Отидете към основна версия

1 483 16

Китайските електромобили могат да шпионират собствениците си

  • китай-
  • електромобили-
  • шпионаж

Търговската война между САЩ и Китай се засилва. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че електрическите коли от Китай могат да представляват „значителен риск за националната сигурност“, тъй като огромното количество данни, които събират, може да бъде изпратено до Китай.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че електрическите превозни средства „събират огромно количество информация за водача, за местоположението на превозното средство и за околната среда където се намира превозното средство“. Поради тази причина Белият дом подготвя отделна наредба.

Тя има за цел да попречи на чуждестранни компании да имат достъп до „силно чувствителни“ лични данни. Китайският колумнист Ruan Jiaqi обаче разкритикува този ход, като каза, че изявленията на Раймондо дискредитират китайските производители на електрически автомобили.

Според него не става въпрос за вражда, а само за нагласи от определени страни и пазари. BYD, например, се радва на огромен успех в Европа и Латинска Америка, но избягва САЩ заради 25% мита, наложени от администрацията на Тръмп върху китайските автомобили през 2019 година.

Миналия декември Министерството на финансите на САЩ публикува нов списък с насоки за федерални субсидии, които изключват превозни средства, съдържащи компоненти на батерии, произведени или сглобени от „чуждестранно предприятие.

От 2025 г. превозните средства, чиито батерии съдържат определени компоненти, добивани или преработени в Китай, също няма да отговарят на условията за данъчен кредит. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза миналата седмица, че китайските производители на електрически автомобили "ще унищожат" повечето конкуренти, ако не са търговските бариери.

Освен това в края на декември американските законодатели приеха закон, забраняващ на Министерството на отбраната да купува батерии, произведени от CATL, Envision Energy и редица други китайски производители, считано от октомври 2027 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини