факт. Моделът се казва Mada 9. Той е създаден от дизайнерското студио ENTOP в сътрудничество с техническия институт на Афганистан и в момента е оборудван с четирицилиндров двигател Toyota.

Работата по модела с две врати все още продължава. Според една от версиите, серийният му вариант ще бъде оборудван с електрическа система, но дали това ще се случи, предстои да разберем..

Проектът е разработван цели пет години, но все още е далеч от завършен. Например, в момента на автомобила има двигател от Toyota Corolla, но в бъдеще той може да бъде заменен от електрическа система за задвижване.

Като цяло Мада 9 не е забележителна кола, с изключение на страната си на произход. Основата на суперавтомобила е пространствена рамка, към която са прикрепени композитни външни панели. Все пак това е истинска кола, която ръководството на Афганистан нарича "гордостта на страната". Вярно е, че все още не е ясно дали Mada 9 ще бъде пусната в свободна продажба.

Ще припомним, че през последните години дебютираха няколко суперавтомобила от "неавтомобилни" страни. Сред тях е индийският електрически автомобил Azani с „хибридно“ шаси и седалки, които приемат формата на тялото на водача. Както и гръцкият Spyros Chaos с ускорение до сто за 1.55 секунди.

Както беше планирано, Chaos се състои от 78 процента части, отпечатани от титанови и магнезиеви сплави. Покривът му е изработен от закалено стъкло, ауспухът от титан, а за монокока е използван ултраздрав полимер.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.

Свързани новини