Отидете към основна версия

6 638 59

Volkswagen Passat B4 на 30 години – какво промени той

  • vw-
  • passat-
  • volkswagen-
  • passat b4

Просто фейслифт или изцяло нов модел?

Вярвате или не, Volkswagen Passat B4 чества своята 30-та годишнина през 2023-та година. През втората половина на 1993-та Volkswagen избира автомобилното изложение във Франкфурт, където показва изцяло новия за това време Passat, който получава вътрешнозаводския индекс B4. Колата, подобно на своя предшественик се предлага като практично комби и седан, нещо което феновете на модела изгубиха при B8 поколението и няма да видят изобщо при новия B9.

Въпреки, че моделът е рекламиран от Volkswagen като изцяло нов, мнозина всъщност смятат, че това е по-скоро фейслифт на предходното поколение B3. По онова време, дизайнерският език на VW се сменя и визията B3 вече не се вписва във вижданията на шефовете на Volkswagen. Именно тогава те дават зелена светлина за разработката на последващ модел.

Дизайнерите се захващат за работа и оформят новото лице на Passat. Той получава класическа радиаторна решетка, която липсва при предходния модел. Задната част също е преработена с по-големи задни светлини и липсващ черен пластмасов капак. Колата става по-модерна, а грубите форми на предходния модел се превръщат в малко по-плавни линии, макар и все още с ясно изразени черти и ръбове.

Новият Passat носи и по-добра защита за пътниците, като Passat получава въздушни възглавници за водача и пътника до него, по-здраво купе, което е по-устойчиво на удар, както и ABS, който вече е стандартен.

По отношение на задвижването, Passat B4 се предлага с 1.8-литров бензинов двигател със 75 или 90 конски сили, 2.0-литров бензинов двигател със 115 конски сили, както и 2.0-литров 16V двигател със 150 конски сили. Рядък, но и желан модел е VR6, който комбинира 2.9-литров двигател със 184 конски сили и 4х4 при комбито и 2.8-литров със 174 конски сили при седана. Най-мощната модификация може да се похвали с максимална скорост от 235км/ч. Passat предлага механична трансмисия с пет предавки или автоматична с 4 предавки.

Дизелът е добре познатият 1.9-литров двигател със 75 конски сили, който печели славата си на изключително здрав. На по-късен етап се появяват и версии с 90 и 110 конски сили, които освен здравина, предлагат висок въртящ момент и икономия на гориво. През 1996 г. Passat B4 подобрява световния рекорд за най-дълго разстояние, изминато с един резервоар гориво. Екип от германски инженери изминава повече от 1500 километра без зареждане с гориво, като подобрява предишния рекорд с повече от сто километра. Passat B4 не остава на пазара изключително дълго време, като се предлага до 1997 година, макар година по-рано B5 да се появява на пазара.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини