Last news in Fakti

5 Декември, 2023 13:32 12 896 28

Разходът на гориво на новите автомобили не отговаря на декларирания, Toyota с най-неверни данни

  • toyota-
  • разход на гориво-
  • заводски данни
Разходът на гориво на новите автомобили не отговаря на декларирания, Toyota с най-неверни данни - 1

Съвременните тенденции в автомобилната индустрия са насочени към повишаване на екологичността на автомобилите. Ето защо производителите на автомобили все повече създават по-икономични и екологични двигатели. Експерти от Австралийската автомобилна асоциация решиха да проверят реалните показатели за разхода на гориво и емисиите в атмосферата на различни автомобили. Резултатът се оказа доста двусмислен.

Тестова програма, управлявана от Австралийската автомобилна асоциация (AAA) и финансирана от Британската общност на стойност 14 милиона долара, вече показва първите резултати. Първата серия от тестове за разход на гориво и емисии извади наяве доста различни данни. Както се оказва обаче, повечето от "изследваните субекти" консумират повече от посочената в документацията норма.

Експертите на AAA избират малки и средни кросоувъри за своя първи тест. В резултат на теста е установено, че шест от тях изразходват повече гориво от обявената норма. От тях четири превозни средства са в рамките на 2.5% повече от официалните данни, а останалите две надхвърлят обявените стойности с 8 и 13%.

Най-точни и дори под заводските данни от изследваните се оказват Haval Jolion, Hyundai Tucson и Nissan X-Trail, които изразходвт по-малко гориво в реални цикли на шофиране, отколкото показват декларираните от производителя данни. GWM Haval Jolion изразходва 7.9 литра бензин на 100 километра, което е по-малко от декларираната цифра от 8.1 л/100 км. Hyundai Tucson използва 6.2 литра за 100 км в сравнение с обявената цифра от 6.3 л/100 км, а Nissan X-Trail изразходва 7.3 л/100 км срещу официална цифра от 7.4 л/100 км.

Всички останали от тестваните автомобили, показват по-висок от декларирания разход, но "шампион" по неверни данни е Toyota RAV4 GX, оборудвана с 2.0-литров четирицилиндров бензинов двигател без турбокомпресор и автоматична трансмисия, показва най-неверни данни. Разходът ѝ е 6.8 л/100 км, което е с 13 процента повече от декларираните стойности. Експертите проверяват и реалните показатели за емисии в атмосферата и установяват, че всички тествани автомобили надвишават посочените стойности на емисии по време на шофиране.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    58 8 Отговор
    Разходът на гориво е много относително и разтегливо понятие. Зависи от метеорологичните условия, терена, трафика и не на последно място - от шофьора. Това са толкова много променливи, че само една да мръдне леко и разхода се променя. Дори един и същи автомобил, при еднакви условия, може да даде различен разход, ако го карат различни шофьори, т.е. много зависи от стила и начина на каране. Заводския разход е установен в контролирана среда и е по-скоро ориентировъчен.

    Коментиран от #4, #10, #20

  • 2 Дфен

    17 27 Отговор
    Германци и корейци = големи мошеници.
  • 3 Фитипалди.

    34 11 Отговор
    Но най-много лъжат собствениците на тези возила.Не е възможно двигател 200к.с. да харчи 5 на сто.Може ,но за 20клм.разстояние.

    Коментиран от #9

  • 4 Като

    6 27 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Нищо подобно няма.Ако един автомобил не постигне заводския разход сещаш ли се колко хора ще ги съдят.
  • 5 Даааа

    47 0 Отговор
    Използвано е гориво от български бензиностанции.
  • 6 123456

    27 6 Отговор
    мойта даже дава отрицателен разход понякога ....демек пълни и прелива ...
  • 7 Лост

    19 9 Отговор
    Ами Тойотата и с лъжливият разход харчи по-малко от другите два.
  • 8 Гост

    31 4 Отговор
    На Тесла не отговарят с 50 %.
  • 9 Емил

    41 6 Отговор

    До коментар #3 от "Фитипалди.":

    Един турбо-мотор гори между 5 и 25/100 - в зависимост колко е "натиснала" турбината! Карай с 1500-2000 оборота и 300 коня да е, пак гори малко! Натисни трицилиндрова въшка с 5000 оборота и ако гори по-малко от 20, ела се обади!

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Хахахаха

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Така е. Но ми е много интересно, когато всички скачат срещу електричките, че не отговаряли на данните. Значи тук е разхода с 13 процента повече, което трябва да ви става ясно, че автономията е с 13 процента по-малко от обявеното, защото е крайна сметка в резервоара имаш едно и също количество гориво. Ако разхода е по-висок, автономията е по-малка.

    Коментиран от #19

  • 11 тъй шъй

    12 12 Отговор
    Като собственик на Тойота хибрид 2.5 литра и доста навъртяни километри за 3 години твърдя, че в най-лошия случай средния разход е колкото обявения по каталог. И мерено на колонка е точно колкото дава компютъра. Не беше така с обикновени бензини от Тойота преди години. Но тогава и стандартите бяха други. Къде са намерили този антиквариат Рав 2.0 и да го тестват, странно. Такъв в цивилизования свят не се продава поне от 5 години. Да бяха мерили хибридите. Тази точност на разхода, спрямо обявения е една от многото положителни изненади, когато станеш собственик на тази перфектна технология от Тойота.
  • 12 хикс

    13 3 Отговор
    Рав 4 бензин 2 литра , сега в момента както е студено ми дава 7.2 литра .През лятото докарвах 6.5 литра , а не рядко 6 -6.2 литра .Каня се га и сложа Газ , но не смея засега .Карам спокойно , не форсирам и редко вдигам над 120 км.

    Коментиран от #21, #24, #28

  • 13 Реалист

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Отиди на невролог да ти пусне малко ток у главата.
  • 14 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Мешиш брой на цилиндри, кубатура, коне и разход. Архитектурата на двигателя има много променливи и от целта на двигателя зависи тяхната конфигурация, съответно разход, въртящ момент и т.н. Вземи например един 1000 куб.см 4 цилиндров двигател за мотоциклети със 100к.с. и един 3 цилиндров 1000куб.см двигател за автомобили със 90к.с.
  • 15 Миусука Мадото

    20 1 Отговор
    Сложи 15% над обявения по кинжка и ще си близо до истината! На която и да е каляска!

    Коментиран от #16

  • 16 Дфен

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "Миусука Мадото":

    При мен заводския разход на всички коли, които съм имал го постигам.
  • 17 СЗО

    18 1 Отговор
    И са похарчили 14 милиона долара за да разберат че производителите лъжат???!!!

    Коментиран от #26

  • 18 Петър

    4 3 Отговор
    Имам Тойота Аурис, 1.6 бензин 132 к.с за 101 554 км среден разход 9.2
    Повече от перфектна за града! Обаче за дълъг път пълен т....к!
  • 19 Нане

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    Батка, така е, но нали се сещаш за колко време аз ще си напълня резервоара от многото бензинджийници и колко време ще му трябва на тоя с електрокара за същото...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Виталий Навливкин

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "хикс":

    Нема начин да не е така! Ма дали си вярваш и сам?! Тоя мъртвец дето го караш нито е икономичен, нито върви!
  • 22 Оть така

    1 1 Отговор
    Има нещо вярно за тойота,от две години карам един chr и ми се струва че нещо връзките къси и немога да си вържа сметките ни на бордкомп ни на колонката,уж и ток и пущам повечко!
  • 23 Порно

    1 6 Отговор
    Какви са тия безумни числа, от четвърт век купувам само дизели, не минава 4 на сто среден разход.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Иван

    6 0 Отговор
    Закупени при обществена поръчка "Инсигнии" над 10 броя спечелили най-много точки със разход 3.8 дизел по спецификация. Реален в градско 6.8-7.0 и извънградско не под 5 . Не знам къде са ги измерили тези 3.8 литра на сто. Колите бяха 1.6 със 120 к.с мощност. Говорим за коли производство 2016 г закупени нови.
  • 26 То Премиера

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "СЗО":

    Похарчил повече пара да констатира , че сапуна
    Действа добре на кожата .
    Баба на 100г . Ми го е казвала , ама нали плужека трябва да оправдае взетата народна пара .
  • 27 Toyota Bz4x инфо за патканите варели

    1 1 Отговор
    Toyota Bz4x е най доброто от тойота...До всичкия паткан кадето спазми тук.
  • 28 Малиии

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "хикс":

    И на това каране ли му викаш. По надолнището сигурно караш с изключен двигател, а на баира буташ. Защо са ти тия 2000 кубика не е ясно!