Отидете към основна версия

1 866 9

Взимат ти книжката - не можеш да караш в цяла Европа

  • европейски парламент-
  • шофьорска книжка-
  • нарушение-
  • наказания

Европейският парламент предприе крачка към увеличаване на отговорността за водачите нарушители

Европейският парламент одобри на първо четене проектозакона, който предлага засилване на отговорността за водачите нарушители. Това съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

По-специално евродепутатите предлагат в случай на сериозно нарушение на правилата за движение, което е довело до лишаване от права, човек да не може да сяда зад волана на територията на която и да е страна от ЕС.

Сега на практика, ако нарушението не е извършено в държавата от ЕС, където шофьорът е получил книжката си, в повечето случаи забраната за шофиране е валидна само в държавата, в която е извършено нарушението.

В списъка на грубите нарушения на пътя се предлага да се добави и управление на МПС без валидна книжка. Предлага се още основание за искане за лишаване от права да бъде превишаване на скоростта не само с 50 км/ч, но и с 30 км/ч, ако е в населени места.

Предложението включва още определяне на срок от не повече от 10 дни за информиране на друга държава членка за отнемането на шофьорските книжки и не повече от 15 дни за решение дали то ще се прилага на територията на всички държави членки.

Самият нарушител трябва да получи информация за окончателното решение в рамките на седем работни дни. Проектът беше одобрен на първо четене с 372 гласа, 220 гласуваха против и 43 се въздържаха.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини