Отидете към основна версия

22 819 23

Skoda Rapid е по-бърза от заявеното

  • skoda-
  • rapid

 

Журналисти от чешкото издание Auto Forum направиха интересен експеримент, с който доказаха, че новата Skoda Rapid е значително по-бърза и мощна, отколкото официално заявява самия производител. Чешките журналисти взимат за изследването си лифтбек Rapid с двигател 1.2 TSI и механична скоростна кутия.
 
Първото, което правят хората от Auto Forum е да бъде измерена точната мощност на автомобила, като това се прави на сертифициран динамометричен стенд. Оказва се, че вместо официално заявените 105 конски сили, въпросният Rapid разполага с мощност 115 коня.
 
По каталожни данни максималният въртящ момент на новия чешки лифтбек е 175 Нм, но дино стенда показва 194 Нм. Тези разлики в данните дават отражение и при реални изпитания на писта. Експериментът продължава на северната дъга на Нюрбургринг.

Там се оказва, че вместо заявената максимална скорост от 195 км/ч, Rapid се ускорява до 220 км/ч, но още по-интересно е времето, за което серийната кола изминава една обиколка на Нюрбургринг. Разстоянието от 20.8 километра Rapid преодолява за 9.17 минути.
 
Чешките специалисти твърдят, че при идеални условия времето за една обиколка на Rapid без проблем може да бъде свалено до 9.10 минути. Ако това наистина е вярно, то малолитражната семейна нискобюджетна кола е феноменално бърза.
 
За сравнение ще кажем, че типичния спорткар Toyota GT 86 завърта една обиколка на Нюрбургринг за време 9.09 минути. Интересно какво време ще даде версията Rapid Sport, ако такава въобще се появи на пазара?
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тест на новата Skoda Rapid Spaceback

    Чешката компания направи първата презентация на новата Skoda Rapid Spaceback в покрайнините на италианския град Верона. Както е известно, именно Ве ...
    10.10.2013
    22 680
    29
  • Новото лице на Skoda Rapid

      От доста време насам чешката марка Skoda си извоюва имe на производител на сравнително качествени и евтини автомобили, които обаче до то ...
    19.12.2012
    22 098
    44