Отидете към основна версия

5 126 31

Москвичите получават руски двигатели

  • москвич-
  • двигатели-
  • локализация на производството

От следващата година руският завод трябва да достигне ново ниво на локализация

Кросоувърите Москвич ще бъдат оборудвани с руски двигатели и батерии, като това се очаква да се случи през 2026 година. Както се посочва още в съобщението на Министерството на промишлеността и търговията на Руската Федерация, китайските Москвичи ще получат и руски електрически агрегати и батерии, но това ще стане по-късно - след три години.

Сега в завода в Москва, който произвеждаше продукция на Renault до миналата година, прави китайските автомобили JAC, които се произвеждат по метода на асамблиране. Руснаците обаче се надяват още от догодина да задълбочат локализацията на производството. През 2024 година Москвич ще заварява и боядисва каросерията на произведените автомобили на място. В този случай ще се използват продукти на руски доставчици, според Министерството на промишлеността и търговията.

„От 2026-а Москвич ще започне да произвежда електрически превозни средства, използвайки основните руски компоненти - електродвигател, тягова батерия и други елементи“, се казва още в съобщението. Това ще позволи на марката да участва в държавната програма за стимулиране на търсенето. Според условията основната отстъпка за първоначалната вноска по заем за електрически автомобил Москвич 3е ще бъде 25 процента, но не повече от 625 000 рубли (12 300 лв). Ще се предлага и лизинг с отстъпка от 10 до 25 процента.

Засега заводът в Москва сглобява Москвич от автомобилни комплекти, доставени от китайската JAC. За електрически Москвич 3e с двигател от 193 конски сили цената е 3 558 000 рубли (70 300 лв.). Московичите не се радват на интерес от частни клиенти, но пък за сметка на това активно се налагат в държавните учереждения. Наскоро голяма партида бензинови кросоувъри Москвич 3 беше предадена на руската гвардия. Цената на такава кола е 1 970 000 рубли (39 000 лв.).

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.

Свързани новини