Last news in Fakti

13 Януари, 2023 10:40 5 537 22

Афганистан направи суперавтомобил с двигател от... Toyota Corolla

  • афганистан-
  • суперавтомобил-
  • mada 9

Купето Mada 9 е рожба на местното дизайнерско студио ENTOP

Афганистан направи суперавтомобил с двигател от... Toyota Corolla - 1

Първият национален суперавтомобил на Афганистан вече е факт. Моделът се казва Mada 9. Той е създаден от дизайнерското студио ENTOP в сътрудничество с техническия институт на Афганистан и в момента е оборудван с четирицилиндров двигател Toyota.

Работата по модела с две врати все още продължава. Според една от версиите, серийният му вариант ще бъде оборудван с електрическа система, но дали това ще се случи, предстои да разберем..

Афганистан направи суперавтомобил с двигател от... Toyota Corolla

Проектът е разработван цели пет години, но все още е далеч от завършен. Например, в момента на автомобила има двигател от Toyota Corolla, но в бъдеще той може да бъде заменен от електрическа система за задвижване.

Като цяло Мада 9 не е забележителна кола, с изключение на страната си на произход. Основата на суперавтомобила е пространствена рамка, към която са прикрепени композитни външни панели. Все пак това е истинска кола, която ръководството на Афганистан нарича "гордостта на страната". Вярно е, че все още не е ясно дали Mada 9 ще бъде пусната в свободна продажба.

Афганистан направи суперавтомобил с двигател от... Toyota Corolla

Ще припомним, че през последните години дебютираха няколко суперавтомобила от "неавтомобилни" страни. Сред тях е индийският електрически автомобил Azani с „хибридно“ шаси и седалки, които приемат формата на тялото на водача. Както и гръцкият Spyros Chaos с ускорение до сто за 1.55 секунди.

Както беше планирано, Chaos се състои от 78 процента части, отпечатани от титанови и магнезиеви сплави. Покривът му е изработен от закалено стъкло, ауспухът от титан, а за монокока е използван ултраздрав полимер.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брюкселската зелка

    52 2 Отговор
    Родните инженери шахта на равно с асфалта немогат да направят. Редене на жълти павета за тях е равносилно на пилотиран полет до Марс!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чудо !

    30 1 Отговор

    До коментар #1 от "Брюкселската зелка":

    Аааа....! От БАН са изобретили външна тоалетна на колела ! Да се въртиш според Слънцето.Десет академици и професори са работили по проекта цели 30 години !
  • 4 ватман

    9 2 Отговор
    возя се на мада редовно.
  • 5 еикйои

    23 3 Отговор
    А нашите инжинери изпълнени с евро атлантически ценности са започнали разработката на чушкопек за 2 чушки. Ако постигнат успех ще се пробват да направят за 3 чушки, а мустафата щяла да ги подкрепя. От парламента са готови да дадат пари за проекта дори и само на хартия да е.
  • 6 йхнкхйких

    16 4 Отговор
    Ганчо затъпялото робиня на краварите освен некачествени скари за печене друго не могат да измислят
  • 7 карчи

    10 3 Отговор
    По-яко щеше да е да се казва "Taliban"😉
    "Аутубан, един хулиган -Талибан" 🌀
  • 8 За протокола

    10 1 Отговор
    В ингерес на истината тази кола изглежда в пъти по-добре, като дизайн от Sin Car – "Българският автомобил" на Росен Даскалов.
    Един двигател от супра и ще лети, лети 😀
  • 9 Диамантената ръка

    16 1 Отговор
    И талибаните с кола, ние не...
  • 10 Ти си

    14 1 Отговор
    .....Ще припомним, че през последните години дебютираха няколко суперавтомобила от "неавтомобилни" страни. Сред тях е индийският електрически автомобил Azani ....

    Радослав сине , преди да пуснеш нещо си проверявайте те фактите !

    .. .С около 3,39 милиона моторни превозни средства, произведени през 2021 г., Индия беше една от страните с най-голям производител на автомобили в света .....
    В Индия се произвеждат 12 автомобилни марки , това чи ние познаваме само 1-2 незначи че е " неавтомобилна" страна ....
  • 11 TV Бобов дол

    4 4 Отговор
    Радослав ни показа талибанска кола за да рекламира една панджабска и една византийска !
    Аз това разбрах от цялата статия.
  • 12 долу сащ

    19 3 Отговор
    това става след като сащ бяха изгонени! представете си ако сащ не бяха окупирали Афганистан 20 г къде щяха да са сега... А сега си представете, ние какво пропуснахме 33 г американска окупация.... Какво е общото между нас и Унгария след 33 г ! НИШО!

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мототехника

    6 13 Отговор

    До коментар #12 от "долу сащ":

    Представи си какво щеше да е у нас без ЕС? Мутри, рекет, боклуци от цял свят щаха да са у нас. Щото те усещам че не вярваш , порови из нета да видиш какво е било преди ЕС. Ам ти няма как да знаеш защото у вас и сега е така.

    Коментиран от #16, #20

  • 15 ккк

    5 0 Отговор
    индия неавтомобилна страна? хмм интересно..
  • 16 Хайл

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мототехника":

    И какво е у нас с ес???? НИЩО,РАЗРУХА И МАФИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО НИВО.ТЪПЧАТ ТЕ СЪС СКЪПИ БОКЛУЦИ А ТИ ТРЯБВА ДА СИ ЩАСТЛИВ...РОБСКОТО В ТЕБ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ НИКОГА
  • 17 Хайл

    9 0 Отговор
    Защо да не направят в Афганистан автомобил? Кой каза че другите могат да правят а тези хора не могат,защото видите ли,някой "демократ" е казал че са терористи и диваци!!!! Разровете се малко в ютуб и ще видите колко кадърни и знаещи са тези хора,как с подръчни материали правят чудеса,а не като "цивилизования механик" сваля,хвърля,слага ново без да се замисли ЗАЩО Е СТАНАЛА ПОВРЕДАТА...не подценявайте хората които не изглеждат облечени като вас
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мустафа МАН аф

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Е аз съм изостанал":

    Мога да ти сложа и моите две
  • 20 Техникя.нямото

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мототехника":

    "Представи си,какво щеше да е у нас без ЕС?"
    Ами Жалко, че Не сме без тоя фалшив лицемерен и умиращ ЕС патрон заблуден,
    Ясен си ми,че ни си живяло през комунизма, а пък камо ли през 90-те .
    Върви там ,Виж разходи се малко, до съседите Сърбия , да Видиш къде са най хубавите пътни магистрали в Цяла Европа, - е как къде?
    Ами те са в Сърбия - Държавата, която Не е в любимата Ти ЕС.
    Бизнес Мутри, Политически рекет, боклуци от цял свят особено от отвъд Атлантика Са заради тях сега у нас, Щото те усещам, че не си Живял в тия Времена - за това така, вярваш , пък и пишеш
    Нямаше интернет, Хората бяха по социални и Задружни,
    Помагаха си!
    Ам, ти няма как да знаеш, като у вас Ни сега,Ни преди е ( било) така.
  • 21 я2ф

    0 0 Отговор
    Много добре ще чисти снега и листата през есента.
  • 22 Теслата

    1 2 Отговор
    Няма какво да се лъжем. Това е пълен боклук. Материали, изработка, сглобка, аматьорско ниво.То и на снимките се виждат луфтове,пропорции, кухини, недомислици в дизайна. Това "нещо" не се различава по нищо от хилядите самоделки, които може да видите по света.Пълно е в нета с видеа на такива недоразумения. Единственото за което мога да похваля Афганистанците е за ентусиазма и усърдието. Бил съм там и знам при какви условия( материали, база, средства, образование и т.н.) е създадено това "нещо".