Отидете към основна версия

3 914 10

Новите Porsche-та ще изминават над 1300 километра с едно зареждане

  • porsche-
  • батерия-
  • taycan-
  • пробег

Компанията разработва нови материали, които ще увеличат пробега

Porsche залага сериозно на синтетичните горива за автомобилите на бъдещето, но това съвсем не означава, че от компанията са изоставили електрическите автомобили или тяхната разработка, а дори напротив. Най-новият пробив на инженерите на марката ни показва нов вид батерии, които могат да позволят пробег от 1300 километра с едно зареждане, споделят от компанията.

Възможно е те да се появят през следващото десетилетие, но за да се случи това, трябва да се решат редица проблеми. Например, да се създаде нов химичен състав на анода, въпреки че вече има готови решения в тази област като Titan Silicon от Sila. Оптимизацията на анодната страна, намаляването на дела на редкия кобалт, съчетано с използването на по-тънки изолатори, ще увеличи специфичния капацитет на батерията и ще намали времето за зареждане на Taycan например от 22,5 минути на по-малко от 15 (от 5 до 80%). Всичко това, от своя страна, ще изисква разработването на нови зарядни станции с активно охлаждане, които ще произвеждат 500 киловата. Китайските терминали на GAC вече разполагат с такава мощност. А за ултразарядното устройство на Desten по принцип се декларират 900 киловата.

В дългосрочен план Porsche залага и на твърдотелни батерии, при които тънък слой твърд електролит служи за разделител. Това ще увеличи плътността на съхранение на енергията с един и половина пъти и ще подобри безопасността. Германците изобщо не разглеждат литиево-въздушните батерии като алтернатива на днешните литиево-йонни батерии, а натриево-йонните батерии се разглеждат само за стационарни задвижвания.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини