Отидете към основна версия

4 222 16

Напук на всички Honda ще продължи да използва ДВГ поне до 2040 година

  • honda-
  • двг

Honda планира да използва двигатели с вътрешно горене в колите си поне до 2040 г. Такова изявление направи изпълнителният директор на японската марка Тошихиро Мибе по време на посещение в производствения комплекс в Мерисвил.

В същото време, въпреки думите на топ мениджъра, приоритетни направления на марката, както и преди, са електрификацията на моделната гама, както и разработването на перспективни горивни клетки.

Ще припомним, че Тошихиро Мибе заяви веднага след назначаването си, че Honda ще се откаже напълно от двигателите с вътрешно горене. Сега ръководителят на марката обяви, че за някои категории транспорт, включително спортни автомобили, пикапи и камиони, инженерите ще продължат да използват класически двигатели още дълго време.

До края на това десетилетие гамата на Honda трябва да включва около 30 различни електрифицирани автомобила. За целта през 2024 г. японската компания ще започне производство на електрически кросоувъри Honda Prologue и Acura ZDX, които ще бъдат изградени върху архитектурата Ultium, в завода на General Motors в американския щат Тенеси.

След година марката, съвместно със специалистите на LG, ще пуснат в САЩ „гигафабрика“ за производство на батерии. През 2026-а компанията планира да създаде собствена електрическа платформа e:Architecture. Последният етап от разработката ще бъде друга платформа, на базата на която ще се произвеждат бюджетни модели на батерии за пазарите в Северна Америка и Китай.

В средата на февруари стана известно, че в страните от Европейския съюз от 2035 г. ще бъде забранена продажбата на автомобили, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Забраната обаче няма да засегне всички автомобилни производители.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини