Отидете към основна версия

4 448 13

Toyota има различен подход за запазването на ДВГ

  • toyota-
  • land cruiser-
  • двг-
  • водород

Компанията иска Land Cruiser на водород

Само преди няколко седмици Toyota показа първият електрически Land Cruiser, макар и само като концепт, а сега от компанията бързат да „успокоят“ феновете, като разкриват план за запазването на всъдехода с ДВГ. От Toyota са категорични, че постигането на нулеви емисии може да се осъществи без непременно да се унищожи двигателят с вътрешно горене. Японският гигант има различен подход, като иска да адаптира ДВГ и да го накара да работи с водород. Всъщност 1,6-литровият двигател с турбокомпресор на GR Yaris и GR Corolla вече е тестван в състезания по-рано тази година.

По време на представянето на водородния HiAce в Австралия Toyota заяви, че технологията би имала смисъл и в Land Cruiser, както и в други големи автомобили, предназначени за теглене и превозване на големи товари. В интервю за Drive президентът на фабриката за водородни двигатели Мицумаса Ямагата заяви: "Има възможности за адаптиране на водородните двигатели в тези големи превозни средства, включително Land Cruiser. Това предимство на технологията може да се използва за тези превозни средства, включително тези, които се използват за теглене на тежки товари".

Toyota работи по двигатели с вътрешно горене, задвижвани с водород, от 2017 г. и представи технологията четири години по-късно, когато Corolla Sport се състезава в четири кръга от сериите Super Taikyu. В HiAce ДВГ е драстично ограничен, тъй като развива само 161 к.с. и 354 Нм. В стандартния Land Cruiser LC300 - който не се предлага в Съединените щати - този 3,4-литров V6 с две турбини произвежда 409 к.с. и 650 Нм, така че при преминаването от бензин към водород се жертва много енергия.

HiAce може да се похвали с три резервоара за водород, като тези, използвани от второто поколение на Mirai. Интересното е, че Toyota твърди, че не само се стреми да оптимизира опаковката, за да увеличи съхранението на горивото, но също така коригира процеса на горене и дори проучва възможността за добавяне на хибридна технология.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини