29 Юли, 2024 12:27 8 136 8

Шпиони на колела или как лични данни "изтичат" от автомобила ни

  • автомобилни системи-
  • предаване на данни-
  • шпионаж-
  • съвети

Възможно е да направите един съвременен автомобил "анонимен", но не е лесно

Шпиони на колела или как лични данни "изтичат" от автомобила ни - 1

Добре известен факт е, че огромен брой параметри от съвременните автомобили са достъпни за наблюдение от производителя (включително в реално време). Сега, експертите отново обърнаха внимание на това, след като официалният сервиз на една от китайските марки автомобили съобщи за дистанционно „изследване“ на параметрите на автомобила с помощта на интернет връзка. Какви данни за собственика може да извлече производителят на автомобила и могат ли течовете да бъдат предотвратени?

От десетина години насам собствениците на премиум модели (предимно европейски марки) са свикнали с отдалечени безжични услуги, които изискват постоянно предаване на телеметрични данни. Сега се оказва, че и китайските марки, които започват все по-често да се появяват по пътища на на Европа, са не по-малко алчни за информация.

„В момента представителството и дилърът извършват проверка“, каза представител на една от китайските марки, коментирайки проверката на изгорял по технически причини кросоувър. Дилърът е в постоянна комуникация със собственика на автомобила. В допълнение към диагностиката на автомобила на място, китайският екип за развитие извършва дистанционен онлайн анализ, за ​​да ускори определянето на техническото състояние на автомобила.

Шпиони на колела или как лични данни "изтичат" от автомобила ни

С други думи, някои видове диагностика се извършват в „теле режим“, през интернет, от китайска страна - по някаква причина производителят не се доверява на тези процедури на дилъра в съответната страна. Точно както, да повторим, правят и европейските компании, а и американските през последното десетилетие.

Наред с тази отдалечена диагностика обаче, производителите могат да събират и лична информация за колата и нейния собственик-шофьор. При диагностика в технически център по правило комуникацията с производителя се осъществява чрез оборудването на дилъра (и най-често автомобилът е свързан към оборудването на дилъра с помощта на кабел).

Но като минимум бордовата медийна система има способността да предава данни към мрежата и производителите често я използват. Някои автомобили имат много повече изходящ трафик на вградената SIM карта, отколкото входящ трафик, това просто показва, че от колата постоянно изтича информация. Освен това е ясно, че колата може да предава не само технически данни като скоростта и местоположението на колата, но и да записва звук и дори видео от интериора. Някои оператори на коли за споделяне съвсем открито използват технологията, ката че няма нищо невъзможно в шпионирането и на частни автомобили.

Но какво трябва да направят обикновените шофьори, които не искат да споделят лични данни?

Ако говорим за основни конфигурации на автомобили, с минимум електронни асистенти и проста медийна система, тогава с деактивирането на SIM картата е напълно възможно, да се спре предаването на данни и това няма да доведе до катастрофа. Но колкото „по-богато“ е оборудването, толкова повече автомобилни системи ще откажат да работят.

Шпиони на колела или как лични данни "изтичат" от автомобила ни

Следващото нещо, с което ще трябва да се справите в името на неприкосновеността на личния живот, е модерната алармена система със сателитен „маяк“ и мобилно предаване на данни, която трябва да се изключи. Трето, някои от електронните асистенти, които повишават активната безопасност (активен круиз контрол и др. ), също трябва да се деактивират. Що се отнася до GPS модула, изключването му не е особено трудно, но към момента не доказано обаче, че предава данни - освен за местоположението на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чекенджин

    22 3 Отговор
    Затова много хора ползват стари телефони и стари коли, не е толкова заради парите.
  • 2 джо престъпникът

    20 1 Отговор
    Лошо е когато Китайските коли получават тези данни . Ако бяха Европейски или Американски няма проблем те са цивилизовани, демократични , те имат право на всичко да те следят да събират информация за теб и всичко това е приемливо . Но Китайските да те шпионират , и то недeмократича и Комунистическа страна е много много лошо въобще трябва да се забранят всичко което е Китайско , тъй като застрашават Националната безопасност на страните.
  • 3 Трол

    8 1 Отговор
    Лепнете им още 4-5 сензора, сложете на автомобилите още няколко камери и диктофона и ви гарантирам, че всичко ще се оправи.
  • 4 Аса

    10 3 Отговор
    Мен повече ме устройва да ме шпионира китайци вместо европейци или американци. Защо ли? Очевидно е. Нито китайците ще се съобразят с нашите власти, нито нашите власти с китайските. Ако китайските власти кажат на нашите "този е лош", нашите ще им покажат среден пръст. Ако това го кажат европейските власти, нашите ще ме арестуват веднага. Ако го кажат американските власти, нашите ще арестуват целия ми род.

    Крещящ случай - онзи, който обезглави българските шофьори в Ирак е бил в България и Русия го е издирвала за тежки престъпления. България е отказала да го предаде, той и се от благодари.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Инж.

    7 2 Отговор
    Новите Тойоти записват всичко в купето и звук и картина. Пише го в инструкциите за експлоатация на автомобила.
    Информацията се изпозва от Тойота за ,,собствено проучване и може да бъде предоставена на полиция и прокуратура при официално поискване.
  • 7 Румен

    13 2 Отговор
    Ще дойде време когато самата кола ще ни слага белезници, и на автоматичен режим ще ни кара до затвора.
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    1 2 Отговор
    Моята корейка нема такива екстри !