Отидете към основна версия

2 983 19

Превишавате разрешената скорост - мощността на колата ви рязко ще намалява

  • превишена скорост-
  • система за ограничаване на скоростта

Превишената скорост е причина за много смъртни случаи и организациите за безопасност настояват регулаторите да направят нещо по въпроса

През януари 2022 г. Dodge Challenger, движещ се със скорост над 100 мили в час (160 км/ч), преминава на червено и се блъска с миниван. Този инцидент води до загубата на девет живота. След задълбочено разследване Националният съвет по безопасност на транспорта (NTSB) препоръча на регулаторите да наложат ограничители на скоростта в новите превозни средства, за да се намали появата на подобни инциденти. Сега и други организации за безопасност се присъединяват към този призив за въвеждане на технология за намаляване на превишената скорост.

Застрахователният институт за пътна безопасност (IIHS), който провежда независими краш тестове и проучва автомобилната безопасност, в допълнение към други членове на коалицията Road to Zero, настояват автомобилните производители и регулаторите да популяризират технологията за интелигентно подпомагане на скоростта (ISA), както и ограничителите на скоростта в новите превозни средства.

Коалицията насочва вниманието и към Европа, където ISA ще бъде задължителна за нови превозни средства от 2024 г. Технологията използва GPS и камера, за да определи ограничението на скоростта и предупреждава шофьорите, когато шофират твърде бързо.

Искането обаче е тази системи ISA да бъдат оборудвани и с т.нар. динамичен ограничител на скоростта, който намалява мощността на двигателя, след като превозното средство започне да се движи по-бързо от ограничението на скоростта. Други предложения са системите просто да не позволяват на автомобила да превиши предварително зададена максимална скорост.

Искането засега обаче е технологията да е базирана само на предупреждение и да стане задължителна в превозните средства. Те наричат ​​това отправна точка и призовават Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) да определи стандарти за ефективност на тази технология и да изискват от производителите новите превозни средства да предупреждават водачите, ако карат с превишена скорост.

На по-късен етап се предвижда и принудителното ограничение на скоростта посредством намаляване на мощността на двигателя. В допълнение, IIHS препоръчва превозните средства на често движещите се с превишена скорост водачи още сега принудително да бъдат оборудвани с допълнителни системи ISA, които намаляват мощността на двигателя на превозното средство, след като премине прага на скоростта. Има мнение, че тази мярка ще е полезна и за тийнейджъри шофьори, които са по-склонни от други групи да карат с превишена скорост.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини