Отидете към основна версия

3 765 10

Уволниха шефа на Audi, ето кой заема поста му

  • audi-
  • шеф-
  • маркъс дюсман

Позицията ще бъде наследена от шеф на VW Group

Главният изпълнителен директор на Audi, Маркус Дюсман, е освободен от поста си и ще бъде заменен от ръководителя на продуктовата и стратегическата дирекция на Volkswagen Group, Гернот Дьолнер, считано от 1 септември 2023 г. Този ход е поредната голяма промяна, извършена от новия главен изпълнителен директор на VW Оливер Блуме.

Дюсман "внесе голяма далновидност и прозорливост в планирането и придвижването на ключови стратегически решения, включително, на първо място, стратегията за електрификация", заяви Манфред Дьос, председател на Надзорния съвет на Audi. "В този момент Гернот Дьолнер е правилният човек, който ще продължи да укрепва продуктовата стратегия на компанията и нейните позиции на ключови пазари."

Дьосман пое поста главен изпълнителен директор на Audi през 2019 г. и преведе компанията през трудната COVID пандемията и конфликтът между Русия и Украйна. Въпреки това Reuters съобщава, че висшите ръководители на автомобилния производител са били разочаровани от това, че Audi изостава от германските си конкуренти BMW и Mercedes-Benz в прехода към електрификация. Освен това резултатите от продажбите на Audi в Китай не са отговорили на очакванията, което допълнително е повлияло на решението.

Неговият заместник се присъединява към Volkswagen през 1993 г. и от тогава насам Дьолнер се издига в йерархията, заемайки редица длъжности в Porsche, където новият главен изпълнителен директор на VW все още изпълнява длъжността главен изпълнителен директор. В Щутгарт Дьолнер ръководи отдела за Panamera, а от 2021 г. наблюдава продуктите и стратегията за цялата Volkswagen Group.

"За мен е чест и съм развълнуван, че поемам тази нова роля", каза Дьолнер. "Audi е фантастична компания с богата история. Очаквам с нетърпение да оформя бъдещето на компанията заедно с целия екип на Audi".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини