Отидете към основна версия

4 467 14

Строги ограничения за собствениците на скъпи суперкари

  • спортни автомобили-
  • мерки-
  • здп-
  • австралия

Засега мярката ще важи само за Австралия

В Австралия бяха въведени нови ограничения за собствениците на спортни автомобили и суперколи. Тези мерки са насочени към повишаване на пътната безопасност. Това се съобщава на уебсайта CarExpert .

Шофирането на спортни автомобили в Австралия вече изисква нова категория "U", която да е вписана в шофьорската книжка. За целта трябва да бъде взет специален онлайн курс и изпит.

Законопроектът е иницииран от правителството на Южна Австралия. Според тях до 1 декември 2024 година около 270 шофьори в страната ще трябва да получат новите шофьорски книжки.

Онлайн курсовете ще включват информация за рисковете, използването на модерни системи за подпомагане на водача и безопасната експлоатация на спортни автомобили. Новата категория шофьорска книжка включва автомобили със специфична мощност от 370 к.с. на 1000 кг.

Освен това в Южна Австралия вече не е възможно да деактивирате спомагателните системи на спортните автомобили в града. В случай на нарушение е предвидена глоба и лишаване от шофьорска книжка.

В някои случаи обаче на водачите ще бъде позволено да изключат асистиращите системи. Например, ако колата е заседнала или се движи по неравна повърхност с ниска скорост.

Мерките са пилотни, но все повече набират отзвук и в други страни по света, където се обмислят подобни рестрикции. Към момента, що се касае до Европа, подобни намерения имат отделни политици във Франция и Нидерландия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини